marți, 12 mai 2009

Daţi-i lecitină lui Băsescu!
Vă povesteam cu oarece vreme în urmă ce şi cum cu populismul soluţiilor simple. Al cărui Mare Maestru este, incontestabil, Traian Băsescu. Un Traian Băsescu tot mai amnezic, în paranteză fie spus. Amnezia pică la fix, pentru că dacă ar sta să-şi amintească ce-a promis înainte şi în timpul mandatului, şi ce-a ieşit, ar avea un lung şi obositor coşmar.
Ping-pongul ăsta cu scrisori între el şi Geoană pe tema Codurilor face parte din arsenalul demersului său populist. Adoptarea lor mâine nu ar rezolva NIMIC în Justiţie. Una, pentru că vor intra în vigoare în 2011, în cel mai bun caz. Doi, pentru că, adoptate sau nu, ele sunt partea cea mai simplă a soluţiei pentru problemele Justiţiei. Şi trei, pentru că NU ASTA cer cetăţenii de la sistem, ci reducerea duratei proceselor, practică judiciară unitară, transparenţă în sistem, profesionalism şi acces egal pentru toţi la actul de justiţie.
România are o justiţie cu două viteze. Bogaţii sunt într-o situaţie infinit mai bună decât săracii atunci când ajung într-un tribunal. Nu trebuie să vă spun eu ce, de ce şi cum. Şi e aşa nu de ieri, de azi. Justiţia are mijloace insuficiente, umane şi materiale. O paranteză: linşajul mediatic din ultima vreme, pe tema "magistraţii, bugetari de lux", va îndepărta şi mai mult oamenii de calitate de şi din sistem. Şi mie mi se par mari salariile magistraţilor, când mă uit pe "fluturaşul" meu de salariu. Dar când mă gândesc că, la o adică, unul dintre ei îmi poate decide viitorul, Doamne fereşte! aş vrea să fiu judecat de un profesionist, care se gândeşte doar la lege, nu şi la coşniţă. Şi nu mi se mai par mari salariile lor.
Acum, revenind la amnezia lui Băsescu: problemele din justiţie erau fix aceleaşi şi în 2004, când şi-a preluat mandatul. De atunci justiţia s-a schimbat în rău, nu în bine! Şi s-a schimbat în rău datorită ignoranţei sale, care s-a combinat cu dorinţa de a se răzbuna pe unii dintre cei care l-au cercetat în "Dosarul Flota". Băsescu nu e omul care să admită că a greşit(vezi personajul creat de Herman Wouk în "Revolta de pe Caine", căpitanul Queeg, "Bătrâna Pată Galbenă") şi nici nu-i uită pe duşmani. Îi urmăreşte până în pânzele albe!
Răul făcut de Băsescu justiţiei poartă un nume: Monica Macovei. Altă individă care vrea să se răzbune pe un sistem care la un moment dat a rejectat-o, pentru neprofesionalism. Şi când se întâlnesc doi oameni ca ăştia, se alege praful!
Nu vă mai plictisesc cu amănunte. Dar, pentru Dumnezeu! Băsescu a avut patru ani la dispoziţie să facă presiuni pentru adoptarea Codurilor! Şi se trezeşte abia acum? Chiar ne crede proşti pe toţi?
Zorul are o explicaţie: este foarte probabil ca în plină campanie electorală pentru prezidenţiale, noua Comisie Europeană să decidă prelungirea monitorizării pe justiţie a României. Vă daţi seama că va fi o armă nucleară în arsenalul de campanie al adversarilor săi. Şi face ce ştie el mai bine: se spală pe mâini! Toţi sunt vinovaţi, numai el nu! De aici circul mediatic. Îl doare fix în cur dacă acele Coduri sunt bune sau nu. Problema lui este aceea de a le lua arma din mână adversarilor, în speranţa că adoptarea Codurilor va genera un Raport mai bun în iunie şi, eventual, o amânare a deciziei negative din decembrie.
E cazul ca Băsescu să înceapă urgent o cură cu lecitină. Şi una de asumare a responsabilităţii, dacă se poate...

3 comentarii:

Desmond spunea...

Poate lecitina din clasa Rare, la 43. Oricum, sa te bucuri ca o luam in mufa cu totii, cum am vazut la unii oranjutani cu blog, nu mai e masochism ci imbecilism sadea.

Constantin Gheorghe spunea...

Desmond, chestia asta cu orajutanii mi-a plăcut! Cum se plătesc drepturile de autor?

Desmond spunea...

:) cu o bere :)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...