marți, 17 februarie 2009

Ţara lui Garcea
În ţara în care neşte băieţi fură din depozitele armatei un snop de arme, şi unde infractorii trag în cetăţeni ca în guguştuci, nişte Garcea au găsit pe cine să-şi exercite autoritatea: un antrenor de aeromodelism din Bacău a fost amendat, pentru că deţinea trei motoraşe de rachetă, cu 450 de lei noi.
Este de-a dreptul o imbecilitate! Ca fost aeromodelist, îmi făceam singur, la cercul de aeromodele de la Casa Pionierilor din Piteşti, motoraşele. Schemele şi reţetele erau publicate în revistele specializate ale vremii. Sigur, erau oameni care ne asistau, instructorii şi profesorii de la şcoală şi de la Casa Pionierilor. Dar nu ne alergau miliţienii să ne măsoare cât praf de puşcă punem în motoraşe!
Apoi erau şi motoraşe standardizate, nu mai ştiu cine le producea. Dar sigur producţia lor era sub control. Nu e treaba utilizatorului să umble cu valiza de aprobări la el, pentru că un Garcea de provincie are chef să se remarce. Dacă vrea s-o facă, are unde, doar să poată şi să-l ducă mintea. Tot ce pot să sper este că nu va năvăli antiteroriştii de la SRI peste tipii care publică astea pe Internet!

Un comentariu:

Iulian spunea...

Comentariul este foarte la obiect!!
Vom avea si avem deja o problema majora cu aceste ONGuri.

De la "societate civila" s-a ajuns la ceva complet diferit. In fapt, sunt intreprinderi non-profit (in sensul ca nu dau dividente) specializate in functionarea aproape in intregime din contracte publice.
Grav este ca foarte multe fonduri europene si cheltuieli publice sociale se duc in buzunarul acestor ONGuri, care nu produc nimic ca valoare economica, iar in mod normal "serviciile" oferite de ele ar trebui facute de un stat funcitonal.
In loc de bani la sanatate, invatamant, infrastructura, se arunca bani in aceste gauri negre. Nici nu se mai poate vorbi de "non-guvernamental", cata vreme apoape toata finantarea lor vine de la stat.
Cauza fundamentala pentru aceasta stare de fapt e ideologia neoliberala de retragere a statului. Ideea e sa se preia serviciile publice de catre ONGuri sau chiar firme.
Rezultatul este, pe langa captura statului, un esec al statului (failed state), cu grave consecinte asupra coeziunii si stabilitatii sociale.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...