joi, 30 iulie 2009

Fără Băsescu aţi făcut sondaje?

Dispută, cel puţin în blogosferă( spre edificare, citiţi aici şi, dacă aveţi noroc, şi aici), în jurul unei teme uşor marginale, din punctul meu de vedere: de unde ia Oprescu voturi. Sigur, pentru sociologi este o problemă de interes, pentru votanţi, mulţi, puţini, câţi se mai deranjează la urne, sigur nu este o temă de interes. În primul rând Oprescu nu şi-a anunţat candidatura în mod oficial. Dacă o va face, evenimentul se va petrece la limita legii electorale, ca timp, pentru a beneficia de efectul "surprizei". Eu, unul, n-am auzit ca Oprescu să fi început să strângă semnături. E o operaţie care consumă timp şi resurse, trebuie să se petreacă la scara întregii ţări, să aibă şi rezerve, şi cum toţi sunt cu ochii pe el, nu-şi permite să greşească.
Altceva ar fi fost interesant să aflăm din sondajele de opinie: unde se vor duce votanţii lui Băsescu, dacă el nu va candida? Cred că nimeni nu-şi închipuie că Boc, după ce este o catastrofă ca premier, va avea nesimţirea să candideze în locul lui Băsescu. Bine, PDL are de unde alege: de exemplu, unul dintre intelectualii "Romavia". Vi se pare hazardată bănuiala? Mie, nu!
Sigur, candidatul PDL, oricare ar fi el, va avea ştampilat pe frunte "Garantat de Băsescu". Dar va fi suficient? Va fi recunoscut el de TOŢI votanţii lui Băsescu? Va ajunge măcar în turul doi?
Veţi spune că ar fi pierdere de timp şi de bani să întrebi într-un sondaj ce s-ar întâmpla dacă Băsescu n-ar candida. Ideea care domină viaţa politică este aceea că Băsescu nu are cum nu candida. Din o mie şi unul de motive, inclusiv şi mai ales din cauza dosarului "Flota". Dar poate că a apărut un motiv şi mai puternic decât cele care l-ar face să candideze, şi care să-l oblige să renunţe. Nu cred că se alintă când spune, ca azi, că "am în analiză în mod deosebit varianta de a nu candida".
De fapt, acum Traian Băsescu are în faţa ochilor soarta lui Emil Constantinescu. Şi pot spune, fără să greşesc prea mult, că mandatul lui Băsescu este un eşec mai mare decât mandatul lui Emil Constantinescu. Cel puţin Emil Constantinescu n-a lăsat România încăierată cu toată lumea: cu vecinii ei, cu Uniunea Europeană, cu Rusia. Ca să nu mai vorbim despre faptul că el a început negocierile de aderare la UE.
Băsescu a luat o ţară normală, în sensul în care avea un proiect de viitor, era în NATO, terminase negocierile de aderare la UE, avea o creştere economică sănătoasă, erau în curs reforme instituţionale importante. Şi vrând să fie preşedinte jucător, s-a jucat cu soarta ţării. Şi a pierdut. Nimic din ce şi-a propus, declarativ vorbind, nu i-a ieşit. Sigur că nu te poţi prezenta să ceri un nou mandat cu un astfel de bilanţ.
Probabil că acum îşi face calcule, cum anume să iasă din scenă cu pagube cât mai mici, pentru a putea reveni, într-un fel sau altul, în prim planul politicii, atunci când apele se vor mai limpezi. Rămâne o întrebare: cei care l-au propulsat în fruntea ţării şi-au scos investiţia şi au făcut profit? Dacă da, renunţarea la candidatură a lui Băsescu nu-i atinge prea mult, şi nici "orfani" de influenţă n-au să rămână. Dacă răspunsul este nu, atunci Băsescu are o problemă. Şi ieşirea lui din scenă s-ar putea face cu hăulituri. Care-i vor îngropa pe vecie cariera politică...

4 comentarii:

Turambar spunea...

Evident ca da.

Cate beri dai sa-tzi spun cifre?

:D

Constantin Gheorghe spunea...

Da' ce, la un vin bun de Jidvei tuşeşti?

Constantin Gheorghe spunea...

Uitam: vinul merge mai bine cu lăcuste la grătar...

Turambar spunea...

:) M'a pus dracu sa spun secretele insectofagiei domestice? M'a pus. Acum o sa fiu servitg cu lacuste prajite peste tot pe unde ma duc, nu?

:) :rofl:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...