miercuri, 25 martie 2009

Ghiveciul din capul lui Dâncu
M-am săturat până peste cap de proştii cu aere savante, care-şi fac de lucru şi emit banalităţi cu aerul că au descoperit fuziunea la rece şi leacul cancerului, odată cu ea. Sunt într-o dispoziţie mizerabilă şi nu mai suport tembelismul aşa zisei clase politice, care, în afară de afaceri de corupţie şi de mestecat vorbe nu mai ştie să facă nimic. Unul dintre lătrăii ăştia este Vasile Dâncu, un sociolog onorabil şi un politician execrabil, care se umflă ca broasca din fabulă.
Mediocritatea Sa dă un interviu celor de la Cotidianul. Plin de clişee cretine şi răsuflate, de un aer de superioritate ardeleană, care pe mine, unul, mă lasă rece, chiar dacă ar merita câteva vorbe de dulce. Sunt pe jumătate ardelean, cei din familia mamei sunt transilvani alungaţi dincolo de munţi, în secolul 19, de intoleranţa maghiară faţă de români. Unii dintre ei s-au oprit la Prejmer, fiindcă acolo erau saşi, toleranţi religios şi etnic, alţii s-au oprit la Câmpulung Muscel. Am făcut pe vremea studenţiei practică la Cugir şi Braşov, şcoala de ofiţeri de rezervă am terminat-o, după facultate, la Mediaş, şi am lucrat ceva vreme la ICA Braşov. Ca urmare nu sunt încă un Mitică din Regat care-şi dă cu părerea despre ardeleni şi problemele lor.
Mă calcă pe nervi toată această construcţie identitară post-factum, acest ardelenism pentru proşti, care sună mai degrabă a justificare, pe care le promovează Dâncu. Sunt de o falsitate absolută, deşi se întemeiază pe frânturi de adevăr.

De fapt, ce ne spune Dâncu?

  • " Nu stă prost PSD în Transilvania. Transilvania nu a fost un fief al PSD niciodată. E vorba şi de lipsa unor oameni în jurul cărora să vină electoratul. Şi mai e un lucru: tipul acesta de social democraţie construit după Revoluţie nu s-a bazat şi nu a valorizat deloc ceea ce are Transilvania: spiritul comunitar, de exemplu. Comunitatea, în proiectele social democrate sau pesediste ori pedeseriste, nu a fost un subiect politic. S-a mizat întotdeauna pe centru, pe marile proiecte, pe inventarul social al unor trebuinţe naţionale. Una dintre greşelile PSD din ultimii ani a fost că nu s-a referit la oameni concreţi, ci la oameni generici. O moştenire marxistă, poate, a sistemului de dinainte. Or, indivizii generici sunt foarte greu de prins, mai ales în Transilvania, unde oamenii sunt mai concreţi şi au interese ma pragmatice. Nu marşează la lucruri abstracte, nici la spaime (spaimele care au dirijat alegătorii la ultimele alegeri) sau fantasme născute la Bucureşti. Aici este vorba de un fel de pragmatism. Celelalte partide care au câştigat aici au venit pe mesaje antisistem: anti-Iliescu, anti-Bucureşti, antiguvern.

Să comentăm: PSD stă foarte prost în Transilvania, chiar dacă Transilvania nu a fost fief al PSD. Şi de când demersul anti-sistem este unul comunitar? De asta este Transilvania fieful PD-L? Ai cărui lideri transilvani, în marea lor majoritate, sunt din fostul FSN şi transfugi de la PDSR şi PSD? Unde dracu a văzut Dâncu politică guvernamentală făcută pentru Ion sau Ioşca? Politicile comunitare sunt sarcina autorităţilor locale. Iar "pomenile" alea electorale care se reproşau şi se reproşează PSD nu erau pentru oameni abstracţi, ci pentru oameni concreţi, cu nevoi concrete. Dar de ce s-ar identifica cineva, oricine, cu Dâncu, şi el lider al PSD multă vreme, os de ardelean, printre altele? Iar treaba aia cu marxismul nici nu mai merită comentată!

Întreb şi eu: cât de proşti pot fi cetăţenii ăia care nu votează decât anti-Iliescu(deşi asta cu Iliescu e o măgărie, pentru că Dâncu plăteşte o poliţă, nu se referă la o realitate a momentului), anti-Bucureşti şi anti-guvern? Ce se poate construi pe un astfel de demers? Ardelenii pe care îi cunosc eu nu au simţul umorului, e drept, dar tâmpiţi nu sunt, dimpotrivă!

Chiar nu mă interesează foarte tare celelalte bla-blauri despre ce tare e Băsescu şi cum nu are el rival. Dar este interesat modul în care vede Dâncu lucrurile şi în legătură cu PSD, ceva de genul: oricum actualul preşedinte nu are adversar, dar ceva, ceva tot ar face Geoană în faţa lui Băsescu. Dar Băsescu e antisistem, şi românul prost şi votează pe oricine bagă sistemul în pizda mă-sii, iar cum Băsescu se pricepe cel mai bine la băgat în origine, va fi votat şi de data asta, că ca el altu' nu-i! Citatul este obligatoriu:

  • " În acest moment, însă, preşedintele Băsescu este cam greu de înfrânt. Nu pentru că are nu ştiu ce cifre de notorietate sau de încredere, care sunt destul de mari cu şase luni înainte de alegeri, dar datorită felului în care acţionează. El este singur pe scena politică acum. Este cel care merge să facă rost de bani, se duce să vorbească cu băncile, îl ia pe guvernatorul Băncii Naţionale, se duce în Harghita şi în Covasna să rezolve problemele românilor. Deci, având în vedere că este un jucător singular pe scena politică, are cele mai şanse după părerea mea. Sigur că adversarii politici o să încerce, cum am auzit, chestiunea asta cu Obama, un individ antisistem. Traian Băsescu este fundamental un politician antisistem. Chiar şi atunci când conduce sistemul. Vedeţi, sistemul este inert şi el îl mişcă, deşi el este într-o funcţie în care nu are prerogative şi nu are mijloace foarte multe să facă asta. De aceea mă gândesc eu, văzând inerţia şi imobilismul adversarilor politici, nu cred că există foarte multe personaje care să crească. Oricum, dacă ar fi să vorbim despre cine este cel mai puternic candidat pentru turul al doilea, atunci este reprezentantul PSD cu siguranţă."

Apropo: şi Mussolini, şi Hitler, şi Stalin, şi Lenin au fost oameni anti-sistem. Politica anti-sistem duce, mai devreme sau mai târziu, într-o fundătură. Obama NU este un lider anti-sistem. El a ales un alt fel de a face politică, ÎN LIMITELE sistemului! Ceea ce este cu totul atceva! Asta că vorbeam de ghiveciul de idei!

PS: Mafia de la Cluj este o expresie a spiritului comunitar transilvan?

6 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Şi Caritas e o expresie a spiritului comunitar transilvan :)
Unde nu vă dau dreptate, este pasajul cu ardelenii care nu au simţul umorului. Eu am simţul umorului - sau aşa se zice -, deşi sunt ardeleancă. Iar doi din laureaţii premiului "Fără canguri" pentru umor sunt clujeni! Desigur, nu e cazul lui Dâncu...

Constantin Gheorghe spunea...

Doamnă Verona, am precizat: "ardelenii pe care îi cunosc eu". Nu generalizez, Doamne fereşte! Şi unii au un umor debordant până şi pentru Mitici. Dar nu despre umor(voluntar!) era vorba...

tony spunea...

in ce an ati fost la Medias? Intreb ptr ca si eu am facut acolo armata in 84-85.

Constantin Gheorghe spunea...

Cred că în vara lui 80 sau 81.

Anonim spunea...

Dancu asta chiar nu a inteles mare brinza cu ce se maninca politica intr-un stat democratic. Trebuie sa fi cam timpitzel sa il pui pe Basescu linga Obama.Cam tirziu, dar merita un un sut tovarashesc in cur. Pentru el va fi un pas inainte spre popoul prezidential, plin de esente anarhice. Pentru noi nici o pierdere, duca-se pe puntea piratului sa-i frece puntea si sa-i ridice steagu'.

Anonim spunea...

foarte buna aceasta demascare a unor "ardeleni de bine" care nu fac nimic pentru Ardeal sau ardelenism, insa incearca sa deturneze acest concept indreptatit, in scopuri politicianiste si opuse ardelenismului. Clujul din pacate este inca un fief Secu: Funar, Magureanu, Ananie, Rus, Boc, Ardelean, Maior, Dancu, diversi "jurnalisti". nici unul dintre ei nu reprezinta Clujul adevarat sau ardelenismul.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...