miercuri, 5 noiembrie 2008

Ne-am pricopsit cu o nouă obsesie
Aşa cum în anii 90, la începuturile rahiticei noastre democraţii, elitele româneşti erau bântuite de o obsesie: "de ce nu avem şi noi Havelul nostru?", acum ne-am pricopsit cu alta: "e posibil să avem şi noi un Obama?"
Cum atunci erau destui gata să se sacrifice, oferindu-se să joace voluntar rolul de "Havel al României", nu cred că trece prea multă vreme până când se va organiza un casting politic pentru un Obama al României. Din păcate, nimeni nu pare să fi înţeles nimic din istoria personală şi din cariera celor doi, dar mai ales din contextul în care s-au afirmat ei pe scena politică.
Situaţiile excepţionale nasc oameni excepţionali. Ce dracu se poate naşte din situaţia din România, care nu are nimic excepţional în ea, este de o banalitate de se scorojesc pereţii de plictiseală? Şmecheraşi de cartier, ieşiti să facă politică la mica ciupeală, elitişti de doi bani, care fac elogiul liberei inteprinderi, dar trăiesc din sinecuri de la stat, vedete mediatice de doi lei snopul, etc, etc, etc.
Ca să apară un Obama în România, trebuie să ne schimbăm întâi noi, pentru a se naşte, conştient, nevoia de schimbare, şi alegerea unui lider care să încarneze această schimbare. Or, până atunci mai va!
Acum, ce dracu să facem noi cu un Obama? Mai mult ne încurcă, pentru că, într-un fel sau altul, suntem mulţumiţi cu viaţa noastră, deşi cârâim mai ceva ca un stol de ciori şi ne plângem de milă cu un amestec extrem de românesc de ipocrizie şi cinism. Schimbarea mai mult ne încurcă, decât ne ajută.
Oamenii ăia care aclamau victoria lui Obama pe străzile oraşelor americane îşi aclamau în primul rând îndrăzneala lor de a trece peste prejudecăţi, peste temeri, peste interesele de moment, pentru a-şi împlini un vis. Au avut curajul să investească în visele lor. Şi-au asumat riscuri, pot să şi piardă. Dar s-au săturat să băltească. Noi nu. Asta e situaţia!
PS: pe cine mama lu' proces verbal a făcut să viseze, în 2004, Traian Băsescu, de-l compară unii acum cu Obama?

6 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

"Situaţiile excepţionale nasc oameni excepţionali. Ce dracu se poate naşte din situaţia din România, care nu are nimic excepţional în ea, este de o banalitate de se scorojesc pereţii de plictiseală?"

Hahah! Mi-a placut mult, mult de tot pasajul de mai sus. Pai ce poate sa nasca situatia asta banala si plictisitoare de la noi decat un presedinte scandalagiu cu care sa ne mai omoram si noi timpul, sa-l folosim drept claun, erou, presedinte pentru alte coordonate istorice, mitocan, pirat, betiv, onest, anticomunist, securist....ce mai avem fiecare nevoie. :))
Bine ca vine criza sa ne mai animam si noi putin atmosfera si sa fie nevoie de un presedinte cu adevarat responsabil.:))

N. Raducanu spunea...

O ipoteza : Basescu sa se supuna unui regim intens de bronzare, astfel incat pana la alegerile de la anul sa arate nu ca un negru, dar macar ca un...mulatru. Poate ca atunci "solul de ciori" or sa-l voteze...

Anonim spunea...

Domnule Constantin G,

va rog incercatzi si intratzi pe blogul meu http://klauss.weblog.ro si vedetzi daca si Dvs va da o pagina alba cu sigla weblog.ro si mesajul urmator :
"

WeBlog.ro
Serviciul tau favorit este oprit temporar pentru intretinere.
Te rugam sa revii in cateva momente.

Intre timp : Relaxeaza-te, bea o cafea, pregateste-ti insemnarile pentru
publicare
sau joaca un minijoc (daca te plictisesti)"

Asat inseamna ca blogul meu este Hackerit, nu numai pentru ca eu sa nu-l mai accesez dar nici altzii sa nu o poata face.
Daca e asa , scrietzi-mi un raspuns pe blogul Dvs.
Eu am reclamat si la admin weblog.ro (trei emailuri ) fara sa primesc nici un raspuns.
Nu credeam ca un amarat de blog , aflat pe locul 255 poate fi atat de periculos pentru linia politica a sugatorilor de licurici.
Cu multzumiri,
K.S
Cu

Anonim spunea...

Klaus, merge. Nu hackeri, nu nimic. Sterge si tu fisierele temporare internet si cookie-urile si mai incearca.

Anonim spunea...

Articolele dvs. ne aduc cu picioarele pe pământ.
Nu pot să nu recunosc că şi eu mă bucur şi visez. Poate din nevoia de schimbare a stării sufleteşti.
Cum aţi spus atât de bine, "situaţiile excepţionale nasc oameni excepţionali." Apariţia lui Obama a depins de context. În orice alt moment al istoriei, probabil, acesta nu s-ar fi afirmat. A fost omul potrivit la momentul potrivit.
Revenind cu picioarele pe pământ, realizez că este aproape imposibil ceva similar la noi. Căci noi ne schimbăm dar, din păcate, în rău, iar situaţii excepţionale nu sunt create pentru acei oameni excepţionali care poate există...

mary_lou

Anonim spunea...

@ Anonim
De parca ce se intampla in Romania de aproape 20 de ani incoace nu inseamna situatie exceptionale....
Da' uite ca nu apare nici un salvator valid.... Numai jefuitori cati vrei...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...