miercuri, 7 ianuarie 2009

Marota "independenţei" energetice
Tot aud tâmpenia asta cu "independenţa" energetică. Suntem dependenţi de sursele de energie. Viaţa este un proces care ar fi imposibil fără existenţa surselor de energie. Tot lanţul trofic, de la cea mai simplă la cea mai complexă formă de viaţă, este o uriaşă maşină de produs, de transformat şi de consumat energie.
Sunt forme de energie mai uşor de folosit, şi altele greu sau apropape imposibil de utilizat. Totul depinde, şi aici mă refer doar la activităţile umane, de accesibilitatea diferitelor forme de energie, în funcţie de costuri şi de nivelul tehnologic. Unele forme de energie sunt mai accesibile şi mai ieftine(combustibilii fosili, cum sunt gazele naturale şi petrolul), altele, cum sunt energia nucleară, solară sau eoliană, biogazul, hidrogenul, etc, mai greu de accesat şi mai scumpe.
Nici măcar Rusia nu este o ţară independentă energetic! A, suntem dependenţi, tehnologic şi comercial, de anumite surse de energie, cum spuneam, de combustibilii fosili, dar mai ales de furnizori, unii cu toane. Dar ăsta e un joc politic, un joc de putere. Şi ca orice joc de putere, are învingători şi învinşi. Inteligenţa, clarviziunea, gândirea strategică sunt condiţiile succesului în jocul ăsta. Pe care noi nu am dovedit că-l cunoaştem, şi cu atât mai puţin că-l putem juca.
Sigur, e grav dacă ajungi să depinzi de o singură sursă de aprovizionare cu energie, sau de o singură tehnologie. De fapt, ne aflăm la un moment de răscruce, în care trebuie să scăpăm de dependenţa de tehnologiile energetice care sunt centrate pe combustibilii fosili. Dar asta nu înseamnă eliberarea totală de dependenţa de petrol şi de gazele naturale, care au şi alte întrebuinţări, în medicină, agricultură, bunuri de larg consum, etc.
Asta ne va face dependenţi de noua tehnologie, fie că este tehnologia nucleară, hidrogenul, sursele neconvenţionale. Vom putea suporta costurile schimbării unei întregi civilizaţii industriale, ne vom putea adapta la exigenţele unor noi tehnologii într-un timp rezonabil de scurt şi fără mari schimbări sociale?
Ce vreau să spun? Că e simplu să le fuţi muma-n cur ruşilor şi să spui că vei cumpăra gaz de la alţii sau vei face un morman de centrale nucleare. E mult mai greu să faci o schimbare radicală în modul în care înţelegem să ne raportăm la energie, să o folosim raţional, să o economisim, în ultimă instanţă. A economisi nu înseamnă a nu consuma, ci a consuma inteligent. Or, ca şi în modul în care acţionăm în relaţia cu Rusia, ca furnizor de energie, şi în modul în care consumăm această energie, ne dovedim prea puţin inteligenţi.
Sigur, "independenţa energetică" sună bine şi al dracului de patriotic. Dar este o imposibilitate, pentru că ne-am nega însăşi natura noastră de fiinţă vie. Pur şi simplu trebuie să ne construim alt demers în legătură cu energia. Aste e situaţia, restul sunt populisme de doi bani, gumă de mestecat mediatică, lozinci şi alte idioţenii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Vom asista acum la grabirea eforturilor, care pe termen lung oricum erau inevitabile, de modificare a balantei surselor de energie folosite, in defavoarea hidrocarburilor. Un comportament de consum inteligent (economisire responsabila) nu vom avea, fiindca oamenii traiesc prea putin pentru a vedea lucrurile la scara mare.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...