duminică, 7 decembrie 2008

Buturuga Traian Băsescu
Altă zi de palavre, altă zi de comentarii inepte, altă zi pierdută în ceaţa politicii dâmboviţene! Şi am aflat fix nimic! Că nimic înseamnă relatările despre cravata roşie a lui Tăriceanu!
Marea problemă a acestor negocieri e Traian Băsescu. Comportamentul său a născut o gravă neîncredere în rândul politicienilor, inclusiv în rândul unora de prin PD-L care au creierul la purtător. Şi uite aşa s-a ajuns ca în aceste negocieri să se discute în principal despre garanţii. Garanţii în care la loc de frunte se află neutralitatea DNA şi nefolosirea ţuluşilor în formarea guvernului. Toţi vor garanţii că Marele Conducător nu se suceşte şi le face pocinogul, după ce ei ajung la o înţelegere, sau, şi mai rău, după ce se formează guvernul. Aşa e când nu-ţi laşi loc de bună-ziua!
Garanţii care nu au cum fi date. Cred sincer că pentru Traian Băsescu cea mai bună formulă de guvernare ar fi una PD-L, UDMR, minorităţi şi transfugi. El crede, nu fără temei, că o astfel de formulă poate rezista până la realegerea sa, în noiembrie. Plus că în 14 iunie 2009 avem alegerile europene, ce pot da o imagine clară asupra şanselor sale de a fi reales, cu PD-L la guvernare.
Dacă obţine rezultate proaste, poate retrage PD-L de la guvernare, prin demisia guvernului, dă lui Tăriceanu sau lui Geoană mandat să facă guvernul şi începe discursul anti-sistem, o opoziţie la rupere. Care prinde la bizonul mediu românesc. Mai ales când e cu criza cât casa pe el!
Acest scenariu, la fel de plauzibil ca şi celelalte de pe piaţă, nu va duce decât la accentuarea crizei, şi a celei politice, dar mai ales a celei economice. Şi cert este că nu poţi pune bază pe nimic din ceea ce zice sau promite Băsescu! Pun pariu că nici măcar un pact semnat de faţă cu IPF Daniel, şi cu notarul, nu ar servi la nimic!
Va fi interesant de văzut cum se va ieşi din situaţia asta. Poate că i se poate forţa mâna lui Băsescu, trântindu-i guvernul format de PD-L cu UDMR şi minoritarii. Obligându-l astfel să accepte o formulă funcţională de guvernare, care să facă abstracţie de interesul lui de a fi reales. Greu, foarte greu, dar cine ştie?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu stiu ce ar fi de asteptat de la aceste negocieri. Nici nu stiu de ce negociaza partidele. Ce e de negociat? o alianta cu PD-L este una sinucigasa. O alianta PSD-PNL nu va fi acceptata de Basescu. Si-apoi, cum sa faci o alianta de guvernare fara sa stii cine va fi candidatul la functia de prim ministru?
Pe de alta parte, un guvern "PD-L, UDMR, minorităţi şi transfugi" poate obtine investitura dar va fi insuficient pentru a trece bugetul, avand nevoie de 2/3 din voturile parlamentarilor.
V-am supus atentiei un scenariu. Cred ca spre asta ne indreptam. La cel scenariu mai adaug suspendarea lui Basescu. Pentru ca e o utopie sa crezi ca acesta poate fi fortat sa accepte altceva decat vrea el. Si, de regula, vointa lui este in contradictie cu prevederile constitutionale. Pe care nu le poate schimba pentru ca ar avea nevoie de 3/4 din voturile parlamentarilor.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...