vineri, 10 aprilie 2009

Intelectualii români muşcă!
Din Voronin! Atât şi nimic mai mult! Dacă vreţi să vedeţi câteva modele de inadecvare la realitate, de obsesii şi de "limbă de lemn"(da, şi intelectualii au limba lor de lemn!), citiţi în "Cotidianul" cum muşcă intelectualii români din Voronin. Un singur comentariu: ar fi trist ca intelectualii Români să se rezume la cei citaţi de jurnaliştii-cremă ai presei române.
Mircea Cărtărescu: „Mi se pare că lipsa de reacţie a statului român este un gest de mare laşitate într-un moment istoric cu care nu ştiu dacă ne vom mai întâlni şi pe care-l aşteptam de multă vreme…Statul român ar fi trebuit să fie, fără nici un fel de echivoc, de partea revoluţionarilor şi să le acorde tot sprijinul, fără să se ascundă după pretexte ca neamestecul în treburile interne ale altei ţări. Este un gest de laşitate politică. Dan Puric: „Basarabia ne-a fost luată prin Pactul Ribbentrop-Molotov şi tot printr-un pact trebuie luată înapoi, nu cu sângele copiilor noştri. Să fim atenţi, să facem de data aceasta o revoluţie de catifea, că de ea n-am prea avut parte, ci doar de măcelărie. Să fie acolo catifea, nu decembrie ’89, să ştim şi noi, românii, să câştigăm centimetru cu centimetru fără sânge. Clonele comuniste de acolo vor fi oricum ejectate de istorie”. Nicolae Manolescu: „Deocamdată, acolo e revoluţie în toată puterea cuvântului. Au intrat în Parlament, sunt morţi, răniţi, zece mii de oameni erau la statuia lui Ştefan cel Mare, neaşteptată izbucnire a fost. (…). Dumnezeu ştie, probabil că le-a ajuns şi lor cuţitul la os. Au trecut 20 de ani de la independenţa Republicii Moldova şi ţara continuă să fie condusă de comunişti ca şi cum ar fi un regim comunist etern… Ceva nu e în regulă. O fi lumea proastă, dar chiar aşa, să voteze comunişti la nesfârşit?”. Vladimir Tismăneanu: ,,E vorba de o revoluţie spontantă menită să erodeze fundamentele unui sistem de tip bolşevic. Nu sunt de acord cu cei care afirmă că Partidul Comunist al Moldovei, condus de Voronin, ar fi doar o organizaţie clientelară, lipsită de o ideologie de tip comunist. Evident, nu mai e vorba de bolşevismul clasic, cu lagăre de concentrare şi arestări în masă, dar se folosesc aceleaşi metode de intimidare şi de timorare a populaţiei ca în timpul lui Brejnev şi al lui Andropov. De altfel, Voronin şi-a făcut ucenicia în aparatul Ministerului de Interne din perioada sovietică. Florin Iaru: „Din păcate, soarta Republicii Moldova s-a jucat acum douăzeci de ani. Basarabia se visează, vai, piesă mică la Moscova. Orice şef basarabean vrea să fie preşedinte, fie şi preşedinte de bloc. Dacă unirea nu s-a înfăptuit în ‘90, când se putea, nu vă mai faceţi iluzii pentru următorii 100 de ani. Moldova va continua să sărăcească până s-o îndura Imperiul să o alipească. Din clipa aia, identitatea „moldovenească“ va dispărea definitiv. Mă uit cu milă la tinerii care mai vor ceva. Pentru ei, viitorul s-a sfârşit ieri!”. Ana Blandiana: „Totul seamănă cu o imagine văzută într-o oglindă retrovizoare, am senzaţia că m-am întors în timp, observând aceeaşi vârstă a manifestanţilor şi modul în care puterea de acolo reacţionează la fel ca aceea de aici în ’89-‘90. Totul e agravat de proximitatea fratelui cel mare."
PS: tare mă tem că televiziunile noastre de ştiri sunt supuse unui atac informaţional de la Chişinău, când vorbesc despre răpirile de jurnalişti, de oameni politici şi de tineri. Eu îi înţeleg pe cei din opoziţia de la Chişinău, care încearcă să internaţionalizeze criza şi să atragă simpatia Europei şi a SUA. Orice îngrădire a libertăţii individuale, dreptului de a exercita meseria este inacceptabilă. Dar câtă vreme informaţiile nu sunt verificate, câtă vreme se vorbeşte despre "vânătoare de jurnalişti", dar nimeni nu produce dovezi, dar se isterizează în direct, lucrurile nu sunt în regulă.
Reacţia României trebuie să fie reţinută, dar extrem de fermă. Şi să facem apel la solidaritatea Uniunii Europene. Pentru asta trebuie să prezentăm fapte, verificate şi verificabile, nu vorbele unora sau altora, care încearcă să ne manipuleze, pentru a determina o intervenţie de partea protestatarilor.

5 comentarii:

Karakas spunea...

Cartarescu traieste pe o alta planeta si gindeste ca si Saakashvili. Cred ca habar nu are ca spune prostii enorme. Cum sa ofere statul roman revolutionarilor moldoveni tot sprijinul? El nu stie ca Romania e in NATO si ca avem o resonsabilitate suplimentara pentru a asigura pacea in zona?

Mai sunt si persoane publice de la care te astepti sa rationeze...Un intelectual se informeaza inainte, analizeaza si apoi deschide gura sa traga niste concluzii. In general e o regula de bun simt: cind nu te pricepi la subiectul de discutie tii gura inchisa si stiloul departe de mina.

Karakas spunea...

Si eu ii inteleg pe tinerii moldoveni. Vor schimbare. Dar sa vorbesti de unire in contextul asta e iresponsabil. Unirea - ca si casatoria - nu se poate face cu forta. Trebuie sa vrea si partenera sa te ia de barbat. Asa ca pina cind majoritatea moldovenilor si clasa lor conducatoare nu vor fi convinsi de valoarea unui asemenea proiect nu are sens sa vorbim de unire. Mai mult involburam apele. Pina la unire ne-ar trebui cooperare. Si viziune de politica externa. Si timp sa schimbam anumite stereotipuri la cei de peste Prut: de genul romani=fascisti.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Reactia Romaniei trebuie sa fie acum aceeasi sau conforma cu cea a UE. Nu ne-a placut sa fim independenti, suntem slugi! Asta e!

geomarz spunea...

Stiu sigur că:
Florin Iaru (Rîpă Florin pe numele lui adevărat),
Ana Blandiana (mama motanului Arpagic)
Dan Puric (bătăuş la propriu şi frate de bătăuş de femei)
NU sunt INTELECTUALI decît cu numele şi fortuit, în actualul context de deraiere totală a sistemului de valori local.
Părerile dînşilor politice, în mod normal, sunt numai nişte impresii pesonale şi atît.
Restul nu ştiu să aibe nici ei vreun merit particular din punct de vedere imagistic sau ideatic...

geomarz spunea...

După cum spuneam şi în un alt comentariu, după informaţiile mele, moldoveanul de rînd NU vrea să se unească cu nici o Românie. El NU este român ci moldovean. Iar la acest nivel, chiar există convingerea că, evenimentele cu pricina s-au produs cu sprijinul mascat al României...
(De la Domnul Leopardul citire)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...