vineri, 1 august 2008

Mai uşor cu maimuţa pe scara evoluţiei!
Am râs cu lacrimi citind asta la Turambar pe blog! Drăguţii noştri doctoranzi, elitele intelectuale ale minunatei patrii, exponenţii viitorului luminos al naţiunii, în zbor spre capitalismul multilateral dezvoltat, ce credeţi că răspund ei la două întrebări nevinovate despre viaţă?
Cine credeţi că explică cel mai bine apariţia universului şi a omului? Teoria creaţionistă: 52%- Teoria evoluţionistă: 27%- Alta / NS / NR: 21%
Ce credeţi...?
Omul a fost creat de Dumnezeu (teoria creationista)52%- Omul provine din maimuţă (teoria evoluşionistă) 25%- Alta / NS / NR: 23%
Acum, rezultatele puteau fi şi mai bune, dacă nenea ăia de la Ministerul adormitului Adomniţei reuşeau interzicerea predării teoriei evoluţioniste în şcoală! Să o fi înlocuit cu "intelligent design", că tot ne-am americanizat noi de nu se mai poate!
Studiul în care apar aceste drăguţe concepţii despre muncă şi viaţă mai are şi alte date interesante. Ca de exemplu, de unde provin doctoranzii. Cei mai mulţi, 77,3% din oraşe cu peste 200.000 de locuitori, iar din sate şi comune, deci din mediul rural, doar 2%. Bine, asta nu explică răspunsurile de mai sus, dar spune ceva despre conformismul românilor. Acum e la modă Dumnezeu, cu El înainte! Jos Darwin!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant e, din ce-am vazut pe acolo, ca vreo 30% au terminat de citit ultima carte cu 6 luni - 1 an in urma. Nu pot sa-mi dau seama insa ce semnifica proportia creationistilor intre doctoranzi, probabil mentinerea in limitele unei/unor derivate culturale ale instinctului de conservare.

N. Raducanu spunea...

Un sondaj organizat de institutul de cercetare a opiniei publice Pew Research Center (www.pewresearch.org) din Washington, asupra atitudinii cetatenilor SUA fata de religie, a dus la rezultate interesante. Peste 50% dintre cei 35.000 americani solicitati considera religia un lucru foarte important in viata lor si 39% se duc cel putin odata pe saptamana la biserica. Zilnic se roaga 58%, iar trei sferturi – odata pe saptamana. 91% cred ca exista in ceruri un Dumnezeu sau „o fiinta superioara“. 70% dintre credinciosi sunt convinsi ca nu numai propria religie, ci multe alte religii, pot conduce la viata eterna. Printre cei ce cred insa ca doar religia lor poate aduce salvarea sufletelor sunt 80% dintre Martorii lui Iehova, 57% dintre mormoni, 33% dintre protestantii evanghelici, si 33% dintre musulmani. 74% dintre cetatenii americani sunt convinsi de existenta raiului, dar numai 59% de existenta iadului. In privinta imaginii lui Dumnezeu, sase din zece americani cred ca el este un om cu care pot stabili contact personal.

Anonim spunea...

Desmond,
semnifica mult pentru domnii Turmabar si Constantin. Cat de permisivi si de deschisi crezi ca vor fi acesti doctoranzi la orientarea ateista de stanga? Sau la valori si alte aspecte care il cam urca pe pereti pe domnul Severin cand vine vorba sa raspunda la intrbare de ce nu exista o stanga intelectuala?

Anonim spunea...

@anonim
Nu pun problema optiunii d-lor Constantin sau Turambar ci cautam o posibila semnificatie la un item al unui chestionar. Eu personal inclin spre Locke: Dumnezeu este o probabilitate situata dincolo de certitudinile procurate de experienta sensibila. Ca indivizi nu ne putem lipsi de credinta cu inima usoara, pentru ca nu te poti lipsi de ajutor in nevoia de dragoste si de protectie. Instinctul de conservare este atat de puternic incat l-am transformat in dorinta de nemurire. Prin religie sau prin stiinta (groaza viscerala fata de moarte ne face sa primim cu entuziasm tehnologiile de reanimare si de terapie intensiva, criogenia s.a.m.d.). Nici una dintre revelatii nu raspunde la curiozitatea fundamentala privind trecutul si viitorul vietii aici si aiurea in Univers. Se ocupa mai degraba de salvarea individuala (vezi si sondajul prezentat de dl. N. Raducanu) si nu de semnificatia globala a Universului. Stiinta, pe de alta parte, explica din ce in ce mai bine structura si functionarea a tot ceea ce este viu, nu insa si ratiunea de a exista a Viului. Cunoastem cu precizie etapele evolutiei, insa nu intrevedem spre ce se indreapta ea. Pana la urma, avem doua parti ale aceleiasi probleme.

Anonim spunea...

Eu am sugerat o explicatie cu caracter general la un item care viza relatia cu un sistem de valori.
Am considerat ca reactia celor doi este simptomatica pentru cei cu reflexe antrenate sa vada in primul rand tendintele si potentialul pentru rezervade cadre pe partea stanga a spectrului politic si in al doilea rand alte aspecte mai putin prozaice.

Turambar spunea...

Sunt mai degraba ingrijorat de rezerva de creiere si de capete pe umeri, decat de rezerva de cadre a stangii din Romania. Cum ar spune poetul: fiind baet, pe socialisti nu'i cutreieram. Si nici acum nu ma omor dupa ei... :)

Asta nu ma impiedica insa sa fiu din ce in ce mai sceptic la adresa capacitatilor minim necesare de rationament si de analiza critica. Se numeste adaptarea la principiul realitatii

"Ca indivizi nu ne putem lipsi de credintza cu inima usoara, pentru ca nu te poti lipsi de ajutor in nevoia de dragoste si protectie" Corect. Foarte elegant si pertinent spus. Cum ar veni, adica, nu reusim sa ne maturizam si sa stam pe picioarele noastre, emotional vorbind, si atunci ne internalizam si caram parintii dupa noi, sub forma zeilor.

@ Un sondaj facut in USA ... Da, dar din pacate, ala e facut pe toata populatia, si cu eroi, si cu carnatzari, si cu maturatori si cu profesori universitari. In schimb, cel de care vorbim noi aici, al nostru romanesc, e facut pe teoretic elita tzarii, minoritatea cu creier atomic. Si asta e o mare diferenta.

@ Constantin Gheorghe: mersi pentru articol si pt link. Intr'adevar, unul din lucrurile cele mai triste din acel raport il reprezinta disproportzia flagranta intre urbanul mare si restul tarii si situatia dezastruoasa a ruralului. Capitalul simbolic din rural se duce de rapa... :(

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...