marți, 29 iulie 2008

Cu sinistraţii la psihiatrul Băsescu
Dacă nu ar fi dramatismul evenimentelor şi tragediile personale ale celor care practic şi-au pierdut tot avutul în catastrofa naturală din Moldova, vizita lui Traian Băsescu în satele calamitate ar fi subiect de comedie bufă! Discuţii dezlânate, fiecare cu ideea lui, cu soluţia lui, oameni dezorientaţi, neştiind încotro s-o apuce şi peste tot halomaisul Băsescu, pe post de psihiatru. Adică cea mai proastă soluţie pentru a linişti nişte oameni care sunt puternic traumatizaţi psihic şi istoviţi fizic!
Ceea ce n-am văzut în toate aceste zile în zonele calamitate sunt tocmai psihiatrii profesionişti, care să-i ajute pe oameni să suporte traumele provocate de calamităţi. Nu e suficient să le dai apă minerală, conserve de carne sau pâine, corturi şi un ceai. Sinistraţii au nevoie de consiliere de specialitate, au nevoie de sfaturi, de asistenţa unor medici psihiatri. Şi nu politicienii sunt cei mai potriviţi pe acest post.
Şi asta e o lecţie care trebuie învăţată. ISU trebuie să angajeze şi astfel de personal specializat, care poate rezolva multe probleme, inclusiv în situaţii în care mulţimile sunt greu de ţinut sub control, sau intră în panică. Poate că sfatul lor ar fi permis găsirea căilor de a-i scoate pe oameni din starea de şoc, pentru a-i mobiliza, pentru a-i face să acţioneze pentru a se pune la adăpost fără să fie nevoie de evacuări cu forţa.
Vizita lui Băsescu nu a rezolvat nimic, şi i-a agitat pe sinistraţi degeaba. Cu picioarele în apă nu faci terapie de grup! Mai bine îi lua la una mică! Cel puţin aşa vorbea pe limba multora dintre sinistraţi, care, să mă ierte Cel de Sus, nu păreau foarte în firea lor! De unde se vede cine este cel mai bun prieten al omului, la nevoie!

Cea mai potrivită terapie de grup la inundaţii!

2 comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Nu suntem unici. Şi la chinezi s-a băut într-un restaurant inundat. Cu sete...

Anonim spunea...

Nu spun că suntem unici! Dar inconfundabili, da...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...