sâmbătă, 28 martie 2009

O iniţiativă stupidă
Astă seară nişte neni ne invită să stingem o oră lumina, pentru a salva Planeta, sau cam aşa ceva. E o iniţiativă stupidă, din ciclul "Hai să ne băgăm în seamă!" Face bine la popularitate, pentru iniţiatori, efectul scontat este însă zero barat. Sigur, a consuma raţional e o parte a soluţiei. Cea mai simplă, şi cu cel mai mic impact asupra mediului.
Partea complicată o reprezintă schimbarea modului în care generăm, transportăm şi folosim energia electrică. Până acum nicio alternativă la energia generată prin arderea combustibililor fosili sau a fisiunii nucleare nu s-a impus. Motivul principal îl reprezintă stocarea. Generarea şi consumul sunt aproape simultane, de aceea sistemele nu trebuie să fie "meteo-dependente", precum cele care produc energia solară sau eoliană. Dacă ar exista o soluţie de stocare cu randamente şi costuri acceptabile, atunci lucrurile s-ar schimba radical. Permiţând şi generalizarea vehiculelor cu tracţiune electrică. Asta chiar ar avea un impact determinant asupra mediului.
De aceea, în loc să stăm cu deştu' pe întrerupător o dată pe an, am face bine să cerem puterii publice să investească în activităţi de cercetare-dezvoltare în domeniu. Împreună cu sistemul privat, care, dacă are motive, pune şi el bani la bătaie.
Iar pentru economii, e bine să schimbăm becurile cu incandescenţă cu acelea cu descărcare în gaz, să nu mai lăsăm monitoatele şi televizoarele pe "aşteptare", să cumpărăm aparatură din clase de consum superioare, şi, în general, să ne aruncăm ochii mai des pe contor şi în portofel.
Aşa că, cine are chef, n-are decât să stingă lumina, televizorul, frigiderul, calculatorul şi ce-o mai avea în priză. Eu, unul, nu zic nici s-o faceţi, nici să n-o faceţi. Eu zic să fiţi raţionali în tot ceea ce faceţi mereu, nu doar o oră pe an.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Am scris despre asta, de ieri!
Asa ca ca imi permit sa "folosesc" ilustratia pe blogul meu:)
R.L.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Absolut corect. Am niste prieteni care studiaza, pe bune, celulele solare. Au ramas fara bani. S-a investit in proiectul lor sute de mii de euro ca sa aiba scule de penultima generatie ca de ultima n-am avut. O sa se duca totul dracului de tampiti ce sunt. Sculele o sa fie lasate de izbeliste si cetatenii o sa se duca in privat sau o sa plece dincolo.

Karakas spunea...

Englezi care protesteaza impotriva capitalismului:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7969932.stm

Mai toata lumea intelege ca sistemul capitalist nu poate sa asigure bunastarea si expansiunea continua, cind avem crize ca cea curenta. Nu vrea nimeni comunism, dar cred ca majoritatea oamenilor pe glob vor societati mai echitabile, cu economii mai predictibile si mai stabile.

Anonim spunea...

Green shit vs. black coal.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...