joi, 21 august 2008

Olimpiada pupincuriştilor
Fotografia este preluată de aici.
Traian Băsescu a scos avionul prezidenţial la zbor, să nu-şi piardă piloţii licenţa pe B 707. Şi a pornit să facă o tură pe marginea "Lacului Rusesc". Prilej pentru pupincurişţii de serviciu să ridice noi osanale Marelui şi Înţeleptului Cârmaci. Primul este Evenimentul Zilei, care îl vede pe Super Băse în chip de Anteu, punând umărul la alungarea ruşilor din Caucaz. "Pusul umărului" înseamnă, în cazul de faţă, avansarea unei propuneri de înlocuire a trupelor ruseşti de menţinere a păcii din Georgia sau Transnistria cu trupe ale OSCE sau ale UE. Vorbele nu costă!
Dar până la aprobarea propunerii(dacă va fi abrobată vreodată!) e cale lungă! Şi, amănunt esenţial, trebuie să mai vrea şi ruşii! Aşa că degeaba faci o şuetă cu Iuşcenko şi Voronin, dacă nu vorbeşti cu Medvedev şi Putin. Şi după cum arată lucrurile, nu ajunge prea curând Băsescu la Kremlin...
La rândul lui, "Cotidianul" îl vede pe Băsescu pe post de salvamar, care dă ture pe ţărmurile Mării Negre. N-am prea înţeles cine este la apă, că dacă-l asculţi pe Saakashvili, zici că e cel puţin Cezar după victoria asupra lui Vercingetorix! Din "Adevărul" aflăm că, de fapt, ceea ce face Super Băse se cheamă "ridicarea moralului". Acum, lui Saakashvili nu ştiu ce i-ar mai putea ridica moralul. Poate doar să afle că SUA au declarat război Rusiei. Mai are de aşteptat...
Din întrecerile Olimpiadei Pupincurismului nu putea lipsi, evident, "România Liberă". Sabina Fati, pe care Ion Cristoiu a "înnobilat-o" cu titlul de "colivăreasă" îl laudă pe Băsescu, pentru că, prin vizitele sale, ridică miza. Să nu fi citit Fati editorialul Alinei Mungiu-Pippidi din 14 august sau acest fragment de jurnal? Şi dacă le-a citit, n-a înţeles nimic? Pentru că altminteri n-ar fi scris imbecilitatea asta: "Traian Băsescu a ajuns la concluzia că nici statele Uniunii Europene, nici Organizaţia Naţiunilor Unite şi nici statele pe teritoriul cărora exista potenţiale conflicte îngheţate nu au de ce să mai aplice actualele mecanisme de menţinere a păcii, fiindcă acestea "implică riscul degenerării conflictelor îngheţate" Preşedintele român încearcă să fie original într-o zonă pentru care toată lumea furnizeaza soluţii şi idei, dar nimeni nu le poate aplica, pentru că vecinatatea apropiată a Rusiei a fost până acum adjudecată de Moscova, prin acceptarea tacită a Occidentului..."
Sabina, colivăreasa tatii! Un conflict îngheţat este un conflict, nu o potenţialitate! Peste tot pe unde există astfel de conflicte, ăia chiar s-au încăierat! Şi la presiunea celor pe care îi beşteleşte Băsescu, făcându-i impotenţi, părţile în conflict s-au potolit şi au acceptat forţe de pace, care se interpun între nebuni, având grijă să nu-şi mai scoată ochii. Între timp, părţile pot uita de ce s-au luat la cafteală şi găsesc ceva soluţii reciprovc avantajoase.
Din păcate, nu toate aceste conflicte se pot rezolva respectând strict dreptul internaţional. Ne place sau nu, unele soluţii impun redesenarea graniţelor actuale ale statelor în conflict. Toată lumea ştie asta, dovadă soluţia "Kosovo". Să înţeleg că şi Băsescu a ajuns la concluzia că trebuie să umblăm la graniţe, de vreme ce declară că vechile mecanisme nu mai funcţionează? Păi, s-o spună clar! Că dacă se referă doar la schimbarea unor răcani, aflaţi sub un anumit drapel, cu alţi răcani, sub alt drapel, tot un conflict îngheţat obţinem!
Şi ultimul lucru de care are nevoie zona sunt ideile originale ale lui Traian Băsescu! Cine e atât de tâmpit să creadă că o personalitate conflictuală, care de trei ani nu-şi mai vorbeşte cu premierul, care a distrus alianţa guvernamentală, care se comportă iraţional, poate pune capăt unor conflicte? Poate să genereze altele noi! Asta da! E capabil, ba chiar ar face-o cu plăcere!
Nu sunt un fan al Alinei Mungiu-Pippidi, dimpotrivă! Dar de data asta ea are o poziţie raţională şi moderată, pe care rar am găsit-o în aceste zile în presa română. Mediul universitar britanic i-a făcut bine la "sănătate". Ceea ce nu se poate spune despre mulţi alţii din "societatea civilă".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Uite ca Base a facut, pe unde a fost decalratii destul de decente. Spre mirarea tutror. Si spre nemultumirea lui M Saakashvili.
Mare minune, Doamne, mare minune.

Anonim spunea...

Da, dar la noi ORICE minune nu ţine mai mult de trei zile!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...