luni, 22 iunie 2009

Marea încăierare

Politica românească a ajuns o mare încăierare, în care toată lumea se păruieşte cu toată lumea. Scandaluri şi confruntări între partide, scandaluri şi confruntări în interiorul partidelor. Scandaluri şi confruntări între instituţiile politice, golirea de conţinut a democraţiei. Guvernul legiferează mai des şi mai apăsat decât Parlamentul, Preşedinţia României a devenit al doilea guvern al ţării, Guvernul este şi el împărţit în două, unul al PSD şi unul al PDL.
Puterea s-a fragmentat iraţional, este nefuncţională, dezarticulată, ineficientă, risipeşte resurse. Cazul Monica Ridzi este simptomatic pentru criza politicului: bunul plac ridicat la principiu de guvernare.
Ştiţi ce a făcut posibilă căderea comunismului? Faptul că partidul comunist a conştientizat faptul că e nevoie de o departajare a funcţiilor, între păstrătorii ideologiei, activiştii de partid, şi tehnocraţi, care trebuiau să gestioneze o economie şi o societate tot mai complexe, care se diversificau şi erau mai mult sau mai puţin sincrone cu cele din Occident.
La început puterea şi influenţa erau de partea activiştilor, la sfârşit de partea tehnocraţilor, puternic dezideologizaţi sau apolitici. Ca mai toată societatea, de altminteri. De asta n-a existat nicio opoziţie serioasă a PCR la schimbarea dramatică de regim din 1989. Oamenii sistemului erau, cu puţine excepţii, perfect echipaţi să funcţioneze decent şi în noul sistem. Ceea ce au şi făcut. Tâmpeniile alea cu activiştii şi securiştii să le creadă Liiceani şi tembelii lui, care nu vor să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în România, în ultimii ani ai lui Ceauşescu şi după.
Acum s-a întâmplat ceva la care nimeni nu s-a gândit. Tehnocraţii care trebuie să gestioneze economia şi societatea au dispărut, fizic sau obligaţi de un soi de epurare politică, şi locul lor a fost luat de activişti de partid, ca în anii 40 şi 50 ai secolului 20, oameni perfect necalificaţi pentru jobul lor.
De asta nu sunt capabile partidele să genereze politici publice, ci doar scandaluri şi lupte oarbe pentru putere. Locul lăsat gol de "tehnocraţi" a încercat să fie umplut de "societatea civilă", care, din păcate, este la fel de incapabilă să genereze politici publice ca şi partidele. Acum partidele nu mai pot sau nu mai vor să primească tehnocraţi în rândul lor, să-i promoveze, să se servească de ei pentru a conduce România, atunci când ajung la putere.
Aşa că multă vreme de aici încolo politica se va reduce, vorba lui Mircea Badea, la o sinistră smardoială.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...