marți, 10 iunie 2008

Sunt o vită!

Recunosc, sunt o vită! Pentru că nu am votat şi nu voi vota cu dreapta! Şi mai ales pentru că nu voi vota cu Vasile Blaga! Poate că m-aş fi rezumat să nu merg la vot duminică, aşa cum am făcut, pentru prima oară în ultimii 18 ani, şi pe 1 iunie 2008. Nu m-am dus la vot pentru că nu am fost convins că a existat măcar un singur candidat care să merite efortul de a mă prezenta în faţa urnei de vot.

De unde mi se trage excesul ăsta de spirit autocritic? Şi ce anume mă stimulează să merg duminică la vot? Răspunsul este simplu: modul mizerabil în care înţeleg unii, jurnalişti, politicieni şi persoane publice, să-şi susţină preferaţii în campania electorală. Argumentele lor au trecut demult limita bunului simţ.
„Cred în continuare că alegerile pentru Capitală reprezintă subiectul zilei şi un test civic, pentru a vedea dacă cei aduşi cu camioanele de la coada vacii direct în Bucureşti, în urma cu ceva zeci de ani, s-au adaptat atât de bine încât au transformat oraşul într-un grajd” scrie pe blogul său, găzduit de ediţia electronică a „Cotidianului”, un anume Răzvan Vintilescu. Titlul este sugestiv: „Un grajd pentru Oprescu.” Cu alte cuvinte, toţi aceia care au votat şi vor vota cu Sorin Oprescu sunt nişte vite încălţate, lipsite de spirit civic, aduse cu camioanele în Bucureşti de comunişti, de la coada vacii.
Aceleaşi vite încălţate, dacă vor vota cu Vasile Blaga, vor fi trecute în rândul cetăţenilor cu înaltă conştiinţă civică, atât de dragi domnului Vintilescu. În fond, nimic nou sub soare, ca argumentaţie. Comuniştii, securiştii, informatorii, corupţii noştri sunt buni, ai celorlalţi sunt răi. Numai că nimeni, sau aproape nimeni nu a coborât atât de jos în argumentaţie ca angajaţii domnului Sorin Ovidiu Vântu, şi el o posibilă vită încălţată, de vreme ce nu e bucureştean din născare. Ce-i drept, el nu a venit în Bucureşti cu camioanele alea pline de indivizi luaţi de la coada vacii, pentru a construi metroul, cartierele de locuinţe, zonele industriale, Teatrul Naţional, Politehnica, ci cu duba Miliţiei. Asta e!
Nu cred că menirea unui jurnal este aceea de a fi instrument de manipulare, goarnă propagandistică sau instrument pentru slujirea intereselor patronilor. Este la fel de adevărat că există o mulţime de limitări ale libertăţii de exprimare. Ceea ce nu pot accepta este supralicitarea angajamentului politic, ascunderea lui sub masca „neutralităţii” şi mai ales jignirile aduse celor care nu gândesc precum jurnaliştii sau nu sunt pe placul lor. Nu este treaba ziariştilor să poarte războaie, personale sau în numele patronilor, cu oamenii politici sau de afaceri. Pentru că astfel „câinele de pază” al democraţiei se transformă într-o potaie. De aceea a şi deranjat extrem de mult clipul electoral al lui Sorin Oprescu, cel cu buldogul.
Clip care-i oferă altui domn de la Cotidianul, Cristian Teodorescu, un motiv pentru a revărsa un potop de injurii în capul lui Sorin Oprescu, „veterinarul cu practică umană”. „Acest om care a depus jurământul lui Hipocrate e în stare să ridice câineşte piciorul deasupra eticii sale profesionale, ca să se vadă primar. Un asemenea banc filmat, în care şi hingherii ar fi refuzat să joace, pentru a nu-i revolta pe bucureşteni, aruncă o definitivă lumină urâtă asupra acestui doctor cu apucături de circar nemilos. Un chirurg care e în stare să admită, fie şi în glumă, că un semen de-al său poate fi metamorfozat în câine a greşit drumul spre ucenicia la locul de muncă printre parlagii şi a nimerit la Facultatea de Medicină” Domnul cu pricina uită, voit sau nu, că Blaga s-a pricopsit cu eticheta de „buldog” graţie viziunii de mare respiraţie teoretică şi practică a preşedintelui Traian Băsescu. Aici se lucrează cu pielea clientului! Iar pentru domnul Teodorescu nu a mai contat faptul că „veterinarul” cu pricina a salvat cu mult, mult mai multe vieţi decât cărţi a scris el!
Nu am făcut o fixaţie pentru „Cotidianul”. Doar că aici găseşti toate temele de atac ale PD-L şi ale lui Traian Băsescu, elaborările lor teoretice şi argumentaţia lor, atacuri îndreptate împotriva adversarilor lor politici. Fiind un ziar de partid, mascat într-un „ziar de calitate”, trebuie citit cu atenţie. Cu atât mai mult cu cât este cel mai virulent adversar al stângii, în general, şi al stângii româneşti, în special.
„Sunt oare votanţii stângii (revenită la roşul simbolic al internaţionalei de odinioară) vectori ai dezvoltării? Reprezintă satele dunărene un model de progres şi modernizare în comparaţie cu localităţile rurale din Banat? Se poate compara stilul săsesc de gospodărire a unui oraş transilvănean, precum Sibiul, cu administraţia împiedicată a municipiului Iaşi? Aceste comparaţii, oricât de nedrepte la prima vedere, sunt motorul dinamicii locale,” scrie, pentru a argumenta, mai la vale în articolul său, „Ardealul ne cheamă”, un domn Mihai Neamţu susţinerea lui Vasile Blaga, încarnarea ardeleanului care poate salva Bucureştii de nesimţirea miticilor.
Doar că putem paria că tipul ăsta de argumentaţie va fi folosit şi pentru a justifica federalizarea României, prin modificările constituţionale şi administrative propuse de Traian Băsescu. Vom avea, teoretic vorbind, Republica Autonomă Ardeal, care va concura cu Republica Autonomă Banat, sau Moldova, sau Dobrogea, Oltenia sau Muntenia, pentru fondurile europene şi cele bugetare? Adio solidaritate naţională( nu că acum ar fi prea evidentă!), bun venit egoisme regionale şi locale! „După Bucureşti, contribuie foarte generos la PIB-ul naţional judeţe ca Timiş, Cluj şi Braşov, deloc întâmplător înzestrate cu alegători predominant de centru-dreapta. Prin urmare, statisticile, iar nu şovinismul, legitimează asertarea superiorităţii civice a Ardealului faţă de Moldova şi Oltenia.”
Electoratul de dreapta este superior civic celui de stânga? Şi superioritatea civică se va exprima, ca în Italia, prin alungarea moldovenilor, muntenilor şi oltenilor din Banat şi Ardeal, sau prin incendierea cartierelor muncitoreşti din Braşov, spre exemplu, preponderent locuite de moldoveni?
Ca votant de stânga, lipsit de spiritul civic al ardeleanului şi al votantului de dreapta, voi vota cu Sorin Oprescu. Sigur, sunt o vită! Şi la ce să te aştepţi de la o vită?!

9 comentarii:

Anonim spunea...

Iar eu o vita exilata! :)
E marea disperarea la Scanteia de Cotroceni, editia Portocala Mecanica! Pina la urma toate ziarele in lumea asta au o anumita orientare, dar in lumea civilizata nu se scrie asa scirbos precum fac trubadurii pupincuristi. Sa vedem cit suc iese din asocierea lui SOV cu portocalele.

Anonim spunea...

O şi mai mare corupţie! Asta iese din asociere!

Anonim spunea...

Mie îmi rămâne o singură mirare.
După intoxicaţia cu plumb suferită de ultimul mare omagiat al patriei, la Târgovişte, foştii lăudaci au intrat în beznă. Unii definitiv.
După ce vom fi iertaţi şi de binecuvântările părintelui succesurilor ( iniţiator de pact... cu educaţia - sic!) câţi vor trece, aşa cum se cuvine, în burta vidanjei?
Mă tem că niciunul. Tatulici renaşte veşnic din propriul căcat precum pasărea diarie.

Anonim spunea...

Mordechai, prietene, sunt o naţie fără memorie sau cu ea atât de selectivă, încât e ca şi când nu am avea! Iar lăudacii de acum sunt masteri, faţă de Păunescu şi compania! Iar de un master nu te lipseşti atât de uşor! vezi ce înseamnă profesionalizarea pupincurismului?!

Anonim spunea...

Scuze, a se citi "suntem o naţie".

Anonim spunea...

De la inceputul campaniei urmaresc cu un masochism deosebit comentariile (din presa, din forumuri si bloguri) care au dezvoltat in diverse forme opozitia intre "spiritul miticilor", tot ce-i mai rau in Romania (adica Oprescu) si "spiritul ardelean", tot ce-i mai bun in tara (adica Blaga). Fiind din Bucuresti, cu parinti bucuresteni si iubind orasul asta cu tot cu miticismul lui, asa cum a fost el vazut de miticul Caragiale (puneti accentul unde vreti in cuvantul "mitic"), m-am simtit zilnic si personal jignit de toate comentariile astea, care inainte de primul tur m-au acuzat ca sunt din fire necivilizat, lenes si superficial, iar acum ma fac lipsit de spirit civic, idiot si pervers de-a dreptul fiindca nu mi-a placut Blaga, fiindca "miticii" mei concetateni au avut alte preocupari in ziua votului in loc sa vina recunoscatori si incolonati sa-l voteze pe Negoita si fiindca nu sunt capabil sa inteleg ce binefacere sunt bordurile abatute pe capul meu de eroul civilizator Videanu din Videle. Oare cum ar trebui sa procedeze un electorat jignit sistematic in felul asta?
Cat despre "vitele" din articol, imi aduc aminte cu cata insistenta il acuza Blaga pe Oprescu ca ii jigneste pe bucurestenii care nu sunt nascuti aici, doar fiindca a indraznit sa spuna ca Bucurestiul ar merita un primar nascut in Bucuresti. Daca asta a fost o jignire, cum ar trebui atunci considerat un articol ca asta cu "vitele"?

Anonim spunea...

Domnul respectiv care a scris blogul "ca cetatean" pare a visa la ziua in care va manca din ce scrie. O sluga. Nu merita sa-i mentionati numele. E doar disperarea slugii care nu-si mai poate apara imparatul pe care toata lumea il vede : e gol.

Anonim spunea...

Moshule, individul trăieşte din ceea ce scrie, şi-i merge foarte, foarte bine! Mai are la activ nişte mizerii, inclusiv legate de Eminescu, vezi http://vintilescu.blog.cotidianul.ro/2008/05/17/o-isterie-numita-eminescu/. Cum să-ţi spun, are nişa lui!

Anonim spunea...

Evnoe, nu sunt născut în Bucureşti, dar mi-am petrecut aici mai bine de 30 de ani! Din 1973, de când am luat examenul de admitere la Politehnică. Am făcut armata aici, ca TRist. Am casă aici, şi cu excepţia unui scurt stagiu la Braşov, după absolvire, nu l-am părăsit. Îl iubesc, aşa cum iubesc şi Piteştii, unde m-am născut, şi Slatina, unde am făcut liceul, şi Braşovul. Diferenţele culturale şi de dezvoltare există, dar nu sunt atât de dramatice precum vor unii să credem. A le specula politic este un lucru de maximă josnicie!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...