vineri, 19 septembrie 2008

Mâţa blândă...
Mai acum câteva zile, madam Palin, care, în paranteză fie spus, nu mai are mult până să se împotmolească în micile şi marile coţcării făcute pe când era primar şi apoi guvernator în Alaska, pe bază de "capitalism de cumetrie", afirma într-un interviu că e gata să declare război Rusiei. Mă rog, aşa e când te plictiseşti şi îţi omori plictiseala trăgând cu puşca în elani, devii mai războinică.
Dar când o tipă rafinată ca madam Orez trece la ameninţări la adresa Rusiei, deja lucrurile nu mai sunt în regulă. Deşi poate că nu strică să citim discursul în ansamblul său. Pentru că el conţine prima recunoaştere americană a faptului că Georgia a declanşat scandalul:" The conflict in Georgia, thus, has deep roots. And clearly, all sides made mistakes and miscalculations. But several key facts are clear: On August 7th, following repeated violations of the ceasefire in South Ossetia, including the shelling of Georgian villages, the Georgian government launched a major military operation into Tskhinvali and other areas of the separatist region. Regrettably, several Russian peacekeepers were killed in the fighting. These events were troubling." Că după aia dă vina pe ruşi, acuzându-i că n-au asistat pasivi la masacrarea civililor osetini şi ruşi e o probă de mare porc, ca să fiu politicos!
Sună ca dracu să vorbeşti de autoritarism intern, când ţara ta, în numele căreia dai lecţii, are antecedente precum "Patriotic Act", ascultările de telefoane fără mandat, Guantanamo, folosirea torturii, şi de agresivitate, sau poartă deja două războaie mizerabile, cu zeci şi sute de mii de victime civile. Poate cele două dame forţoase nevoie mare îşi vor găsi ceva timp şi resurse sufleteşti să se gândească şi la criza umanitară din Afganistan, unde urmează o iarnă de foamete.
Sigur că ruşii nu sunt nişte sfinţi, şi nimeni nu-i naiv să creadă asta. Adevărul este că până şi Putin şi Medvedev admit că Rusia nu e tocmai un model de bună purtare, dar cine e? Dincolo de asta sunt faptele, iar faptele, până la un punct, dau dreptate Rusiei în conflictul cu Georgia, care este, de fapt, un conflict cu SUA şi, implicit, cu NATO.
Şi dacă femeile sunt acum pe post de poliţişti răi ai Washingtonului, bărbaţii par mai rezonabili şi mai raţionali(ho! nu mă înjuraţi, că nu sunt misogin!), jucând rolul de poliţişti buni. Robert Gates, Secretarul de Stat al Apărării al SUA cere NATO să NU provoace Rusia. "Nu este intentia mea sa vorbesc in numele altora, dar imi este greu să-mi imaginez că aceia care formează acum NATO resimt o adevarată ameninţare militară din partea Rusiei", declara el, citat de AFP. Şi adaugă: "NATO ar trebui să se rezume la tipul de activităţi în care s-a angajat în ultimii 60 de ani, în ceea ce priveste planificarea şi exerciţiile etc, şi care nu sunt provocatoare". Mai mult, el lasă de înţeles că poziţia noilor state membre din fostul "lagăr socialist" faţă de Rusia devine un handicap şi ameninţă să scindeze Organizaţia.
Şi spre deosebire de cei de la The Economist, Robert Gates nu crede că armata rusă este chiar un foc de paie, şi o tratează cu respectul cuvenit. Pentru că ştie nişte lucruri care par să scape celor de la The Economist, iar unul dintre ele este acela că Rusia va lupta doar pe teritoriul ei, ceea ce o face extrem de periculoasă. Dar chiar şi aşa, ţinânt cont de cât de mare este teritoriul naţional, Rusia poate face pagube uriaşe Americii şi în Europa, şi în Pacific, fără ca pentru asta să aibă nevoie de portavioane, distrugătoare sau alte copăi plutitoare. Are submarine nucleare, şi asta face pe oricine să se mai gândească o dată înainte de a se lua la cafteală cu ruşii.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Madam prietena petroliştilor din Alaska face ce i se şopteşte în cască. Adică ventilează exact tipul de retorică potrivit scopului, mai exact alegătorilor cărora li se adresează. Deci un politician american de dreapta pentru a-şi convinge electoratul adoptă un discurs belicos şi îşi umflă muşchii fleoşcăiţi în cămaşa înflorată. De ce ? Pentru că asta poate convinge alegătorul. Ce ne spune asta despre acel alegător?

Anonim spunea...

Ati scris:
//Are submarine nucleare, şi asta face pe oricine să se mai gândească o dată înainte de a se lua la cafteală cu ruşii.//

Se pare ca pe cele doua amazoane aduse de vanturile indolentei pe valurile politicii americane, nu.

Si, mai mult, cele doua sus numite doamne, este cat se poate de plauzibil sa nu-si foloseasca decat neuronii necesari verbatiei, cuvintele in sine sa le fi fost teleportate de ganditori din umbra, dotati numai cu neuroni martieni (de-ai zeului roman Marte)

Anonim spunea...

Sondaje
Gallup 48 - 44 Obama
Hotlines 46 - 42 Obama
CBS News/NY Times 49 - 44 Obama
Reuters 47 - 45 Obama
Newsweek 46 - 46
Perioada 09.09.2008 - 18.09.2008
Prin urmare, asa se explica "iesirile" celor doua.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...