vineri, 26 septembrie 2008

Mi-ar fi plăcut...
Mi-ar fi plăcut ca acest discurs să fie ţinut de şeful statului român. Mi-ar fi plăcut ca idei din acest discurs, mai ales critica la adresa exceselor şi eşecurilor capitalismului, să fi fost susţinute de un om politic de stânga din România. Nu e posibil, pentru că la noi nu se face politică, doar se profită de pe urma ei. Iar "Le Monde", parcă pentru a sublinia, o dată în plus, coma intelectuală a stângii franceze, toarnă gaz peste foc.
Sunt curios: mâine, la paranghelia numită Congres Extraordinar al PSD, va fi măcar un discurs atât de radical critic la adresa capitalismului şi a exceselor sale? Punem pariu că nu?
Aşadar, iată fragmente din discursul de ieri al lui Nicolas Sarkozy:
" O criză de încredere fără precedent zdrunciză economia mondială...A le spune adevărul francezilor înseamnă înainte de orice să le spunem adevărul despre criza financiară. Pentru că această criză, fără echivalent din anii 30 ai secolului trecut, marchează sfârşitul unei unei lumi care s-a construit pe căderea Zidului Berlinului şi pe sfârşitul Războiului Rece. Această lume era animată de un mare elan de libertate şi de dorinţa de prosperitate.
Generaţia care a învins comunismul a visat o lume în care Democraţia şi piaţa vor rezolva toate problemele lumii. Ea a visat o mondializare fericită, care va învinge sărăcia şi războaiele. Acest vis începuse să devină realitate: frontierele s-au deschis, milioane de oameni au fost scoşi din mizerie, dar visul s-a spulberat odată cu revenirea fundamentalismelor religioase, a naţionalismelor, a revendicărilor identitare, a terorismului, dumpingurilor, delocalizărilor, derivelor finanţelor globale, riscurilor ecologice, epuizarea anunţată a resurselor naturale, a răzmeriţelor înfometaţilor.
O anume idee despre mondializare s-a stins odată cu sfârşitul unui capitalism financiar care a impus logica sa întregii economii şi a contribuit la pervertirea ei. Ideea atotputerniciei pieţei care nu trebuie contrazisă de nicio regulă, de nicio intervenţie politică, era o idee nebunească. Ideea că pieţele au întotdeauna dreptate era o idee nebunească.
Timp de mai multe decenii s-au creat condiţiile în care industria va fi supusă logicii rentabilităţii financiare pe termen scurt. Au ascuns riscurile tot mai mari pe care erau obligaţi să le asume pentru a obţine randamente din ce în ce mai exorbitante. S-au pus în funcţiune sisteme de remuneraţie care i-au împins pe şefii de inteprinderi să accepte riscuri din ce în ce mai greu de gestionat. Ne-au făcut să credem că împărţind riscurile, le-am făcut să dispară. Am lăsat băncile să speculeze pe piaţă, în loc să-şi facă treaba lor, care este aceea de a mobiliza economisirea în profitul dezvoltării economice şi să analizeze riscul creditului....A fost o nebunie al cărui preţ îl plătim acum!
Acest sistem...în care se cer inteprinderilor randamente de trei-patru ori mai mari decât creşterea economică reală, acest sistem a mărit inegalităţile, a demoralizat clasele mijlocii, şi a alimentat speculaţiile pe pieţele imobiliară, a materiilor prime şi a produselor agricole.
Dar acest sistem, trebuie s-o spunem, pentru că ăsta este adevărul, nu este nici economie de piaţă, nici capitalism.
Economia de piaţă este piaţa reglementată, piaţa în serviciul dezvoltării, în serviciul societăţii, în serviciul tuturor. Nu este legea junglei...
Capitalismul nu este termenul scurt, este durata lungă, acumularea de capital, creşterea pe termen lung. Capitalismul nu este întâietatea dată speculatorului. Este întâietatea dată înteprinzătorului, recompensa muncii, efortului, iniţiativei. Capitalismul nu este diluarea proprietăţii, iresponsabilitatea generalizată...
Criza financiară nu este criza capitalismului. Este criza unui sistem care s-a îndepărtat de valorile sale fundamentale, care a trădat spiritul capitalismului( Ştiu, a mai fost un discurs de genul ăsta, în decembrie 1989!)
Criza actuală trebuie să ne incite să refondăm capitalismul pe o etică a efortului şi a muncii, să regăsim un echilibru între libertate şi regulă, între responsabilitate colectivă şi responsabilitate individuală. Trebuie un nou echilibru între Stat şi piaţă ...Un nou raport trebuie să se instaleze între economie şi politică prin punerea în operă a unor noi reglementări. Autoreglementarea care rezolvă toate problemele, s-a terminat. Laissez-faire, s-a terminat! Piaţa care are întotdeauna dreptate, s-a terminat!"

6 comentarii:

Anonim spunea...

"Capitalismul baloanelor de sapun", cam asa am putea eticheta aceasta epoca de-a dreptul idioata, in care oamenii s-au lasat dusi cu pluta de o dreapta care ar fi promis orice, doar sa ia puterea. "Visul american" s-a transformat in "cosmarul american".

Romania actuala nu stiu daca viseaza. Ma mira insa ca in Romania stinga e atit de pipernicita. Acum ar fi fost momentul sa ia taurul de coarne.

Anonim spunea...

Scuze,
Care sunt
"milioanele de oameni" care " au fost scoşi din mizerie" ?
Din cele 20 ale Romaniei minimum 15 o duc cel mai rau din toata istoria lor.
Din cele 200 ale fostei URSS cam acelasi procent sunt in aceeasi situatie.
Si la fel in tot Estul scos din ....
Din ce naiba scos ?
In criza din '33 economiile s-au "prabusit" cu 25% din PNB. In Nefericitele Evenimente din 89 pe putin 300 000 000 oameni s-au vazut aruncati in nesiguranta si dezastru economic cu scaderi de PNB pana la 85%. Scaderi care nu s-au recuperatr nici caum, la aproape 20 de ani de la Dezastru.
Capitalismul afurisit si salbatec a luat locul fostelor societati, s-au jefuit in nume propriu acumularile de 50 de ani ale unor popoare intregi... Jafuri la drumul mare sub obladuirea si indrumarea "democratilor" de la centul de atunci al lumii.
Cutremurul financiar actual va schimba, cu siguranta, locul centrului acestuia...Pentru ca, din punct de vedere moral, merita ....

@ Karakas
Care stanga din Romania ?
Romania Nu are stanga...
La nivel mondial, aproape ca nu mai exista stanga...
PCF s-a fasait de mult. PCI s-a dus la niaba de 20 de ani. Anglia n-are stanga de la inceputul secolului XX. Germania a dat-o, plecand de la stanga, pe Angela Merkel !! :-)
Estul sa teme de stanga ca de Dracu...
China construieste capitalismul centralizat de stat.
America Latina parca ar misca ceva...
Africa este prea afundata in boli, jaf, secesiuni si mizerie pentru a conta le nivel politic international. Africa , rezervorul biologic al umanitatii, isi traieste propria viata, cu propriile reguli...

N. Raducanu spunea...

Un discurs patetic, gen in care Sarkozy este maestru. Dar nu trebuie sa-i acordam credit : presedintele francez este un om de dreapta si cand pune la stalpul infamiei „capitalismul“, prietenii lui - toti niste mari capitalisti - stiu ca nu au a se teme prea mult. Cand el afirma in mod solemn rolul protector al statului pentru cetatenii ce si-au incredintat banii unor banci, el doreste sa indeparteze pericolul intrarii lor intr-o panica incontrolabila, dar in acelasi timp sa-si consolideze rolul in care se complace, de sef de stat reformator ce nu se teme sa acapareze ideile adversarilor politici, desi stie ca in practica ii va fi imposibil a le respecta. Nu trebuie uitat ca Franta e inglodata in datorii, ca - pentru lipsa decolajului economic promis - actuala conducere va trebui sa raspunda. Iar acum s-a gasit vinovatul : capitalismul, si inca nu cel european, ci cel american. O pozitie confortabila! Bush e pe duca, la Casa Alba nu se stie inca cine va veni, si atunci ce si-a spus Sarkozy : ce ar fi sa ma ofer eu ca aparator al suveranitatii Europei, chiar fara a ma mai consulta cu ceilalti sefi de state ai U.E.? Dar pentru a aplica in practica reforme radicale, pentru repunerea statului pe postamentul cuvenit, ar trebui – ca prima masura – sa se restabileasca protectia nationala a fiecarei economii. Caci liberalismul are, pe langa minimalizarea rolului statului in economie, si „calitatea“ de a tine frontierele cat mai larg deschise si deci socul financiar suportat de una din marile puteri economice se va repercuta, mai mult sau mai putin dar inevitabil, asupra celorlalte. Ar fi interesant de vazut daca in Europa va indrazni cineva sa ceara nationalizarea unor banci, societati, companii sau firme private, prost gospodarite sau falimentare. Pentru Romania asta ar fi poate prea tarziu, caci bijuteriile de familie au fost mai toate deja vandute…

Anonim spunea...

Exista în "Lumini şi umbre" o replică antologică:
"Oamenii pot greşi, partidul niciodată".
Cam aşa şi cu discursul lui Sarkozy.
Personal nu găsesc niciun merit discursului. Se bălăngăne între un socialism ezitant:
"Acest sistem...în care se cer inteprinderilor randamente de trei-patru ori mai mari decât creşterea economică reală, acest sistem a mărit inegalităţile, a demoralizat clasele mijlocii, şi a alimentat speculaţiile pe pieţele imobiliară, a materiilor prime şi a produselor agricole."
şi un liberalism complet aiuristic:
"Dar acest sistem, trebuie s-o spunem, pentru că ăsta este adevărul, nu este nici economie de piaţă, nici capitalism."
Deci vai sărmana economie de piaţă, care a fost subminată. Şi după aia, mai jos:
"Autoreglementarea care rezolvă toate problemele, s-a terminat. Laissez-faire, s-a terminat! Piaţa care are întotdeauna dreptate, s-a terminat"

Ba e economie de piaţă ( deci dereglementare, cheia de boltă a neoliberalismului), ba e nevoie de relgementare. Dar cine aşteaptă logică de la Sarkozy?

Anonim spunea...

Ce importantza are culoarea pisicii daca stie sa prinda soareci ??!! Ce importantza are daca UN ADEVAR e spus de catre Sarkozy ? Nu mai este adevar ?! Liberalismul fara nici o norma se numeste jungla. Asta a fost si mai este.Inca . Bancorexul a fost falimentat de catre cei ce acum salveaza ... Sigur , e vorba de alte buzunare . Iar asta e cel mai important lucru.

Anonim spunea...

Nu exista stanga . Nu exista dreapta. Exista niste "bogati"( persoane, grupuri, partide, state), care vor sa-si conserve bogatia "jefuind" pe altii!
Suna sumplist, dar la asta se reduce tot!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...