miercuri, 22 iulie 2009

De ce te poţi şterge la cur cu Raportul CE

Simplu! În momentul în care citeşti fraza asta, Raportul devine brusc un soi de hârtie igenică, numai bună de şters la cur: "DNA și-a menținut bilanțul pozitiv de anchete imparțiale privind cazurile de corupție la nivel înalt."
În plus, sunt câteva lucruri acolo care i-ar fi făcut mare plăcere lui Ion "Te leagă" Dincă , printre care chestia asta cu uniformizarea pedepselor pentru acte de corupţie: "Grupul de lucru privind individualizarea pedepselor pentru infracțiunile de corupție a raportat existența unor discrepanțe în ceea ce privește hotărârile judecătorești. Grupul de lucru a propus recomandări concrete privind măsurile care trebuie întreprinse, recomandări care ar trebui puse în aplicare în special de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care a fost de acord să emită orientări privind pedepsele pentru infracțiunile de corupție. Acestea vor reprezenta un pas înainte important în direcția îmbunătățirii consecvenței jurisprudenței."
Acest gen de gândire deschide calea unor grave abuzuri. De exemplu, interzicerea prin lege a suspendării pedepselor şi introducerea unei pedepse minime, indiferent de faptă, ca în Slovacia(patru ani) ar fi o întoarcere la totalitarism. Lupta împotriva corupţiei nu poate justifica orice tâmpenie a unor idioţi care au pierdut legătura cu realitatea.
Fenomenul corupţiei cere o analiză mai serioasă decât cea din comicăria numită "Raport", şi o altă abordare a măsurilor de descurajare, începând cu definirea strictă a actelor de corupţie. Numai că atunci când sunt în joc sume de miliarde de euro, iar cel care alocă aceşti bani e plătit cât şomerul din Franţa, corupţia are un viitor luminos în România. Cu sau fără Rapoartele tembele ale Comisiei Europene.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ca sa ma exprim in stilul dvoastra, ma doare-n pula de eventuala interzicere prin lege a suspendarii pedepselor si de pedeapsa minima de 4 ani.
Nu am la activ acte de coruptie si dupa parerea mea, pedepsele ar trebui sa fie si mai aspre decit cele de mai sus, indiferent ca e vorba de nastase sau basescu, doi securisti la fel de scirbosi.
Dta, ca fost tucalar al lui nastase, normal ca esti scandalizat.
Dar stai linistit. Jupinul tau isi va da mina peste tara cu basescu, iar pedepsele vor ramine asa ca acum, adica apa de ploaie.

Constantin Gheorghe spunea...

Amice, poţi să-ţi bagi pula unde vrei tu, dar ai decenţa s-o faci cu nume şi prenume, nu sub protecţia anonimatului. Altminteri nu eşti decât un trist labagiu! Şi nimic din ceea ce am făcut nu îndreptăţeşte eticheta de "ţucălar al lui Năstase". Aici nu de Năsatase e vorba, ci de nişte imbecili care laudă o instituţie tembelă, ce are în fruntea ei un om condamnat de CEDO pentru că a încălcat drepturi şi libertăţi cetăţeneşti fundamentale. De aia te poţi şterge la cur cu Raportul!

asybaris spunea...

Raportul comisiei europene e ca vizita unui prim-secretar, o limba de lemn inlocuita cu alta si lucrurile merg la fel, inainte. Sa nu credem ca o sa vina europenii sa ne construiasca un sistem de justitie functional in Romania. Asta si pentru ca n-au nici un interes, fara coruptia dintr-o tara e mult mai greu sa o controlezi. Ei au nevoie de liniste in colonii si de salvarea aparentelor.
Intrebarea e daca hartia igienica pe care birocratii de la Bruxelles printeaza rapoartele e platita de ei sau ne-o ofera gratis...

Cat despre limbajul pe blog aveti optiunea de a bloca posturile, puteti sacrifica "libertatea de exprimare" pana cand oamenii invata sa o foloseasca adecvat. Nici mie nu-mi place dl. Nastase, nu mi-a placut nici cand eram studentul lui si poate nu sunt de acord cu unele din ideile dvs sau orientarea ideologica, dar discutam in limitele decentei, ratiunii si bunului simt.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...