marți, 24 iunie 2008

O labă tristă!
Traian Băsescu i-a invitat la Cotroceni, pentru consultări, pe liderii partidelor politice parlamentare. Tema consultărilor: creşterea preţurilor la petrol şi alimente.
Eu pot înţelege multe şi pot accepta că Băsescu, un lider populist prin excelenţă, poate face demagogie pe marginea oricărui subiect. Dar, pentru Dumnezeu, nu mai suntem în SSMD, când economia se subordona politicului! Acum economicul cumpără politicieni la snop!
Şi care ar fi urmările acestei întâlniri? Suspendarea Constituţiei şi fixarea arbitrară a preţurilor? Sau doar o labă tristă, un exerciţiu de imagine pentru un Traian Băsescu depăşit la încredere de Sorin Oprescu?

17 comentarii:

Anonim spunea...

Sunteţi nedrept. Păi sigur au alde Vadim, Jiji, Boc, Succesuri etc. etc.
soluţia în portofel. Se semnează acolo un protocol, se face un pact cu preţurile şi pac! a scăzut preţul la pompă.
Are jucătorul un micromanagement în el ce n-aţi văzut.

Anonim spunea...

Ezista o esplicatie pentru tristetea labei : e madam Nutzi Cocos la Constanta in misiune. Cum sa nu-i cedeze hormonu' marinaresc ?

Anonim spunea...

Mordechai, îmi fac mea culpa! Da, sunt nedrept şi nu văd succesurile! Dar preţurile or fi ale dracului să asculte de Cotroceni?
Moshule, e obligatoriu ca emblema Cotrocenilor să fie hormonul? Da' ce, neuronul a intrat în ilegalitate?

Anonim spunea...

Neuronu' are infectie. Infectia crede ca, dupa intilnire, preturile la titei de la bursa vor scade. Chestie divina, nu avem noi cum sa intelegem...

Acuma, serios vorbind, asta suna stupid, nu doar pompieristic. Dupa patru ani de facut nada, vii si ii tragi cu niste indicatii pretioase.

Anonim spunea...

Pentru întrebarea :
"Şi care ar fi urmările acestei întâlniri?" , cred că răspunsul corect este cel cuprins în teza a doua :) a întrebărilor retorice.

Anonim spunea...

Si ca sa ne lamurim odata si pentru totdeauna cine este cel mai 'mare om politic al tarii', ne lumineaza doamna Udrea:

"...Eu am învăţat de la cel mai mare om politic al ţării că, atunci când nu valorezi în voturi, să ai vocea mică, pe măsura procentului..."

http://www.gandul.info/politica/elena-udrea-face-ordine-in-pd-l-constanta.html?3928;2736746

Anonim spunea...

Bună asta cu "cel mai mare om politic al ţării". Păcat că nu precizează şi ţara. Ii urez Udrei să ne arate că e capabilă de-un uninominal cu finalizare (si poate pune şi pe veoh sau youtube, să se bucure şi privirile noastre de uninominalu dînsei).

Anonim spunea...

Radeti voi de Udrea, dar la cata publicitate i se face, intra in Parlament, detasat!
ruxi

Realitatea lui Petria spunea...

Te-am lepşuit http://realiatealuipetria.blogspot.com/2008/06/secesiune-ne-pregtim-s-declarm.html

Anonim spunea...

Ma mir cum de un liberal (fie el si de stinga) nu stie cum poate interveni statul in reducerea preturilor.

Eu stiu destui (incepind cu mine) care chiar asteapta sa vada ce vor zice aia acolo

Anonim spunea...

popej27, statul român a renunţat la toate instrumentele de intervenţie în economie. Nu mai produce bunuri şi servicii esenţiale pentru populaţie. Cum să intervină? Cel mult, şi asta ar fi de discutat, poate spune: mi-am planificat să obţin din accize, impozite pe profit şi alte taxe pe petrol şi energie suma x. Am obţinur mai mult cu 100 de milioane de euro. Banii ăştia se duc spre un fond de subvenţionare a preţurilor la energia termică, spre exemplu.
În rest, demagogie! Ca liberal de stânga, ştiu destule ca să pot spune că nu se mai poate interveni în economie. Decât poate după o catastrofă globală, care să ducă la moartea capitalismului financiar şi la restrucurarea întregului sistem economic.

Anonim spunea...

Nu e chiar asa...

Statul ia zilnic o parte din sumele pe care noi le platim catre unii, altii..

Vad ca lucrezi in Guvern deci stii deja ca unde contribuabilul vede scris "pret", Statul vede scris "contributie".

Eh, modul in care Statul BALANSEAZA sumele INCASATE din contributie poate influenta preturi, politici microeconomice si multe altele.

Te voi ruga sa remarci sublinierile (mii de scuze pentru caps, da' nu stiu alta varianta) pentru ca asta e ideea: nu o redirectionare a sumelor rezultate ci la o modificare a structurii incasarilor.

Anonim spunea...

Da, dar pentru asta trebuie să ai un sistem de impozitare progresiv, nu în cotă unică. Ce anume intervenţii să faci prin politici fiscale? Nu vedeţi că este imposibuil să schimbi cota de TVA pentru alimente?
A, că poţi stabili alte priorităţi în cheltuielile guvernamentale, da, dar există nişte limite şi aici.
Dacă ar fi să pariez, aş paria că Băsescu va veni cu propunerea reducerii TVA. Şi va rămâne cu ea, propunerea, în mână! Pentru că nimeni nu-i va permite să ia el caimacul electoral al reducerii, după ce PSD, PC, PRM şi alţii se luptă de 4 ani s-o facă. Jocuri cretine pe spinarea cetăţenilor!

Anonim spunea...

Da, una din metode este si reducerea TVA-ului. Daca aceasta propunere va trece sau nu, ramine de vazut.

Iar cind am spus "contributii" nu m-am referit doar la cele salariale ci la tot ce incaseaza statul (taxe, impozite, accize samd).

Asadar, in concluzie, ce credeti (indiferent de ceea ce credeti vis-a-vis de utilitatea unor asemnea consultari): Statul poate influneta preturile in economie?

Anonim spunea...

Răspunsul este simplu: NU! Poate face un singur lucru: să vegheze la existenţa unui climat de concurenţă loială, inclusiv prin legislaţie antritrust dură.

Anonim spunea...

Concurenta loiala? Legislatie antitrust? Impozitare progresiva?
Va credeti pe Luna?
capitalistu'

Anonim spunea...

Capitalistule, şi eu, ca iepuraşul! Vorbesc prostii!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...