duminică, 7 iunie 2009

Românii şi-au dat demisia din demnitatea de cetăţeni

Este trista şi neliniştitoarea concluzie a acestui scrutin: românii şi-au dat demisia din demnitatea de cetăţean, preferând statutul de gloată. Nimic nu scuză această demisie. Nici performanţele mizerabile ale celor mai mulţi politicieni, nici criza, nici vremea bună, nici manelizarea vieţii publice, nimic!
Am văzut astăzi la secţia de vot un bătrân în cârje, care mergea ţinându-se de pereţi şi de gard, care a votat. Dar n-am văzut tineri. El, bătrânul, nu mai avea nimic de sperat de la Europa, tinerii care n-au venit la vot şi-au boicotat viitorul.
Ne-am întors la votul censitar, nu prin lege, ci prin nepăsare. Democraţia a ajuns, peste tot în lume, o labă tristă, o formă fără fond. Sigur, o cauză este aceea a deposedării statului de puterea de a apăra interesele cetăţenilor. Cetăţenii nu mai ştiu cine are, de fapt puterea, al cui discurs să-l creadă. Şi mi se pare că acum România este condusă de o ocultă care amestecă oameni de afaceri corupţi, politicieni cumpăraţi la kilogram, civici care pozează în conştiinţa neamului, jurnalişti gata să pupe curul care li se arată, tute cu vuitoane şi ţâţe de plastic.
Un bou de la nu'ş ce ONG de "implementare a democraţiei"(sic!) îndemna violent la neparticiparea la vot sau la votul alb. De ce oare?
Nu aşa se dă o sancţiune politicului, prin distrugerea democraţiei. Regret că m-am lăsat dus de val şi o vreme am cochetat cu ideea "vot canci!" A fost o gravă eroare. Demisionând din demnitatea de cetăţean ne-am furat singuri căciula. Restul sunt vorbe.
Aşa că faptul că doi demenţi, CVT şi Jiji, ne reprezintă în PE, este în ordinea firească a lucrurilor. Cum este în ordinea firească a lucrurilor ca Elena Băsescu să-şi ia carnetul de membru PD-L înapoi. Iar Boc s-o întâmpine în capul scării şi să-i ureze slugarnic: "Bine ai venit înapoi acasă!"

7 comentarii:

Cristian Banu spunea...

Şi, totuşi, dacă nu ai cu cine să votezi?

Constantin Gheorghe spunea...

Cristian, chiar aşa? Chiar sunt toţi tâmpiţi, jigodii, hoţi? Atunci hai să ne pumem juvăţul de gât în masă!

N. Raducanu spunea...

Salut sensul autocritic al recunoasterii faptului ca a fost o gresala de a indemna la "votul canci!". Astept sa vad acum daca procentajul participarii la vot este in Romania cel mai mic din Europa. S-au saturat concetatenii nostri de Europa? Imi pun doar intrebarea: unde sunt acei romani care acum trei ani, in proportie de peste 80%,doreau admiterea tarii noastre in U.E.? Ce minuni asteptau ei sa le vina de la Bruxelles? Este o scarba generala fata de politica, de orice fel de politica? Cu ce riscuri? Sa ne dam mereu pumni in cap pentru greselile facute si care nu mai pot fi reparate? Sau alegerile pentru parlamentul european nu sunt relevante pentru spiritul real al electoratului (desi tematica desbaterilor in alegeri a fost exclusiv in jurul problemelor interne si deloc asupta viitorului Europei)? Sunt multe asemenea chestiuni ce vor trebui rasucite si descifrate de analisti, pentru sporirea interesului oamenilor pentru politica!

Cristian Banu spunea...

Sunt şi oameni de treabă, dar atâta timp cât acceptă să gireze lichelele... Sincer, aş fi votat lista PSD, cea mai decentă, dar m-a incomodat "garanţia vanghelie".

Béranger spunea...

Nu, nu, şi nu! Faza cu bătrânul în cârje, that is.

Trebuia să vă uitaţi la tembelizor pentru ce votau babele şi moşnegii intervievaţi. Ca să fie bine, ca să se schimbe totul, ca să fie bine, maică, şi să se ţină de cuvînt politicienii.

De ca şi cum europarlamentarii le-ar da lor sănătate, reţete compensate, zahăr şi ulei.

Credeţi că acest gen de pensionari extrem de egoişti -- nu foarte departe era şi maică-mea până să o dea niţel o maşină cu capul de asfalt, şi-acum e nişel legumă --, şi care în egoismul lor nu se gândesc decât la zecile de medicamente INUTILE pe care criminalii de doctori le prescriu cu indiferenţă şi iresponsabilitate, aceşti pensionari care în îngustimea lor mentală sunt devastaţi de preţul zahărului şi al uleiului (după mine, ei sunt handicapaţi mental, eu nu consum într-un an cât ulei consumă un pensionar într-o lună, să mai mănânce dracului şi altceva, şi să nu mai aibă reflexele oligofrenice de a cumpăra cîte 2 baxuri de ulei înainte de fiecare scumpire a uleiului cu douăj de bani), aceşti pensionari aşadar... credeţi că le pasă lor de viitorul Europei? Credeţi că sunt ei conştienţi de faptul că ce se gândeşte acolo este cu totul altceva decât reţetele lor compensate, şi că în genere mai durează până să se propage ceva şi la noi acasă?

Aiurea. Ăştia-s mai deconectaţi de realitate decît erau în mai 1990. Sunt total pe dinafară. Ar trebui să li se facă teste de discernămînt şi să fie declaraţi iresponsabili dpdv al statutului de alegător.

Pe de altă parte, nu am văzut nici o mişcare de stradă care să sancţioneze scăderea drastică a numărului de copaci în marile oraşe. Sau faptul că de fapt gunoaiele nu se sortează, şi nu se recuperează. Iată, riscăm să ne amendeze UE cu bani foarte grei pentru lipsa gropilor de gunoi ecologice. CINE SĂ IMPLEMENTEZE NORMELE UE ÎN ROMÂNIA? Sfîntul Duh? Vrem în UE, nu respectăm nişte norme... şi tot NOI plătim amenzile. Aţi văzut vreun politician linşat pentru asta? Chiar credeţi că astfel de politicieni pot fi sancţionaţi... prin vot?

Atunci când fermierii francezi răsturnau remorci de balegă în curtea prefecturilor, aia nu era sancţiune prin vot. Era o ilegalitate, dar de o violenţă minimă. Dar era o mobilizare, nu ca la moluştele astea de români. Aş vrea să văd camioane cu lapte Tnuva răsturnate în şanţ, pentru că ţăranii români fac foamea. Etc.

Fireşte, nimic nu se va întâmpla în România. Nimic de bine...

Aş fi votat poate pe cineva -- deşi nu s-a putut vota decît pe liste -- dacă aş fi găsit un singur individ care să trăiască pe planeta asta. Trăind pe planeta asta, ar fi observat că acolo de unde-şi cumpără el lactatele sau mezelurile (tocmai am răcit astăzi la Selgros în zona de frigorifere cu iaurturi), căcaturile alea de frigorifere RĂCESC UNIVERSUL, pentru că sunt deschise în loc să aibă uşi glisante, aşa că risipesc enorm, probabil 90% din ceea ce consumă este risipă. Adică coana UE îmi interzice mie becurile cu incandescenţă, că cică să facem economie, tovarăşi, că prea mult codoi dăunează şi contribuie la încălzirea globală, dar NIMENI nu observă că în super/hyper-marketuri este plin de frigidere care de dragul consumerismului (cumpărătorul este prea leneş ca să deschidă o uşă de frigider, aşa că nu o mai punem deloc, ca să vindem cât mai mult) consumă de 10 ori mai mult?! Pe ăştia îi fute grija becurilor din casa mea, când se iroseşte energie în draci de dragul consumismului?

În toată europa nu se găseşte un politician cu bun simţ, şi vreţi ca eu să votez încă un bou sau încă o vacă pentru a se alătura unei cirezi de paricopitate oligofrene?

RDPK spunea...

"Democraţia a ajuns, peste tot în lume, o labă tristă". Asa e. Ultima oara cand a ajuns asa de rau era-ce coincidenta- tot in timpul unei Mari Crize. Atunci Europa a devenit sensibila la discursurile dreptei , la fascism. La noi in 1937 Maniu gireaza Miscarea Legionara. Tot pe fondul apatiei fata de democratie. Istoria pare a se repeta. Asteptam alianta PNL -NouaDreapta?

geomarz spunea...

Nu am fost la vot. Şi nu mă ruşinez pentru asta. Chiar mă mîndresc. Cu cine puteam să votez ?
Cu nimeni.
Nici cu PRM (al doilea pe listă don Jiji), nici cu PSD (căruia îi reproşez că NU reprezintă stînga), nici cu PDL care este de o dreaptă compozită, nici cu PL că-i, evident, de dreapta.
Dintre independenţi, la fel, nimeni...
Unii au luat ţeapă. Votăm cu PRM, nu ia mai muilt de 3,5 la sută şi numai dacă este Vadim primul pe listă. Dacă este Becali, NU. Uite că, prea mulţi au gîndit aşa şi l-au trimis pe aceste hoţ notoriu să reprezinte R. la UE. Pe mine, nu mă poate reprezenta, pe mine NU mă reprezintă nimeni...
Numai că stau şi mă gîndesc mereu... "Ce Dumnezeul mamii ei de treabă este democraţia ?"

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...