miercuri, 18 martie 2009

De 20 de miliarde de euro încredere

România, după redobândirea încrederii

Dacă nu vă era clar cum stau lucrurile cu împrumutul de la FMI, ceva precizări. De fapt, banii ăia nu intră în economia reală, nu producem şi nu cumpărăm cu ei bunuri şi servicii. Nu, noi cumpărăm cu aceşti bani încredere, un bun simbolic. Cu alte cuvinte, o entitate abstractă, purtând numele generic de "pieţe financiare"(cum care, alea care au pierdut mii de miliarde de dolari şi de euro în tot felul de aventuri ale economiei-cazinou) nu mai are încredere în economia României. Şi dacă nu mai are, nu mai vin investiţii şi bani din afară.
Şi atunci biata noastră ţărişoară trebuie să-şi cumpere o halcă mare de încredere. Cam de vreo 20 de miliarde de euro. Bani care vor sta prin diverse beciuri(de fapt, vor sta pe la Trezoreria americană şi pe la Banca Centrală Europeană, cel mai probabil), pentru a şti "pieţele" că România are bani, dacă le vine lor vreo idee de afaceri păguboase şi de excese.
Sunt aceleaşi pieţe care au avut încredere în produsele derivative, în subprime, în hedge funds, mai puţin în economia reală, că aia nu produce bani din condei. Acolo trebuie să mai şi munceşti, nu doar să tragi un şobolan de coadă!
Tot ce pot să sper este că astea 20 de miliarde vor fi suficiente. Deşi nu cred. Pentru că împrumutul ăsta este o afacere oneroasă, care nu se va termina aici. Când ai în coteţ găina cu ouăle de aur, nu-i dai drumul, o pui la produs. Chiar dacă îi sar fulgii!

2 comentarii:

Anonim spunea...

In cazul asta ii va sari si carnita de pe oase!

tony spunea...

Basescu:"o sa nenorocim populatia".
Asta se va intampla,de foame lumea va iesi pe strada ca in Argentina.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...