miercuri, 23 septembrie 2009

Ce valoare mai are un MBA?

Universităţile americane, în marea lor majoritate, sunt, înainte de orice, afaceri dintre cele mai profitabile, iar unele dintre ele administrează fonduri uriaşe, de ordinul zecilor de miliarde de dolari. Iar câteva sunt adevărate "creşe" pentru viitoarele genii financiare ale lumii. Ştiţi voi care genii: alea care vor provoca viitoarele crize, care-i vor lăsa în curul gol pe copiii şi nepoţii noştri.
Ei bine, două dintre creşele astea de genii, Harvard şi Yale, care speculează intens pe pieţele de capital cu economiile lor(deloc mici!), au pierdut zdravăn în anul fiscal 2008-2009: prima, poate pentru că are şi renumita Harvard Business School, a pierdut 9 miliarde de dolari, iar cea de-a doua, şase. Acum, n-au rămas chiar sărace: Harvardul are încă 26 de miliarde de dolari cu care poate specula în continuare, iar Yale, 16 miliarde. Unii ar zice, ţinând cont de masacrul care a avut loc în economia SUA, că s-au descurcat chiar bine. Poate da, poate nu, dar parcă îţi vine să te întrebi cât mai valorează un MBA luat la cele două universităţi, dacă nici măcar ele nu au reuşit să se descurce mai bine decât amatorii care investeau şi ei la plesneală?

4 comentarii:

carp popescu spunea...

Cred ca gresesti. MBA nu inseamna maestru in afaceri financiare - exista MBA in marketing, in logistica, in management, in IT, in finante. Afirmatia este la fel de onesta ca una de tipul "politehnica este "creşa" pentru viitoarele genii ingineresti" dupa ce un avion pica din greseli de proiectare sau multe alte lucruri nu functioneaza. Inteleg populismul ca nu mai avem nevoie de astia care invata mai mult, dar sa fim seriosi! Asta imi aduce aminte de una din lozincile strigate la revolutie la Bacau -"Jos inginerii!". Nu cred ca nici Yale si nici Harvard stau doar in MBA-uri pentru finantisti. Este ca si cum ai acuza o scoala de soferi ca scoate vitezomani sau soferi inconstienti. Facultatile dau instrumentele si iti dau acces la o gama de moduri de gandire. Ce faci cu ele, cine si cume le foloseste? Asta e alta problema. Sa avem o zi buna!

Iulian spunea...

Chiar daca off-topic, as dori sa semnalez o interventie interesanta a consilierului BNR Lucian Croitoru

http://www.mediafax.ro/economic/croitoru-romania-isi-va-relua-cresterea-cu-o-intarziere-de-8-12-luni-fata-de-statele-puternice-4923436

"Prima lecţie este că nu capitalismul este de vină pentru criză, ci cei care îl administrează, respectiv politicienii, băncile centrale şi supraveghetorii"

E interesant cum apar si in Romania indivizi care respecta cu strictete "linia de partid".

Cum vi se pare interventia lui Croitoru?

Constantin Gheorghe spunea...

Hai să fim serioşi! Sigur, oamenii pot înrăutăţi lucrurile, prin acţiunile lor, numai că acum avem o boală de sistem. Ce zice Croitoru e treaba lui...

Iulian spunea...

Desigur ca avem o boale de sistem!

Tocmai aici e problema. Chiar si in acest context, destui oameni cu pozitii cheie de pe la noi prefera sa dea dovada de fidelitate fata de o ideologie obosita si o un sistem falimentar.

De aici senzatia de deriva, dincolo de aberatiile pe care le emite din ce in ce mai des maritul conducator in ultima vreme.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...