sâmbătă, 19 iulie 2008

Turma de moaşe
"Copilul cu prea multe moaşe rămâne cu buricul nelegat", se zice pe la noi. Nu ştiu cum s-o zice asta pe la americani, dar sigur vor găsi ceva, dacă n-au, aflând că Barack Obama are nu mai puţin decât trei sute de consilieri pe probleme de politică externă! Foarte mulţi dintre ei sunt "furnizaţi" de perechea Bill şi Hillary Clinton! Vreo câţiva au făcut parte din echipele lui Ronald Reagan şi Bush tatăl. Nu lipsesc nici militarii din tot acest ghiveci! Şi, bomboană pe colivă, e şi madam Albright moţ în frunte! Pe cei mai importanţi îi găsiţi aici.
Întrebarea este: cât de eficientă poate fi o structură atât de stufoasă? Cum poate fi gestionată? Mai degrabă pare un soi de listă cu viitorii înalţi funcţionari ai Administraţiei Barack Obama, în caz că...În aceste condiţii, care este "schimbarea" propusă de Obama? Să fim serioşi! Sistemul este nemilos! Te adoptă, de voie, de nevoie, pentru a da bizonului votant o mică satisfacţie, dar când este vorba de lucrurile serioase, apar "profesioniştii" şi se duce dracului "schimbarea!"
Mai interesantă este vizita pe care Obama a început-o astăzi în Afganistan. De ce echipa sa consideră că Afganistanul reprezintă o prioritate şi se află pe primul loc al agendai de politică externă? Ce anume ni se ascunde despre realităţile de pe teren? Ce se întâmplă, de fapt, în Afganistan? Nu cumva devine un teren de confruntare, de ciocnire a civilizaţiilor? O confruntare pe care Occidentul nu-şi poate permite s-o piardă, precum în anii 80 URSS?
Merită la fel de multă atenţie întâlnirile lui Barack Obama cu liderii german, Angela Merkel, britanic, Gordon Brown, francez, Nicholas Sarkozy, dar şi cu regele Iordaniei, premierul israelian şi preşedintele palestinian.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cutuma zice ca, la o schimbare de presedinte american, se schimba, in medie, fro 2500-3000 de oameni pe posturi.
Interesant ar mai fi si faptul ca in competitie nu avem nici un fost sau actual vice-pres.
Afganistanul va fi o "constanta" a administratiei americane indiferent de orientare.

Anonim spunea...

Droguri si bani multi!
ruxi

Anonim spunea...

Un articol bun despre intalnirile si vizitele "secrete" ale lui Obama.

http://abcnews.go.com/GMA/Politics/story?id=5401961&page=1

Anonim spunea...

Mulţumesc, Alandra!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...