miercuri, 13 august 2008

Curaj şi laşitate
Nu am înţeles şi nici nu vreau să-mi bat prea mult capul căutând motivele pentru care votul de astăzi din Camera Deputaţilor în cazul avizului pentru cercetarea penală a celor doi lideri PSD, Adrian Năstase şi Miron Mitrea a fost cel pe care îl ştim. Mi se pare că a atârnat foarte mult şi atitudinea lui Traian Băsescu de ieri, de la întâlnirea cu partidele parlamentare, când mârlănia sa a atins cote epice. A contat, poate, şi dorinţa parlamentarilor de a spune că Daniel Morar e indezirabil în fruntea DNA. Pentru mulţi nu mai contează faptul că se "murdăreşte" imaginea Parlamentului, pentru că probabil nu vor mai candida. Şi nici faptul că li s-a întrerupt vacanţa pentru o problemă de doi lei nu le-a picat bine.
Altceva mi se pare important cu adevărat: atitudinea celor doi "acuzaţi". Mulţi "analişti" spun că Mitrea şi Năstase se ascund în spatele votului colegilor lor parlamentari. Mitrea a declarat că în septembrie demisionează din Cameră, pentru că s-a săturat de circ.
Gestul lui Mitrea este unul de laşitate, pentru că ştie că astfel îşi cumpără liniştea, şi din partea presei, şi a DNA. Ba, mai mult, e prezentat ca un fel de erou, plin de deontologie! Dar gestul lui nu face nici cât o ceapă degerată! Cum nici gestul similar al lui Băsescu, din 1996 n-a valorat nimic. Şi apoi, la ce foloseşte? S-a mai întâmplat ceva cu fostul ministru al Comunicaţiilor, domnul Nagy? Că el are "binecuvântarea" Cotrocenilor de mult. De ce n-a fost trimis în judecată? Pentru că tembelii de la DNA s-ar face de râs! Aşa că ţuluşii trag de timp, după NUPul dat şi lui Nagy, şi lui Sereş, şi fac circ. Că atât îi duce mintea!
Gestul lui Năstase este unul de curaj, şi trebuie apreciat ca atare. Pentru că îţi trebuie o doză mare curaj să înfrunţi linşajul presei şi provocările ţuluşilor, dar mai ales ura lui Traian Băsescu.
Nu ştiu dacă cei doi sunt sau nu vinovaţi. Dar dacă ai nişte principii şi ţii la ele, şi crezi în adevărul acestor principii, atunci te baţi până la capăt, indiferent de consecinţe. Mitrea va ieşi, fără îndoială, mult mai bine din această poveste. Punem pariu că DNA va uita de el până după alegeri? Dar, indiferent de ceea ce i se va întâmpla pentru că duce această luptă, Năstase va fi cel care va ieşi cu fruntea sus, pentru că nu a abandonat lupta.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar asa. La ce i-a folosit lui A.Nastase ca a demisionat din functia de Presedinte al Camerei Deputatilor? Atunci a facut o mare greseala.
Astazi se induce ideea extrem de periculoasa, ca o lege proasta nu trebuie respectata. A instiga la nerespectarea legilor in numele "onoarei" suna a atentat la statul de drept.Atata timp cat exista o lege de care te poti prevala pentru a te apara, mi se pare stupid sa nu profiti de dispozitiile ei din "demnitate", si ca sa nu superi UE care oricum si-a depasit cu mult atributiunile in raporturile cu Romania.

Anonim spunea...

Coreta analiza. Nu uitati Miron Mitrea a fost negociatorul sef in ecuatia Blaga -Diaconescu-Mazare, are deci spatele asigurat. Lui Nastase i s-a intans o capacana , dar a sesizat-o si n-a muscat. Faptul ca isi da demisia nu inseamna decat ca a fost retras fiindca nu a resit sa-l agatze pe Nastase .

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...