vineri, 5 septembrie 2008

În vizită la Papa
Traian Băsescu face o vizită oficială la Vatican, ocazie cu care se va întâlni şi cu Alteţa Sa Fra Matthew Festing, Principe şi Mare Maestru al Ordinului. Foarte bine, stima noastră şi mândria! Poate îi spune încă o dată preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, că Berlusconi şi ai lui o cam fac de porc cu românii.
Cu toate astea, vizita asta are şi o parte de tot hazul. Nu aş vrea să fiu greşit înţeles, dar mi se pare de-a dreptul comic să faci o vizită oficială unei ficţiuni statale, dotată, ce-i drept, cu suveranitate. Ficţiune care, culmea, are ambasadă în România, şi România ambasador acreditat pe lângă ea, la Roma. Mă refer la Ordinul Militar Suveran de Malta. Care a început ca un soi de agenţie de voiaj şi prestator de sevicii pentru participanţii la Cruciade, hăt, acum vreo nouă secole. Acum este un soi de organizaţie caritabilă în lumea creştină.
De ce spun că este comică toată această poveste? Pentru că există organizaţii neguvernamentale extrem de puternice şi de influente, care au activităţi la nivel global, care gestionează bugete anuale de miliarde de dolari, şi care vor vrea, la un moment dat, să le fie recunoscută şi lor suveranitatea. Cum ar suna: ambasadorul Oxfam, sau ambasadorul "Reporteri fără Frontiere", sau ambasadorul HRW, sau "Greenpeace"? Oricum aceste ONG sunt mai cunoscute decât multe entităţi dotate cu toate atributele statalităţii, care sunt subiecte ale dreptului internaţional.
Ştim că trăim într-o lume în schimbare, în care actorii tradiţionali, statele naţionale, încep să fie concurate de actori nestatali, şi nu ştiu în ce măsură suntem pregătiţi pentru a admite această schimbare şi a gestiona consecinţele ei. Cred că merită să medităm puţin la asta. Şi apropo: în protocolul Oxfam garda de onoare prezintă onorul cu sacul de orez pe umăr, iar la Reporterii fără Frontiere cu pixul?
PS: caricatura are totuşi legătură cu subiectul!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...