miercuri, 14 ianuarie 2009

Un act de masturbare în grup
Cam asta s-a întâmplat azi la Cotroceni, cu ocazia prezentării Raportului Comisiei prezidenţiale pentru analizarea Constituţiei , alt act ratat al unui preşedinte care nu-şi găseşte rostul. Şi totul se petrece într-o ţară în care Guvernul este în imposibilitatea de a întocmi un Buget, pentru că nu ştie care este impactul crizei economice asupra indicatorilor macroeconomici.
Criza? O vorbă de dânşii inventată, ca cu a ei putere să vă menţină-n jug? Nici vorbă! O realitate care ne dă palme zi de zi şi ceas de ceas, de vreo şase luni deja. Şi ce fac onor politicienii români? Se scarpină-n cur şi-şi caută de lucru: care aleargă după coada vulpii, care propune revizuiri mirobolante ale Constituţiei, care vrea să scrie o nouă Constituţie, care nu ştiu ce cai verzi pe pereţi mai visează.
Mă îngrozesc privind iresponsabilitatea actualei clase politice. Nu pentru că mi-aş fi făcut mari iluzii. Cunosc prea bine marfa, pentru a nu şti ce le poate pielea politicienilor români. Numai că, până una-alta, România este o democraţie şi funcţionează cu politicieni. Cine îşi închipuie că ne putem lipsi de ei, fără a pune în discuţie regimul politic, nu ştie ce e aia democraţie şi cu ce anume se mânâncă ea!
Nu le cer nici să fie oneşti, nici să se lase de corupţie, de nepotisme, de trafic de influenţă. Dar pot face astea în timpul liber, ca să zic aşa! Le cer un lucru simplu: întâi agenda publică, abia apoi agenda personală. Ţi-ai găsit!
De ce a introdus Traian Băsescu o temă parazită, cum este redistribuirea puterii între instituţiile statului, prin revizuirea Constituţiei, într-un moment în care agenda publică este dominată de teme economice? Dintr-un singur motiv: mintea lui nu este capabilă să înţeleagă cum funcţionează o democraţie. Atât Ion Iliescu, cât şi Emil Constantinescu, sunt, oricât ar părea de ciudat talibanilor care-i înjură fără să-i cunoască şi să-i înţeleagă, doi oameni a căror minte este structurată pentru a înţelege şi a accepta democraţia.
Nici unul dintre ei, până în 1989, nu a exercitat în mod absolut puterea, în funcţiile pe care le-au ocupat. Regimul comunist avea o particularitate ciudată: era totalitar la vârf, dar nu refuza democraţia la baza lui. Puterile unui responsabil politic sau administrativ erau cenzurate de tot felul de organisme de conducere colectivă. Care, cel mai adesea, fie şi din motive meschine, funcţionau.
Traian Băsescu a fost format altfel: ca militar, el a învăţat un singur lucru: ordinul se execută, nu se discută! Şi cu cât urci în grad şi în ierarhie, puterea creşte şi poţi dispune cum vrei de soarta celor din subordinea ta. Iar când te afli pe mare, comandant pe un vas, eşti Dumnezeu, literalmente! Ai drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor.
Toate crizele generate de Traian Băsescu în spaţiul public şi în viaţa politică îşi au originea în educaţia sa anti-democratică. El vrea controlul absolut. Vrea ca ordinele lui să se execute. Orice gest de nesupunere se pedepseşte.
Şi modificările Constituţiei, propuse de el, răspund nevoii lui Traian Băsescu de a fi Dumnezeul românilor, de a decide ce e bine şi ce e rău pentru noi. Câteva exemple: vrea reducerea numărului de parlamentari şi desfiinţarea unei Camere, respectiv Senatul, vrea dreptul de a dizolva Parlamentul, dar şi eliminarea din Constituţie a instituţiei suspendării Preşedintelui, singurul instrument de cenzură a puterii şefului statului. Spre cinstea lor, unii dintre cei chemaţi să pună umărul la întărirea puterilor lui Băsescu i-au spus "pas!"
Sunt şi alte prevederi, care vor declanşa adevărate războaie în România. Dacă vor fi doar zece regiuni, care vor fi capitalele lor? Ce judeţe se vor desfiinţa? Şi apoi, se uită că pe vremea regiunilor, până în 1968, au existat nişte unităţi teritoriale mai mici: raioanele. Ce facem, le reînfiinţăm, sau transformăm actualul judeţ într-o unitate teritorială intermediară?
Dacă vrei să încaieri o ţară şi să scoţi ce e mai rău în cetăţenii ei, fă o astfel de reformă teritorială, şi obţii un "război civil" garantat! De asta avem nevoie? Dacă da, să fim sănătoşi!
Cu adunătura aia de nebuni de la Cotroceni, care este total defazată faţă de tot ceea ce înseamnă agendă publică, cu utecişti fruntaşi convertiţi în liberali fanatici, cu specialişti în canibalism, cu o clasă politică impotentă şi şantajabilă, cu o "societate civilă" care-l soarbe din priviri şi-i cântă-n strună, cu o naţiune atomizată şi manelizată, Traian Băsescu se desfăşoară în voie. Şi face tot ce ştie el mai bine: freacă menta, privind satisfăcut cum alţii freacă puntea. Ce mai contează ce e sub punte? Ce dacă e criză economică? Tot nu ştim cum s-o gestionăm, aşa că ia să ne ocupăm noi de ceea ce ştim mai bine! S-o frecăm! Ca în cântecelul ăla stupid: "Marinarii frecau puntea/ cum s-ar zice, o frecau!"

10 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Excelent articol!

Anonim spunea...

Domnule,
Eu până în ziua de azi nu pot pricepe la ce se refera sintagma "societate civilă".
Erau unii de-şi ziceau GDS şi mai ziceau ei ca reprezintă "societatea civilă". Numai ca nu prea reprezentau pe nimeni.
Parcă, dintre fruntaşi, facea parte mama motanului Arpagic şi alţii ca ea...
Nu mai ştiu nimic de acestia. Cu societatea civilă mă to întâlnesc prin diferite scrieri...
Aşa că, vă rog frumos, lămuriţăi-mă.

Anonim spunea...

Hai sa vedem putin si contextul istoric al unei alte reorganizari administrative:
"Cu cateva luni inainte de alegerile pentru Sfaturile Populare, in septembrie 1950, a aparut legea pentru raionarea administrativ-economica a RPR. Pe baza acestei legi, vechea impartire administriva a fost anulata. Teritoriul tarii noastre a fost impartit in regiuni, orase, raioane si comune, in conformitate cu cerintele administrative, economice si politice impuse de trecerea poporului la constituirea socialismului". Evident, reorganizarea a fost in interesul maselor muncitoare si a dus la intarirea rolului conducator al sau.

Constantin Gheorghe spunea...

Pai, cum dracu nu?!

Anonim spunea...

Pai in cazul asta nu mai avea nevoie de coordonatorii aia externi...lua din arhiva scolii Jdanov argumentatia.

Constantin Gheorghe spunea...

Şi ţi se pare că n-au citit-o?

Anonim spunea...

@geomarz, GDS reprezenta interesele unor grupuri politice anti-PSD, si avea sprijin solid din partea unor grupuri de influenta din afara Romaniei.

Constantin, excelenta expunerea, lucida si la obiect. Oare o citi si Voda? Daca nu o sa voteze altceva decit un "iubit conducator", romanii o sa aibe cam acelasi tip de conducere ca in comunism. Poate suntem predestinati, ca si rusii, sa avem oameni forte gen "tatuc al natiunii" la care sa se inchine plebea...

Constantin Gheorghe spunea...

Karakas, nu ştiu dacă citeşte şi, sincer, chiar dacă ar citi, nu ar înţelege. E prea orgolios să ia în calcul părerile altora.

Anonim spunea...

@ Karakas
De acord cu dumneata in legatura cu GDS-ul.
Asta nu-mi lamureste, totusi, cine, pastele ma-si, este "societatea civila" si prin cine este reprezentata ea.

Anonim spunea...

@geomarz, desi nu mai traiesc de ani buni in Romania, totusi, din ce citesc, vad la TV si pe bloguri, mi-am facut impresia ca nu exista inca "societate civila" in Romania capabila sa reprezinte o forta de schimbare pentru binele acestei societati. Romania insa nu este unica in Estul Europei. Cit succes are societatea civila bulgara sau lituaniana, cind oamenii ies in strada? E clar ca si acolo societatea civila e slaba, si presiunile sociale se transfera prin alte supape.

Ce cred insa ca ne lipseste este arta comunicarii eficiente. Avem mari probleme sa comunicam (si in scris si verbal) pentru a prezenta o constructie a societatii civile. Uita-te la diversele scrisori/petitii ale acestor ONG-uri care protesteaza. Oamenii nu stiu sa puna problemele si sa formuleze un minim de idei coerente. Uita-te la balmajeala in comunicarea guvernamentala si prezidentiala, gafe peste gafe, azi spun una, miine fac alta. Azi au un proiect in derulare, dar il abandoneaza si vor sa inceapa altul, crezind cu naivitate ca schimbarea insasi va oferi un plus de valoare si nu munca pe acel proiect (vezi schimbarea Constitutiei propusa de Presedinte)

Daca nu stim sa comunicam cum naiba sa progresam?

Asta este doar un aspect, cel al comunicarii. Urmeaza altul si mai dificil pentru romani, cel al organizarii.

Ehehe, castele de nisip...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...