marți, 21 iulie 2009

Ziua în care obscenitatea a devenit artă

Poate are legătură cu scandalul care-l priveşte pe Mazăre şi apariţia lui în uniformă a armatei germane din cel de-al Doilea Război Mondial la o paradă a modei, poate nu are, dar vă invit să citiţi acest articol din NYTimes. Care spune povestea unei cărţi, "Amantul doamnei Chatterley", a lui D. H. Lawrence, care nu putea fi vândută în SUA în varianta necenzurată, pe motiv de obscenitate. Ca atare, Poşta a confiscat respectivele cărţi, drept pentru care casa de editură Grove Press a intentat acţiune în justiţie, invocând Primul Amendament, cel cu garantarea libertăţii de expresie.
În 1873, Anthony Comstock, un fost inspector poştal, a fondat New York Society for the Suppression of Vice, şi a convins Congresul SUA să aprobe o lege care să declare ilegală obscenitatea, definită ca orice manifestare pe care "standardele comunităţii" o consideră ca atare. Problema era că aceia care defineau oficial "obscenitatea", în cazul evocat, Post Office, care avea drept de cenzură asupra operelor literare, nu luau în considerare un fapt esenţial: acela că "standardele comunităţii" se schimbă în timp, odată cu societatea. Ceea ce pentru o generaţie pare ceva ieşit din comun, inacceptabil, obscen, generaţiilor următoare poate părea normal, acceptabil, banal, chiar.
Cam în zona asta se mişcă şi cazul Mazăre: este un gest obscen. Simpla apariţie în public într-o uniformă, care poate face trimitere la un trecut controversat, chiar tragic, nu poate fi cenzurată şi criminalizată pentru că nişte indivizi şi nişte organizaţii, onorabili şi onorabile, şi-au asumat ad-hoc rolul de cenzori. Să fim oneşti: bunul gust nu poate fi decretat, şi prostul gust nu se "vindecă" la Parchet.
Că presa a făcut din ţânţar armăsar nu mă miră, la gradul de cretinism şi de partizanat la care a ajuns. Ar fi fost de mirare să reacţioneze altcumva. Ce mă miră este prostia presei, care poate fi oricând victima unei îngrădiri a dreptului de liberă exprimare, dacă vreun nene precum Anthony Comstock reuşeşte să impună o lege împotriva obscenităţii. Care ar face măcel în presă! O presă care îşi trage seva ratingului din obscenitate, care o promovează cu program.
Întrebarea este: "standardele comunităţii" recunosc acest gest al lui Mazăre drept "obscen"? Cum Mazăre nu e la prima "abatere", fără ca asta să se traducă printr-o sancţiune la urne, singura cenzură, după cea a bunului simţ, acceptabilă într-o democraţie, răspunsul logic este "nu". Aceleaşi standarde nu recunosc drept obscene nici tabloidele, cu mizeriile pe care le promovează zi de zi. Şi nici gesturile politicienilor, care, pentru nişte voturi în plus, tund oaia, trag la coasă, se joacă în nisip cu lopăţica, mă rog, tot tacâmul.
"Standardele comunităţii" s-au scimbat. Nu ştiu dacă în bine sau în rău. Aşa încât jalea din presă şi idignarea unora faţă de prostul gust al lui Mazăre nu sunt altceva decât ipocrizie. Ce-i drept, ridicată de unii la rang de artă...

5 comentarii:

Desmond spunea...

Omul e praf, ar trebui sa mearga la un psiholog. In mintea lui, si cunoscandu-i si afinitatile verzulii de la inceputul anilor 90, se si vedea un fel de gauleiterul Hans Frank calcand Varsovia untermenschilor. Faza care m-a scos din sarite insa e aia cu "si armata romana omoara civili in Afganistan", pentru a-si cautiona respectul pentru Wehrmachtul Reichului. Care Wehrmacht a purtat un razboi de exterminare, daca nu ma inseala lecturile.

Constantin Gheorghe spunea...

Desmond, paranoia lui Mazăre e una, adevărul istoric alta. Ororile celui de-al Doilea Război Mondial nu sunt monopolul armatei germane. Crime de război oribile au comis toţi: americanii, englezii, japonezii, sovieticii, românii, ungurii, italienii, iugoslavii, toţi. Unii au fost învinşi, şi-au luat-o peste bot, alţii învingători, şi-au pus batista pe ţambal.

Sigur că nu românii au ucis civili în Afganistan, dar coaliţia din care fac parte are un scor "bun" în domeniu! Care ar duce pe mulţi în faţa unui tribunal, dacă n-ar fi ei "băieţii buni". La fel de sigur Mazăre nu este omul care să aducă în discuţie astfel de subiecte. Pentru că habar nu are despre ce vorbeşte!

pacos spunea...

E clar ca Mazare e "sarit". E adevarat ca avem si-o lege (sau o ordonanta) care interzice portul insemnelor naziste. Dar Mazare a imbracat uniforma Wehrmacht-ului. Si daca-mi aduc bine aminte, armata germana n-a fost condamnata la Nurnberg pentru crime de razboi.

N. Raducanu spunea...

Sunt total de acord cu considerentele d-lui Const. Gheorghe. Acest Mazare este un produs al economiei de piata, cu politica sa aferenta. Milioanele lui si ale fratilor lui il tin sus, permitandu-i toate fanteziile. Iar in ceeace priveste "standardele comunitatii" romanesti, astea nu sunt stabilite astazi prin orientare la lupta cu nazismul, ci la combaterea comunismului. Ma intreb deci ce ar fi fost daca Mazare ar fi aparut imbracat in uniforma lui Stalin...

asybaris spunea...

Sa lasam nebunii si sa nu ne punem la mintea lor. Mazare ofiter...german:))
Dl. Raducanu, ce treaba are Mazare cu economia de piata chiar nu ma lamuresc, prostia e omeneasca nu e produsul vreunui sistem social. Asta daca nu cumva adversarii economiei de piata promit si eradicarea prostiei...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...