marți, 29 septembrie 2009

O dambla costisitoare

Criza asta politică este o fatalitate. De când s-a format alianţa guvernamentală, şi ăl mai tâmpit dintre români ştia că era o alianţă cu criză inclusă. Eşecul ei era programat. Şi cel care l-a programat este Traian Băsescu, distrugătorul de coaliţii. De ce o face? Am mai scris despre asta: el e scorpion, şi ca orice scorpion(vezi fabula) nu se poate abţine. Îi place să înţepe. Numai că de data asta se află pe spinarea broaştei, la mijlocul lacului, şi, cât e el de marinar, s-ar putea să se scufunde odată cu această coaliţie, pe care a distrus-o din prea puţină minte.
Nu ştiu ce se va întâmpla. Să zicem că formează un guvern minoritar, sau unul cu UDMR(tot minoritar, dar ceva mai puţin). va fi un guvern de tranziţie, care să asigure cât de cât stabilitatea necesară organizării alegerilor parlamentare. Nu va fi un guvern de perspectivă, deci nu va lua niciun fel de decizii pe termen lung, dar mai ales nu va putea elabora şi prezenta parlamentului Bugetul pe 2009. Pentru că nu s-ar găsi o majoritate care să-l voteze.
Deci 2009 se dovedeşte un an pierdut pentru România, pentru că aşa a vrut muşchiul Marelui Machitor. Anul 2010 se află sub proaste auspicii. Dar cel mai grav lucru ar fi realegerea lui Traian Băsescu. Omul nostru este pus pe răzbunare. Şi nu-şi va uita niciunul dintre adversari. Asta este singura lui politică: răzbunarea.
România este mai dezbinată şi mai violentă decât oricând. Traian Băsescu este un tip conflictual, şi a modelat şi viaţa politică după chipul şi asemănarea sa. Nu sunt un tip absurd, şi recunosc că multele tâmpenii pe care le-a promovat au acoperit, din păcate, şi câteva lucruri importante, care , dacă Marele Cârmaci ar fi ştiut să construiască un larg consens în jurul lor, ar fi dus România mai aproape de normalitate. Dar nu sunt convins că e conştient de ceea ce a ratat din prea mult orgoliu şi din dispreţ faţă de democraţie.
Astfel a ratat o mulţime de oportunităţi pentru a lucra în favoarea naţiunii. A lucrat doar pentru el, pentru obsesiile şi ranchiunile lui, şi pentru buzunarul lui şi al apropiaţilor lui. Este un demers egois şi meschin, şi fără orizont. Prea puţin pentru un lider demn de sfidările care stau în faţa României.
Şi-a atins obiectivul, unul de moment. O să aibă acum şi guvernul pe care şi-l dorea: unul portocaliu de sus până jos. Şi? Vom avea o guvernare mai bună? În niciun caz! Are mai multe şanse să obţină un nou mandat prin plecarea PSD de la guvernare? Greu de spus, mai degrabă nu. Dar şi-a făcut damblaua? Şi-a făcut-o! Să trăiţi bine!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...