joi, 16 aprilie 2009

Comedia protecţiei cumpărătorilor
Am auzit că astăzi mafia din Piaţa Oboeur s-a revoltat pentru că mimozele de la OPC, însoţite de cohorte de jurnalişti(că altminteri cum ar şti lumea că exisată OPC?), au îndrăznit să-şi vâre nasul fin în mizeria lor. Totul este un spectacol ridicol şi ipocrit, âîn acelaşi timp. Fenomenul este scăpat de sub orice fel de control. Ori că îţi faci cumpărăturile într-un hipermarket, ori de la ţărani, pe marginea şanţului, şansele de a te căca pe tine de la un aliment alterat sau contaminat sunt aceleaşi. Poate chiar mai mari la hipermarket!
Dovada o aveţi mai jos. Am cumpărat dintr-un magazin cu autoservire un pachet de caşcaval, bio(snobul de mine!), ambalat în vid, cu toate cele date în regulă. În regulă până l-am tăiat. Singura certitudine a rămas faptul că mucegaiul, care sigur nu face parte din reţeta Emmentalului, este cu siguranţă biologic. Restul e o mare ţeapă. Şi să mă înduioşeze şuturile luate de inspectorii OPC?
UPDATE: Şi ca să ne priască sărbătorile, aflăm că vreo sută de kile(doar atât?) de brânză Gorgonzola contaminată cu Listeria, bântuie prin magazine. Şi dacă nu era sistemul de alertă al UE, sesizat de producător, bernebecii noştri n-ar fi descoperit nici dacă bacteria aia ar fi fost cât un elefant. Iar "experţilor" de la ANSVSA( o chestie care se ocupă cu siguranţa alimentelor) le-au trebuit cinci zile să pescuiască doar vreo 44 de kilograme de brânză, din cele 105 importate.
Dacă fabricantul era român, n-ar fi scos un diftong! Ca să nu mai spunem că nimeni n-ar fi ştiut unde e fabricată, unde a fost vândută, şi, în general, tot ce ar fi obţinut ar fi fost fatalistul: "Cum le-o fi norocul consumatorilor!"

5 comentarii:

pacos spunea...

Pai e cea mai buna dovada ca svaiter-ul e bio. E-urile nu mucegaiesc. Si acolo aveti o cultura pura!

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Voi scrie si eu despre asta.
Da cate ori ati vazut OPC-ul rafuindu-se cu firme "mari", "multinationale",producatoare de E-uri si produse cu conservanti toxici, otravitori de-a binelea? Importate din UE, etc.? De cate ori i-ati vazut pe bravii inspectori in hipermarket-uri? Ai caror proprietari fac parte din UE? Poate rarisim si atunci, pentru "coloratura"!
Reactia femeii din magazin a fost poate prea dura. Satula de "controale" periodice, de la tot felul de institutii cersetoare de spagi, pe femeie au lasat-o nervii! Nu zic ca sunt si multe nereguli in astfel de magazine. De ce s-a ajuns aici? Este o alta discutie!

tony spunea...

Sef la ANSVSA este un idiot pe nume Zlotea care a fost si europarlamentar.Nu pot sa-l caracterizez decat ca este un zero absolut.

pacos spunea...

Sistemul de alerta UE functioneaza si pentru ca producatorul vestic a obtinut, pe bune, certificarea ISO 22000/HACCP. Asa ca stiu exact cat s-a produs, cat s-a livrat si unde.

Andrei Gheorghe spunea...

Pai putetzi sa sunatzi la OPC, in legatura cu cascavalul. Sau sa le datzi un mail.
http://www.anpcnet.ro/ro/?page_id=178

Asa a facut o cunostintza care a luat niste branza expirata de la un magazin Mega Image. S-au dus acolo niste crestini, au constatat si le-au dat amenda.

Cat despre povestea cu ziaristii... Domnule Gheorghe, presa ma intoxica periodic cu articole / reportaje in genul "medicii asasini!" sau "doctorii posedatzi de diavol!" Vreau sa va spun ca simt fiori de placere cand mai aud ca unul d-al d-astia a mai luat-o pe coaja. (intru exorcizarea duhurilor, evident!)

Da, stiu ce imi veti spune. Este o gandire discriminatoare - nu putem raspunde cu discriminare la discriminare, altfel vom ajunge un al 2-lea Afganistan. Dar pe cuvant, ma unge la suflet!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...