marți, 7 iulie 2009

Răfuieli politice şi criză economică

Aflu că un nene de la partidul de căcat care a ajuns PDL, între altele şi "victimă" a odioasei Securităţi (pe care a servit-o cu cinste şi onoare şeful lui de partid şi de stat, Marele şi Înţeleptul Cârmaci), Mircea Toader, se pregăteşte să-l reclame la Parchet pe Călin Popescu Tăriceanu pentru "subminarea economiei naţionale". Vă daţi seama câte pagube de imagine le-a produs pedeleilor cazul Ridzi, dacă recurg la astfel de gesturi incalificabile.
Eu cred că trebuie să interzicem prin lege folosirea justiţiei pentru tranşarea răfuielilor dintre politicieni şi partide. Mizeria asta a început atunci madam Muscă l-a reclamat la PNA pe Adrian Năstase, pe motiv de casă. Odată plecat la vale, bulgărele de zăpadă nu mai poate fi oprit. Toată lumea reclamă pe toată lumea. Mai mult, Traian Băsescu a dus nebunia asta la paroxism, făcând remanieri guvernamentale cu mâna slugii lui de la DNA, Danel Morar. Deschid o paranteză: unde e "societatea civilă" în cazul Morar? România tocmai a fost condamnată la CEDO din cauza lui, pentru că a încălcat grav drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Individul ăsta mai poate sta la vârful justiţiei?
Criza economică globală este departe de a se apropia de sfârşit. De fapt, pentru România abia acum începe cu adevărat criza. Există un timp de întârziere în propagarea efectelor crizei, de la centrul sistemului către periferii. Criza a început ca una financiară, ceea ce nu a avut, în primă instanţă, ecouri în România, care nu avea bănci expuse pe subprime. Când însă criza s-a extins de la sistemul financiar la economia producătoare de bunuri şi servicii, prin intermediul creditului, nimeni nu a mai fost la adăpost.
România este insertată în procesul de globalizare atât direct, cât şi prin intermediul UE. Ca atare, nu poate gestiona cât de cât rezonabil decât acea parte a economiei care este globalizată direct, adică una foarte mică. Restul economiei depinde, cum am mai spus, atât de deciziile de la Bruxelles, cât şi de deciziile conducerilor marilor companii multinaţionale.
În aceste condiţii, când degradarea climatului economic şi social se accelerează, când creşte neliniştea şi chiar violenţa socială, singurul răspuns al clasei politice este un război pentru putere, de genul "care pe care"? Ei bine, da!
Şi atunci, cum mai au indivizii ăştia tupeul să dea ochii cu oamenii, cu "electoratul"? Uite că au! Pentru că tupeul este singura lor calitate. Tupeul ţine loc de tot: de proiect politic, de sistem de valori morale şi politice, de discurs şi de mod de acţiune.
Doar că tupeul nu poate rezolva problemele economiei şi societăţii româneşti. Pentru asta e nevoie de inteligenţă şi de simţ al datoriei. Nu în clasa politică veţi găsi aşa ceva...

5 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Bun si acum dumneavoastra ce ati propune sa facem cu cei care au "subminat economia nationala"? Pentru ca acest fapt a avut loc si pe artizanii lui ii cunoastem bine. Sunt si la PNL, PSD,PDL si UDMR. Sa le dam o medalie pentru "locul 1 la subminarea unei economii si atentat la siguranta natiunii?"
Oricum dl. Tariceanu (o marioneta, in final) nu va pati nimic, fiti fara grija. Cel mult o tavaleala in presa, gen Ridzi, dupa care se va spune ca e un "joc politic", o "inscenare ordinara", un "complot orchestrat de adversari" si alte bla-bla-uri fara finalitate.

Constantin Gheorghe spunea...

Ruxandra, nu am spus că Tăriceanu e uşă de biserică. Dar o acuză de subminare a economiei naţionale este ridicolă. În plus,nu ne face bine. Şi aşa avem probleme cu investiţiile străine. Dacă vom continua cu tâmpeniile astea(nu e contract sau investiţie străină de care să nu se lipească un scandal) nu mai calcă nimeni pe aici. Şi de unde luăm banii pentru dezvoltare? De unde luăm banii să plătim datoriile?

N. Raducanu spunea...

Corecta replica d-lui C. Gheorghe. Caci daca e pe aducere in fata justitiei pe politicieni, atunci nu ne mai oprim: cei de stanga in "traduc" in tribunal pe cei de dreapta si vice-versa, iar toti impreuna - sa-l reclame la tribunalul international de la Haga pe ...George W. Bush, fiindca in St. Unite criza financiara a izbucnit pe vremea lui. Iar un proces impotriva lui Adam Smith, cel cu mana invizibila a pietii, nu ar strica, chiar post mortem.

Shadow spunea...

Dle Gheorghe, ca o paranteza, daca nu ma inseala memoria morar este la al treilea caz de CEDO pt care Romania plateste daune. Nu de alta dar la un moment dat se "vehicula" pe la 3 coceni si prin media portocalie ca e important dosarul de "cadru". Mda doar cand trebuie refuzati opozantii nu cand sunt numiti "acolitii".

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Oricum este relativ tarziu (desi nu se stie niciodata) sa mai realizam ceva prin propriile noastre puteri. Trebuia sa consolidam capitalul autohton, sa-l protejam si sa-l sustinem prin orice mijloace si dupa aceea sa ne ingrijim de "investitorii" straini. Este parerea mea.
Domnul Raducanu ia in deradere orice demers care i-ar condamna pe cei care au prabusit economia romaneasca. Probabil ca dumnealui nu-i pasa, se simte bine acolo unde locuieste. Uita ca in Romania exista si partide care nu au fost complice la jaful resurselor tarii si care ar avea dreptul moral sa stopeze si sa condamne aceste practici. Pentru ca banul public se colecteaza in permanenta din buzunarele noastre la bugetul statului si mereu se vor gasi politicieni care sa-l deturneze de la adevaratele nevoi ale societatii.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...