vineri, 17 aprilie 2009

Cine a câştigat Războiul Rece?
O foarte interesantă dezbatere despre cine a câştigat Războiul Rece, prilejuită de apariţia unei cărţi, "The Rebellion of Ronald Reagan", de James Mann. N-am citit cartea, deci nu mă pronunţ. Întrebarea mea este: "s-a terminat cu adevărat Războiul Rece?" Faptul că SUA au devenit, pentru doar un deceniu şi ceva, o hiperputere, nu justifică entuziasmul celor care fac din America un învingător. Acum puterea lor, şi a Occidentului, al căror lider au fost şi încă sunt Statele Unite, s-a erodat vizibil, iar modelul de globalizare şi de organizare economică şi socială promovat de el, de Occident, este în puternică pierdere de viteză şi atractivitate, fiind văzut ca o sursă a actualei crize, a sărăciei din lumea în curs de dezvoltare şi ca o ameninţare la adresa diversităţii. Internaţionalismul capitalism începe să devină la fel de odios în ochii multora ca şi internaţionalismul proletar.
Este o poveste cu va urma...

6 comentarii:

Béranger spunea...

Ah, păi Războiul Rece a fost câştigat de Republica Populară Chineză!

Ionut spunea...

a fost un razboi!? si rece? pai as zice ca ... pinguinii rosii!?

Lucia Verona spunea...

Daaa, asta cu Republica Populară Chineză e o idee foarte bună!

geomarz spunea...

Nu ştiu cine a cîştigat.
Ştiu numai cine a pierdut...
Noi facem parte dintre perdanţi...

geomarz spunea...

PS
Un paşte fericit...

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Nu inteleg sintagma "razboiul rece"!
Stiu doar atat: natiuni bogate, puternice si inarmate pana in dinti cauta pe toata planeta(de cateva secole incoace)resurse naturale(petrol, gaze, aur, diamante, sare, teren agricol, apa, opium etc.) si umane (populatii aduse in pragul disperarii, dispuse sa-si vanda forta de munca pe nimic) care sa le indestuleze si sa le asigure un mod de viata confortabil! E simplu ca Buna Ziua!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...