luni, 15 septembrie 2008

Un manifest liberal
Nu este scris de liberalii români, care de mult nu mai au astfel de preocupări legate de ideologie. Singura lor ideologie(ca de altfel SINGURA IDEOLOGIE politică în România) este banul. Dacă se poate banul altora, luat din condei şi câştigat ca la ruletă. Şi nu este scris de un om de dreapta. Este mai degrabă viziunea unui om de stânga american, despre felul în care gândirea liberală a modelat societatea americană. Merită să medităm la cele scrise de Bob Herbert. Mai ales că bătălia pentru Casa Albă se va duce foarte mult pe tărâmul ideologiilor, ambele tabere îndepărtându-se de centru.
Iar stânga românească ar putea să se gândească să-şi recupereze trecutul, care nu este cel al totalitarismului comunist, căruia şi ea i-a plătit tribut, ci acela al luptelor pentru o Românie mai democrată şi mai justă, de la sfârşitul secolului 19 până în anii dictaturii regale ale lui Carol al II lea.

3 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Articolul e bun, Nu pot sa fiu in totalitate de acord cu el. Aceeasi liberali au dus corectitudinea politica la absurd. Si mai trebuie sa spunem ca liberalii americani sunt mult mai de dreapta decat popularii europeni. Cum nu comunicam sper sa fim de acord cand nu vorbim despre politica interna. :-)

Anonim spunea...

Domnule Şelaru, chestia asta cu politicul corect, invenţie liberală, o tot aud. E o tâmpenie, şi nu are nicio legătură cu gândirea liberală, ci cu eşecul melting pot-ului. Sunt pur şi simplu convenţii, coduri, proceduri, pentru a reduce la minim confruntarea între rase şi pături sociale, în condiţiile în care "visul american", invenţie a Hollywoodului pentru a accelera integrarea imigranţilor, mai ales a celor din Europa de Est, la începutul secolului 20, s-a epuizat, nu mai funcţionează.
Şi dacă liberalii americani sunt mai de dreapta decât popularii europeni, care au în rândurile lor post-fasciştii italieni, rezultă că stânga americană e la extrema dreaptă, un soi de neo-fascism american? M-am tâmpit eu?

Dan Selaru spunea...

E vorba de medie nu de extreme. fascistii italieni sunt niste papagali care-si pierd penajul ca Le Pen sau Vadim la noi. Iar corectitudinea politica, indiferent de motivul aparitiei, e o stupizenie care prin extremismul ei face mult rau. Democratii americani n-au reusit, tocmai din cauza acestei corectitudini, sa aduca decat o cutra batrana ca Hillary si un cetatean ca Obama, controversat si demagog. Si asta o sa-i piarda.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...