miercuri, 9 septembrie 2009

O explicaţie

Cineva îmi reproşa limbajul mai violent din ultima vreme. Şi-mi spunea că sunt un exemplu prost pentru tineri. Asta e, nu comentez. Dar sunt dator o explicaţie. Când apelezi la un astfel de limbaj, vrei să transmiţi ceva. În cazul meu acel ceva este exsperarea în faţa prostiei, nesimţirii, minciunii, dispreţului, aroganţei, incapacităţii celor care ne guvernează. Şi care ne iau de proşti, câtă vreme nu le pasă de nimic.
Cum poţi să-l tratezi pe unul ca Valentin Lazea, care descoperă deliciile Chinei comuniste în materie de "model" social, altfel decât de bou? Şi care spune, fără să clipească un moment, că dacă statul nu ar mai garanta pensiile, chiar dacă tu contribui, ar creşte economisirea! Da, China nu are un sistem public de pensii în sens occidental. Dar nici nu şi-a eutanasiat bătrânii! Iar acum, presată de realităţi, China introduce un sistem de pensii pentru ţărani.
Ca să economiseşti, trebuie să ai ce economisi. Adică bani. Când media salariului este de 1400 de lei, iar cei care pot economisi au venituri de peste 2500 de lei, lucrurile sunt clare: canci economisire. Da, jumătate din populaţia ocupată a României nu economiseşte. Iar ăia care economisesc, economisesc între 50 şi 100 de lei pe lună. Nu am făcut noi din veniturile foarte mici din muncă singurul avantaj competitiv, pentru că nu ne-a dus capul la altceva?
Şi mai am o nedumerire: contribuţiile la sistemul public de pensii, de şomaj şi de asigurări de sănătate ce sunt, dacă nu economisire? Nu ştie Lazea astea, deşi e economistul şef al BNR? Mă îndoiesc! El e doar un mic idiot, care n-a înţerles nimic din ce se întâmplă, şi mizează pe mâna "invizibilă". Iar chestia aia cu "Fie vorba între noi, pensionarii nu sunt cei mai săraci, statisticile arată că familiile monoparentale sunt cele mai sărace, ca dovadă, pensionarii reuşesc să economisească" îl face şi mai bou! Or fi fiind şi pensionari care pot economisi, dar marea majoritate au fix de-un copârşeu şi de-o pomană! Ştii ce, băi Lazea? Ia hai sictir şi tu!
Îmi pare rău, dar vremurile sunt aşa cum sânt, şi de vorba bună nu mai înţelege nimeni. Poate vor înţelege de vorba rea.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Lazea asta era in partidul social-democrat al lui Sergiu Cunescu prin anii 90.

Va vine sa credeti ce-a devenit?!

casandra

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...