joi, 26 februarie 2009

Şcoala de căcat jurnalistic "Ion Cristoiu"
Vă daţi seama din titlu că mă refer la Evenimentul Zilei. Care, ni se tot spune, a fost o şcoală de jurnalism, că sub atenta îndrumare a lui Ion Cristoiu a scos o generaţie de jurnalişti unul şi unul! Toţi deontologi, toţi gata să se ia de piept cu puterea şi să spele pe jos cu ea! A scos pe dracu'!
Evenimentul Zilei a fost o bombă nenorocită, ca multe alte "cârciumi" jurnalistice de după 1989, unde s-au câştigat averi de către puţinii care ştiau pe cine şi cu ce să şantajeze, în care securiştii, foşti şi actuali, îşi făceau şi îşi fac jocurile lor mizerabile, în care mizeria morală era şi este la ea acasă. E adevărat, la început vindea 600.000 de exemplare. Acum nu mai vinde nici o zecime din ceea vindea la înfiinţare. Şi nu pentru că a plecat Cristoiu, ci pentru că publicul nu mai cumpără un ziar care este un tabloid ascuns sub masca unui ziar de calitate, ci cumpără originalul. Ăla măcat o dă de-a dreptul, nu o ia pe ocolite şi ascunde căcatul în poleială. Românul vrea căcatul în stare naturală, nu este adeptul rafinamentelor!
În bomba asta de presă a eşuat şi un pitpalac, unul Florin Ciornei. Nu-i prost, e o canalie, şi încă una fanatică. A început la Adevărul, dacă nu mă înşel, a plecat la Gândul cu CTP şi acum e la EvZ. Omul nostru este incapabil să scrie normal atunci când este vorba de PSD sau de Ion Iliescu. Faptul că nu-ţi plac ţie, ca persoană privată, unii sau alţii, e strict treba ta. Ca jurnalist, ori dai ştirea, sec, precis, ori faci un comentariu. Dar nu, băiatul(şi ca el, legiuni!) trebuie să dea din el tot ce-i mai rău, să manipuleze, să fie pamfletar! Ceea ce reuşeşte este doar să fie un penibil frustrat.
Da, Ion Iliescu a fondat un ONG, "Clubul de la Bucureşti". Da, printre membrii fondatori se află şi unii dintre colaboratorii săi din partid, de la Cotroceni, din Senat. Asta nu-l îndreptăţeşte pe idiot să dea titlul pe care îl dă: "Iliescu face club de pensionari". Pentru că nu de aşa ceva este vorba. Nu de pensionari, şi nici de "foşti". Ci de oameni care au acumulat o experienţă în spaţiul public, în politică, în administraţie, în mediul universitar, în diplomaţie, şi caută o formă de a pune această experienţă în slujba societăţii. Acesta este sensul şi spiritul european, al democraţiilor mature şi responsabile. Dar ce să înţeleagă cretinii de la Bulină, şcoliţi după înaltele standarde ale lui Ion Cristoiu, din democraţie, din valori europene, când ei se comportă mai rău ca la un ziar totalitar, aflat în avantpostul luptei de clasă?
După mintea lui Ciornei, oameni precum Strobe Talbot, Zbigniew Brzezinski, Rice, Carter, Clinton, şi alţii ca el ar trebui, pentru că sunt foşti, să iasă din viaţa publică şi să frece menta, prin Cişmigiul lor. Câtă mizerie morală, câtă lipsă de înţelegere, cât de puţin apetit pentru democraţie, câtă intoleranţă, la un om tânăr, care ar trebui să contribuie la normalizarea societăţii româneşti.
Decât jurnalist ca Ciornei, mai bine la capul podului, cu mâna întinsă!
PS: şi fotografia care ilustrează "producţia" lui Ciornei este manipulatorie. Este de la un alt eveniment, dar are o explicaţie care lasă să se înţeleagă că reflectă evenimentul despre care se vorbeşte în articol. "Filantropie: Ion Iliescu îi strânge în jurul lui pe "expiraţii" din PSD."
Printre "expiraţii" ăia de ieri s-au aflat academicianul Mircea Maliţa, dar şi oameni tineri, chiar foarte tineri, care nu au nimic în comun cu PSD şi nu aşteaptă nimic de la partid. Dar ce să înţeleagă dobitocul, când mintea lui este setată pe ură?
UPDATE: citiţi şi asta. Este despre decizia justiţiei de a-i înapoia o serie de tablouri lui Valentin Ceauşescu. Nu mă interesează jurnalistul american. El lucrează cu pielea clienţilor. Şi clienţii sunt cei pe care îi ştiţi, cu texte pe care le-aţi auzit de 20 de ani şi de care sunt sigur că vi s-a acrit. Chiar nu putem ieşi din capcana asta de imagine, pe care singuri ne-am construit-o? Suntem masochişti? Ne place imaginea asta de cretini ai Europei? Ori artă proletcultistă, ori ponei cu svastică şi osu'n cur? Între astea două nu mai încape nimic?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule Constantin Gheorghe,

acum un an si jumatate, mai in gluma mai in serios, ati spus ceva despre un nou partid de Stanga autentic.

Ce pare aveti despre -clubul de la Bucuresti-???

Sunteti deja inscris?..astept un raspuns din partea dumneavoastra.

Sunt convins ca Romania, merita ca dupa 20 de ani sa aiba in sfarsit si un partid care sa se lupte doar pentru popor.Umila mea parere, este ca sunteti un Om de care noi avem nevoie.
Da, noi cei care in toti acesti ani zbucuiumati ne-am incapatanat sa respectam legile acestei tarisoare si sa muncim cinstit.

Numai bine va doresc !

Constantin Gheorghe spunea...

Într-un anume fel, sunt implicat în acest proiect, care are un nume provizoriu. În curând se vor definitiva toate amănuntele. Nu va evolua spre un partid, dar ceea ce va produce, ca idei şi proiecte, poate servi unui nou partid de stânga, dacă acesta va simţi nevoia de aşa ceva. Şi sigur va avea nevoie.

Anonim spunea...

Adevarul asta este: e plina media romaneasca de pseudo-jurnalisti, mai toti cu microbul politic, jucind pentru o singura echipa. Oamenii astia inregimentati, cu idei putine si fixe, nu pot sa fie nici impartiali, si nici buni profesionisti. E o mare diferenta intre scolile de jurnalism occidentale si cele din Romania.

Revenind la subiect, avem un mare apetit de a ne ruina valorile promovind non-valorile. Pai poti sa il compari pe Iliescu cu clovnul Basescu? Cu toate defectele lui, Iliescu ii da clasa ca om politic lui Basescu. Ca om in primul rind. Din pacate mult prea multi romani asteapta ca istoria sa judece corect lucrurile, in loc sa o faca ei insisi.

Anonim spunea...

Va multumesc frumos si mult succes !

p.s- banuiam ceva dar nu eram sigur.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...