duminică, 3 august 2008

Arme de prostire în masă
A mai apărut un sondaj de opinie, din seria "cine plăteşte lăutarii, comandă muzica!". Faptul că este executat de INSOMAR nu are absolut nicio relevanţă, câtă vreme nu ştim la comanda cui a fost făcut. Aici găsiţi câteva dintre rezultatele sondajului. Mă voi opri, pe scurt, asupra semnificaţiei unor cifre.
"În condiţiile în care în această toamnă vor avea loc alegeri parlamentare după sistemul de vot uninominal, cei mai mulţi dintre români nu ştiu cum se vor desfăşura acestea. Astfel că, 42,6% dintre cei care au răspuns studiului realizat de INSOMAR nu ştiu cum se vor desfăşura alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, 27,2% încă mai cred că se vor desfăşura ca şi până acum, iar 30,2% dintre repondenţi ştiu că se vor desfăşura într-un mod diferit. Dintre aceştia 26,7% au răspuns că vor alege parlamentarii uninominal, 2,3% nu ştiu sau nu răspund, 0,8% au menţionat altceva, 0,3% au precizat că se alege o persoană/un singur candidat şi 0,2% au menţionat împărţirea colegiilor uninominale.
În situaţia votului uninominal, 68% dintre repondenţi au declarat că vor vota un candidat de care au auzit, chiar dacă nu este din partidul preferat, iar 32% vor alege candidatul partidului preferat, chiar dacă nu au auzit de acesta."
S-o luăm metodic: poporul român, ăla de grija căruia mureau tot felul de dobitoci care au promovat votul uninominal, are o temeinică şi profundă durere în cur în ceea ce priveşte votul uninominal, de vreme ce 42,6% nu ştiu că s-a schimbat sistemul de vot, iar 27,2% cred că alegerile se vor desfăşura ca înainte, cu vot pe liste. Şi mai semnificativ mi se pare faptul că, din restul de 30,2% care ştiu că s-a schimbat ceva, doar 26,7% ştiu că se vor alege uninominal, iar numai 0,2% au menţionat introducerea colegiilor uninominale!
Fraţilor, cam 1 din 10.000 de români ştie de existenţa colegiilor uninominale! Colegii care sunt temelia noului sistem! Restul de 9999 sunt în perfectă necunoştinţă de cauză. Şi în condiţiile astea avem pretenţia că vor fi alegeri libere şi democratice, în care oamenii cunosc sistemul de vot şi pot alege în deplină cunoştinţă de cauză?
Vă reamintesc rezultatele Referendumului pentru introducerea votului uninominal: Persoane înscrise pe listele electorale: 18.296.459 Au votat: 4.851.470 (26,51%) Din care: DA: 3.947.212 (81,36%) NU: 784.640 (16,17%) Voturi nule: 119.618 (2,46%)
Se presupune că toţi cei 3.947.212 cetăţeni care au votat DA sunt suporteri atât de înfocaţi ai sistemului de vot uninominal, încât ştiu tot despre sistem. Altminteri, geaba freamăt, geaba zbucium! Şi cu toate astea, dacă luăm în calcul aceeaşi cifră de înscrişi pe listele de vot, rezultă, din sondajul INSOMAR, că doar 1.482.000 ştiu efectiv că se va vota uninominal. Restul până la 3.947.212 pentru ce au votat, de fapt? Mister!
Acum se vede mai clar faptul că introducerea votului uninominal este rezultatul şantajului făcut asupra clasei politice, cu complicitatea presei, de partea gureşă şi iresponsabilă a "societăţii civile" talibanizate. Introducerea votului uninominal este doar un episod al luptei pentru putere dintre politic, ca parte a sistemul instituţiilor statului de drept, şi actori non-politici, care îşi arogă dreptul de a vorbi şi acţiona în numele "poporului". Între aceşti actori non-politici şi structurile politice ale regimurilor totalitare nu este, practic, nicio diferenţă. Când i-a păsat cu adevărat PCR ce crede poporul român, atunci când, timp de patru decenii, a făcut ce-a vrut în România?
Le va păsa jigodiilor care, fără să le intereseze cu adevărat ceea ce vrea poporul român, i-au oferit lui Zeus, care le caută în coarne şi le dă sinecuri bine plătite, instrumentul pe care şi l-a dorit, pentru a se răzbuna pe cei 322, care au avut îndrăzneala să-l suspende? Sigur, nu!
Se va reforma clasa politică? La fel de sigur, nu! Cu cine? Cu Zăvoranca? Sau cu Avramescu, un fascist în faşă? Cu lingăul de Sever Voinescu? Cu Pufulete? Cu Fecioara din Pleşcoi? Haida-de!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Stimate Domn,
Pentru buna regula, Oana Zavoranu a intrat in PRM in 2006, nu 2oo7 cum spun fituicile de scandal!
Nu cred ca e mai rea sau buna decat copilu' minune, piturca, udrea, szabo, comaneci sau ilie dumitrescu!
Ati vrut vot uninominal, invatati sa si incasati consecintele!
pe principiul sanatos : mancam R L pana la sfarsit!!!
rux

Anonim spunea...

Democratia directa, prin referendum, pe subiecte de acest gen (vot) sau probleme ce tin de instrainarea resurselor tarii, ar fi cea mai potrivita in Romania.

Procentele alea arata ca romanii raspund puterii cu dosul, pentru ca la rindul lor primesc acelasi tratament. Nu cred ca e ignoranta, ci o forma de protest.

Legat de alegeri, citi romani din diaspora stiu ca s-a dat o lege, fara o minima dezbatere publica, prin care ei vor fi reprezentati in Parlamentul Romaniei de catre parlamentari din diaspora? Pentru ce le trebuie romanilor din Tanzania reprezentant special in Parlamentul Romaniei? Ca sa le rezolve care probleme? Sa poata sa ii decojeasca telepatic banana Printului de la Cotroceni? Toate partidele au sarit "pe banda rulanta" la cules voturile diasporenilor. Te mai intrebi de ce "Vot canci!" e la moda...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...