vineri, 1 august 2008

Ceva nu se leagă
Într-un arţăgos articol dedicat realităţilor Rusiei şi complicatelor ei relaţii cu Occidentul, în general, şi cu Marea Britanie în special, apărut în numărul de astăzi al publicaţiei IHT, m-a frapat această frază: "There were reports, too, that Russia planned to renationalize part of its huge grain exports, raising concerns that Moscow would add food to its armory of economic and diplomatic weapons alongside state-dominated gas, oil and arms exports."
Pardon! Uriaşele sale exporturi de cereale? Păi nu au trecut nici două decenii de când Gorbaciov se milogea în genunchi în faţa lui Bush senior, pentru nişte grâu pe datorie, că mor ciolovecii de foame, cu vacile din dotare, cu tot! Şi acum Rusia face exporturi uriaşe de cereale? După ce URSS s-a dus pe apa sâmbetei, după ce Rusia elţîniană a fost jefuită de cine a vrut şi de cine n-a vrut? Putin ăsta e un soi de vrăjitor?
Bizar. Auzeam pe unii şi pe alţii că nici colhozurile n-au prea fost desfiinţate, nici nu s-a inventat o lege de retrocedare a pământului boierilor care-l deţinuseră până în 1917. Şi nici nu l-au clonat pe Miciurin, să zici c-a altoit ăla porumbul pe spicul de grâu! Şi atunci, de unde atâtea recolte bogate? Că slavă Domnului, votca n-a fost raţionalizată, să zici că s-a făcut economie!
Să ajungă Rusia să folosească şi arma alimentară, după arma energetică, în lupta pentru influenţă la nivel global? Visăm, sau ăsta e noul coşmat al Occidentului? Să poţi juca simultan şi cu albele, şi cu negrele, numai ruşii puteau imagina aşa ceva!
Asta dovedeşte şi altceva: noi, românii, habar nu mai avem ce se întâmplă în Rusia. Băgăm textul cu Stalin, urmaşul lui Putin, sau invers, şi ne ducem liniştiţi la culcare!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Normal ca romanii sunt pe dinafara. I-au ras din institutiile statului pe toti care au avut nesansa sa studieze la Moscova, ca, deh, erau automat "kgbisti". Iar in locul lor nu au mai pregatit pe nimeni, asa ca prin MAE si la Comertz bate vintul la cunoscatori de limba rusa. Prostia se plateste (la factura de gaz). Conform desenului animat rusesc "Nu pogodi (zaiatz)". Aia care mai ciripesc pe rusa, tac din gura ca sare 'societatea civila' pe ei, si dai cu mama lor de 'agentii Moscovei', si 'cine a studiat la rusi nu poate gandi ca Bush!'. Mama prostilor e tot timpul gravida.

N. Raducanu spunea...

Chestia cu raderea din institutiile statului a celor ce au avut nesansa sa studieze in URSS e veche de vreo 30-35 de ani. Pentru mama prostilor nu exista menopauza...

Anonim spunea...

Se pare ca anul trecut Rusia a exportat 13 milioane tone de cereale, in valoare de 3,5 miliarde $. Anul acesta planuiesc sa exporte 25 milioane tone. Nu e rau pentru o tara care in urma cu doua decenii importa cereale de oriunde putea. In Romania s-a intamplat exact invers...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...