luni, 7 iulie 2008

Crizele care vor veni
Ne aşteaptă vremuri grele în economie, în ciuda optimismului tâmp afişat de guvernanţii noştri, dintre care se detaşează cel mai bun scriitor dintre finanţişti, Varujan Vosganian. Nu este vorba doar de creşterea preţului petrolului şi al alimentelor. Care nu sunt decât simptome ale unei boli de sistem, pe care am numit-o şi aici: modelul de dezvoltare impus lumii prin intermediul "consensului de la Washington" cu începere din anii 1980 şi-a atins limitele şi trebuie înlocuit. Deşi acest model începuse să se structureze ideologic şi practic încă din anii 60-70, în laboratoarele de idei ale şcolii economice de la Chicago, ani în care omenirea suferise cel puţin două şocuri petroliere, el se baza pe o ipoteză fundamental falsă. Anume că ne aflam într-o situaţie în care resursele sunt nelimitate, deci creşterea economică va continua neabătut, în ritmuri înalte, şi se va generaliza la nivel global.
Unde suntem acum? În faţa unei crize triple: a finanţelor, a petrolului şi a materiilor prime. La întâlnirea de la Aix-en-Provence, în sudul Franţei, cu tema "Noile frontiere ale inteprinderii", Pierre Gadonneix, patronul EDF, declara: "Petrolul ieftin a făcut lumea aşa cum este şi cum nu va mai fi."
Cea mai interesantă declaraţie aparţine lui Jean-Herve Lorenzi, membru al "Cercului economiştilor": " Se sfârşeşte iun ciclu de creştere de zece ani. Dincolo de alternanţa ciclurilor economice, este clar că acum am atins limitele unui model de dezvoltare. Va trebui să inventăm o nouă alianţă între inteprinderi, state şi societăţile civile."
Nu este lipsită de interes nici analiza pe care a făcut-o, în aceeaşi întâlnire de la Aix, organizată de "Cercul economiştilor", Carlos Gohsn, patronul Renault. În Le Monde puteţi găsi o relatare la fel de interesantă de la întâlnirea de la Aix-en-Provence.
Şi ca să vedeţi pe unde suntem noi, deşi nu cred că vă faceţi iluzii în legătură cu capacitatea politicienilor români de a înţelege complexitatea şi de a structura o "alianţă între inteprinderi, stat şi societatea civilă" pentru a răspunde nevoii de a defini răspunsuri coerente pentru crizele ce ne bat la uşă, citiţi pe Monitoring Media transcrierea conferinţei de presă a lui Emil Boc, ţinută ieri, 6 iulie 2008, în care acesta răspunde poziţiei exprimată de Iulian Iancu, de la PSD, în care se prezentau o serie de soluţii pentru atenuarea crizei energetice. Chiar credeţi că în aceste condiţii, în care populismul extremist al PD-L împiedică orice dialog raţional şi civilizat, se poate face o alinaţă în favoarea cetăţenilor şi a interesului naţional?

9 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Din articolul lui Eric Le Boucher din Le Monde ar mai fi de retinut si mutatiile aparute in clasamentul primelor 500 firme din lume, cf. lui Financial Times. In 1996 Japonia avea 110 firme in acest clasament, dar azi nu mai are decat 39; SUA avea 203, dar azi are doar 169; Marea Britanie reculeaza si ea de la 46 la 33. Printre cei ce au avansat, in frunte este, bineinteles, China, care in 1996 nu avea nici o firma in clasament, iar azi are 25; e urmata de Canada, care urca de la 10 la 24, iar apoi vine Franta - de la 18 la 31. In clasament au aparut, pe langa China, noi tari : Africa de sud, Arabia saudita, Finlanda si Israel. Ceeace inseamna ca puterea capitalismului, concentrata cu 12 ani in urma mai ales in SUA si Japonia, este acum dispersata pe un mare numar de tari.

Anonim spunea...

Cu vreo doi ani in urma, mai multi geniali din economie au fost discret invitati sa faca parte dintr-o "Comisie pentru crestere si devoltare inclusiva", pusa la cale de BM, FMI, CE pe vremea cand era evident ca se scufunda corabia.
Tocmai se observase ca s-a facut tandari Consensul dela Washington. Comisia a fost condusa de laureatul Nobel pentru economie Michael Spence. Din comisie a facut parte si un alt laureat Nobel, Solow, precum si mari universitari, responsabili politici, mari conducatori de banci, etc, care au ajuns la concluzia ca cea mai proasta strategie care s-ar fi putut aplica in ultimele decenii este chiar CW.
Ca statul trebuie sa se intoarca in afaceri.
Raportul a fost publicat in 21 mai anul acesta, cam pe vremea la care genialii nostri politicieni si analisti se ocupau cu vorbele campaniei electorale locale. Evident, apostolii pietei absolut libere tac malc. Or fi aflat ca genitorii consensului au declarat deja ca progenitura este defecta?

Raportul a fost prezentat si europenilor de catre Spence si Danuta Hubner in 23 mai.

Adresa acestei comisii care repune ratiunea in drepturile ei este:
www.grwthcommission.org.
Acolo se gaseste si raportul.

Este tare ciudat cum discursul lui Spence referitor la diagnosticul situatiei economice mondiale si la caile de urmat seamana pana la amanunt cu discursul politic al lui Nastase despre strategia guvernarii Romaniei.
Ma gandesc serios ca "reformatorii" Romaniei vor trimite DNA-ul sa cerceteze cu atentie cercevelele membrilor comisiei respective.

O zi buna!

N. Raducanu spunea...

Referitor la discursul furios al lui Boc, mi se pare curios ca el vine dupa ce Basescu l-a chemat pe Iancu la Cotroceni pentru a se consulta cu el, in calitate de cel mai bun expert roman in domeniul energetic. Dar si mai curios este ca reprosurile pe care Boc i le aduce lui Iancu se refera la probleme ce ar fi putut fi corectate de PD in perioada de doi ani cat a fost alaturi de liberali la guvernare.

Anonim spunea...

Intr-o lume cu resurse limitate nu mai poti sa te bazezi pe un sistem economic care stabileste dogmatic cistiguri nelimitate. De la o anumita limita de acumulare in sus, businessurile ar trebui sa reinvesteasca in industrii unde este nevoie de recapitalizare/investitii. Poate ca in acest fel se va putea renunta la actuala politica de taxare a businesurilor, odata ce ele vor reinvesti si crea noi oportunitati/locuri de munca. "Visul american" este o Fata Morgana azi chiar si pentru americani. Haideti sa nu mai visam, ci sa creem un nou sistem economic, echitabil, care sa funtioneze predictibil si stabil, si care sa nu provoace toate aceste dezechilibre ciclice: crestere economica/recesiune.

Anonim spunea...

Erata:

adresa corecta a comisiei respective este:

www.growthcommission.org

sorry

Anonim spunea...

Casandra, îţi mulţumesc, l-am găsit şi merită citit cu atenţie.

Anonim spunea...

Fooarte simpatic Gordon Maroniul, ca tot si-a dat cu parerea de caloriile ingurgitate de britsi:
"The Prime Minister was served 24 different dishes during his first day at the summit – just hours after urging the world to reduce the "unnecessary demand" for food and calling on British families to cut back on their wasteful use of food. Mr Brown and his wife Sarah were among 15 guests at the "blessings of the earth and the sea social dinner". The dinner consisted of 18 dishes in eight courses including caviar, smoked salmon, Kyoto beef and a "G8 fantasy dessert".

Anonim spunea...

Doar ce am terminat de citit câteva articole despre zicerile lui Medvedev. Care pare a avea şi el ceva preocupări pe subiect. Şi ceva iniţiative.
Cât despre Boc... chiar trebuie să am mult timp de citit ca să stau să mai şi citesc ce bocăne el.

Anonim spunea...

Ar merita rasfoit si cel mai recent raport tehnic din iunie a.c. elaborat de Intergovernmental Panel on Climate Change, agentie care lucreaza cu/sub World Meteorological Organization (WMO) si United Nations Environment Programme (UNEP).

"http://www.ipcc.ch/pdf/technical-papers/climate-change-water-en.pdf"

Semantic

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...