vineri, 6 februarie 2009

V, U, L
Dacă avem noroc, e V, dacă avem ghinion, e U, dacă nu ne iubeşte Cel de Sus, e L. Presupun că vreţi să ştiţi ce reprezintă literele astea. Păi, dacă avem noroc, ne pricopsim doar cu o răceală, adică o recesiune în formă de V, o încetinire bruscă, urmată de o reluare la fel de abruptă a creşterii economice. Ghinionul, adică o gripă sănătoasă, combinată şi cu o pneumonie, este o recesiune în formă de U, adică reluarea creşterii economice are loc lent, după ce face un soi de palier. Iar dacă nu ne iubeşte Cel de Sus avem parte de o recesiune în formă de L, adică de o Depresie. Asta o spun eu, pentru ca păsăreasca lui Isărescu să devină cât de cât inteligibilă.
Cum nu ne-a dat niciodată afară din casă norocul, nu vom avea parte de un simplu ghinion, aşa că nu ne rămâne decât varianta că nu ne iubeşte Cel de Sus, adică vom intra, chiar dacă nu în totalitate din pricina noastră, într-o Depresie Economică. Şi chiar dacă avem noroc, şi nu e L, e U, că V nu are cum fi, tot ne vom alege cu o depresie.
Bun, acum că v-am spus veştile bune, iată şi veştile rele: economia americană a pierdut 589 000 de locuri de muncă în luna ianuarie, iar rata şomajului a ajuns la 7,6%, cel mai înalt nivel din ultimii 16 ani. Mai mult, ritmul de desfiinţare a locurilor de muncă este mai mare decât cel prognozat. Iar economia americană a intrat în recesiune în decembrie 2007, adică SUA sunt în faza U a recesiunii, şi panica s-a instalat deja: "“Businesses are panicked and fighting for survival and slashing their payrolls,” said Mark Zandi, chief economist at Moody's Economy.com. “I think we’re trapped in a very adverse, self-reinforcing cycle. The downturn is intensifying, and likely to intensify further unless policy makers respond aggressively.” Pe noi de ce ne-ar ocoli situaţia asta?
Să n-o lungim! Guvernul Boc-Băsescu e fix ce ne trebuie în vremurile astea de criză! Nici de cianură nu mai avem nevoie!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Capitalismul "bubble" asta produce, crize. Dar ce conteaza cind citiva au profitat si ii doare-n XXX de suferintele celorlalti.

Mai jos citeva considerente interesante despre cauze si alternative:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7874667.stm

va doresc un sfirsit de saptamina cit mai calm.

N. Raducanu spunea...

Daca economia americana a intrat in recesiune din decembrie 2007, atunci la Forumul de la Davos din ianuarie 2008 ar fi trebuit ca dl. Klaus Schwab sa traga semnalul de alarma. Dar nu : toti inconstientii erau incantati de "era de aur" prin care trece economia mondiala de aproape doua decenii.
Vezi si articolul despre Davos pe blogul : nraducanu.wordpress.com

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...