marți, 14 aprilie 2009

Confesiunile unui bancher putred
Nu, flăcăul n-a dat colţul, putreziciunea se referă la morală. Cum am mari îndoieli că numitul Cresus, căci aşa semnează cartea apărută acum câteva zile la Paris, şi care face furori, are mustrări de conştiinţă, cartea este mai degrabă un mod de le-o trage "confraţilor", care se pare că l-au pus pe liber. Cartea este dedicată, o, ce delicat, "Tuturor celor care mai cred în bancherul lor"!
Fragmente din carte puteţi citi aici. Eu nu voi reproduce decât un paragraf, din care se vede cum suntem tunşi, raşi, frezaţi, spoliaţi, de fiecare dată când facem o operaţie bancară. Inclusiv, sau mai ales, când scoatem bani din zid, vorba cuiva!
« Pour sauver notre résultat, ne restait finalement que notre métier de base : nos clients les plus modestes, tous ces braves gens qui tiraient le diable par la queue. C'était eux qu'on assommait. Les marges sur nos encours de crédit allaient d'ailleurs progresser de 20 à 21% cette année. Que ce fussent les crédits à la consommation, les prêts-relais ou les découverts, toutes ces niches étaient incroyablement rentables, malgré ce qu'en disait notre discours officiel. Les crédits immobiliers se révélaient, eux aussi, très satisfaisants, avec une marge de l'ordre de 16%. Toutes nos divisions allaient perdre de l'argent, exceptée la banque de détail, justement. En ce domaine, nous avions encore quelques idées pour améliorer encore l'ordinaire. En multipliant les propositions à la clientèle, on avait réussi à faire exploser les frais bancaires : virements, chèques de banque, retraits, ouvertures de comptes, remises de cartes de crédits, consultations de comptes sur le net, tout justifiait un prélèvement d'apparence anodine. L'ensemble représentait à la fin plus de la moitié de notre bénéfice annuel!"
Mai mult de jumătate din profitul anual din mica ciupeală! Ce-ar mai fi de spus? Moarte bancherilor? Şi cu asta ce rezolvăm?
Găsiţi încă două episoade, puţin spus interesante: căderea băncii Lehman Brothers şi modul în care elveţienii au fost "convinşi" să renunţe la secretul bancar.

Un comentariu:

geomarz spunea...

Moarte bancherilor... Bine spus.
Nu moarte totala, numai sa nu mai fie lasati sa-si faca de cap.
Poate stiti de un ins din domeniu, indian de felul lui, care a descoperit ca si sarantocii pot fi jumuliti ca lumea de catre bancheri. Teoria BOP si a microcreditelor.
Si, pentru gaselnita asta i s-a decernat un prmiu Nobel...
Partea draguta a lucrurilor este ca in acest moment, in Romania, se aplica atitudinea BOP a microcreditelor cu impresionanta dobanda de 70%.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...