marți, 6 ianuarie 2009

Peste tot sângele e roşu!
Proporţionalitate şi eficienţă
Facem ce facem şi ne întoarcem la criza din Gaza. O criză care, în ultimă instanţă, îşi are originea în statutul excepţional, şi de nimic justificat, nici măcar de Holocaust, de care se bucură Israelul în sânul comunităţii internaţionale. Un statut care-i permite să facă ce vrea, când şi cum vrea, să ucidă pe cine vrea, să practice terorismul de stat, fără să-i pese de nimeni, să umilească şi să deposedeze de bunurile ei o întreagă populaţie, să o ţină în sărăcie, să aresteze şi să ţină în detenţie administrativă pe termen nelimitat pe oricine, să practice tortura. Cum demonstrează uciderea, acum o oră, a peste 40 de persoane într-o şcoală administrată de ONU, unde se refugiaseră circa 400 de palestinieni, doar pentru că militarii evrei bănuiau că acolo se ascund membri Hamas.
Aşa că nu mă mai miră delirurile paranoice ale lui TRU şi Sever Voinescu, care discută "problema" pe HotNews. Discuţie demnă de "Scânteia" anilor 50, pe vremea tătucului Stalin. Curg acuzele de antisemitism şi de anti-americanism la adresa tuturor celor care îndrăznesc să pună la îndoială acţiunile Israelului în Gaza. Dacă nu ar fi măcelul din Gaza, discuţia celor doi dobitoci ar fi rizibilă, o colecţie de clişee, totul de un pupincurism greţos. Dar există măcelul, şi atunci nu poţi trece cu vederea astfel de atitudini unilaterale.
Culmea absurdităţii o reprezintă această intervenţie a lui TRU: "Discuţia asta se poartă în mod scandalos într-o amplă majoritate a presei occidentale, unde pro-palestinianismul şi anti-americanismul au ajuns practic să facă regula şi să dicteze. Vedem la televiziuni şi ziare occidentale adevărate orori în materie de jurnalism. Există aici, în mediile de presă şi în mediiile academice, o majoritate covârşitoare anti-americană, anti-capitalistă, pro-arabă, şi, îmi pare rău s-o spun, purtatoarea unui nou gen de anti-semitism. Ei fac agenda publică, ei construiesc imaginea şi operaţiile astea sunt atat de rudimentare încât se văd cu ochiul liber...Eu cred că asta e o discuţie stupidă, pur şi simplu, tema proporţionalităţii. Ce ar însemna proporţional în aceast caz? Ca Israelul să raspundă Hamas cu aceeaşi monedă? Păi asta ar însemna că Israelul ar trebui să bombardeze şcoli, moschei, case, în mod intenţionat, asa cum face Hamas-ul, de şase mii si ceva de ori. Ei, asta este o absurditate. Israelul, din câte vedem, loveşte obiective militare. Chiar surse din interiorul fîşiei Gaza spun că din patru sute şi ceva de morti, mai mult de jumatate sunt membri ai mişcării Hamas. "
Vă vine să credeţi că TRU trăieşte în ţara care a dat lumii liberalismul? Vă vine să credeţi că cineva poate gândi aşa? Tocmai asta face Israelul: bombardează şcoli, spitale, locuinţe, moschei INTENŢIONAT, având la îndemână pentru asta o întreagă panoplie de arme ultra-moderne. Şi o face pentru a ucide. Bun, să spunem că eliminarea unui lider Hamas este o acţiune legitimă. Dar bombardându-i locuinţa(omul nu se ascundea, stătea liniştit acasă, deşi se ştia ţintă) şi ucigând, alături de el, patru femei şi unsprezece copii, Israelul a dovedit moderaţie, proporţionalitate, umanitate?
Hamas este înainte de toate o mişcare politică şi un sistem de solidaritate socială. Că Israelul o vede "teroristă", iar unii din lumea arabă drept o mişcare de rezistenţă, e o altă poveste. Şi România a cunoscut dilema asta: comuniştii au considerat rezistenţa din munţi mişcare teroristă, în timp ce noi o considerăm acum o dovadă de demnitate naţională, iar acţiunile ei, teroriste, după definiţia din dicţionar, legitime. Depinde din ce unghi priveşti şi mai ales de ce interese sunt în joc. Securitatea a eliminat brutal această mişcare, şi de pe urma acţiunilor ei au fost şi victime colaterale. Ştiu eu cum vor fi privite peste un deceniu, două acţiunile de acum ale Israelului?
Dar rachetele Hamasului nu au ucis decât patru oameni până acum, şi ăia chiar au avut ghinion! Pentru că rachetele alea nu au ca scop să ucidă, ci să atragă atenţia asupra situaţiei intolerabile a palestinienilor din Gaza şi pentru a se accepta statutul Hamasului de parte a soluţiei în convorbirile de pace. În schimb Israelul îşi foloseşte armamentul pentru a ucide, şi o face cu profesionalism şi sânge rece, fără remuşcări, cu cinism. Au murit mai bine de 635 de palestinieni până acum, iar peste 2900 au fost răniţi. Asta din ce se ştie până acum. Foarte bine! Israelul e expresia democraţiei şi civilizaţiei occidentale, Hamasul este expresia fanatismului islamist şi a terorismului. Ce-i drept, aşa se vede de la Londra, de unde ne luminează TRU şi de la Bucureşti, de unde face acelaşi lucru Sever Voinescu. Ştiu eu cum se vede din altă parte?
Şi într-un caz, şi în altul, sângele are aceeaşi culoare. Lucru care pare că le scapă celor doi idioţi.

Această fotografie, apărută în această după amiază în NYTimes, este făcută în şcoala administrată de ONU, care a fost bombardată azi şi unde sunt peste 40 de morţi. Şcoala servea drept refugiu pentru palestinienii din Gaza.

UPDATE: de ce să se simtă singuri dobitocii de pe malul Dâmboviţei? Iată că li se alătură unul de pe malul Senei. Andre Glucksmann, care publică în Le Monde asta, din care citez: "Les réactions de l'opinion publique mondiale - médias, diplomates, autorités morales et politiques - semblent malheureusement en retard sur l'évolution des esprits directement concernés. Force est de relever le mot qui fait florès et bétonne une inconditionnalité du troisième type, laquelle condamne urbi et orbi l'action de Jérusalem comme "disproportionnée". Un consensus universel et immédiat sous-titre les images de Gaza sous les bombes : Israël disproportionne...Quelle serait la juste proportion qu'il lui faudrait respecter pour qu'Israël mérite la faveur des opinions ? L'armée israélienne devrait-elle ne pas user de sa suprématie technique et se borner à utiliser les mêmes armes que le Hamas, c'est-à-dire la guerre des roquettes imprécises, celle des pierres, voire à son libre gré la stratégie des attentats-suicides, des bombes humaines et du ciblage délibéré des populations civiles ?" Asta e!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Din pacate, o comunitate a pacii la popoarele din OM ramane un proiect indepartat, daca nu irealizabil.

Anonim spunea...

Cele zece porunci ale vechiului testament aduse de Moise de pe Munte se pot gasi si in Talmud. Una dintre ele este aceea "sa nu ucizi".
Oare la cine se referea Moise ?
Am convingerea ca NUMAI la evrei. Restul insilor NU conteaza. Asta demonstreaza cu varf si indesat actiunea armata din Gaza acestui inceput de mileniu.
Multumesc proniei ceresti ca NU m-am nascut in Fasie.
Altceva ce pot sa spun !!!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...