miercuri, 16 septembrie 2009

Să râdem cu Hayek!

Nu mă întrebaţi de unde am cartea, că nu ştiu! E pe biroul meu de ceva vreme, şi abia azi am deschis-o la întâmplare. Ei bine, nu mă pot opri din râs! Râd ca prostul de vreo cinci minute, şi râd cu lacrimi! Cartea se numeşte "Fizica nemuririi", autorul ei este Frank J. Tipler, a apărut la "Editura Tehnică", şi eu am deschis la pagina 331, unde am găsit subcapitolul: "Nemurirea socială, nemuriorea personală şi progresul veşnic sunt identice", subcapitol care face parte din capitolul "Ce se întâmplă după înviere: Rai, Iad şi Purgatoriu."
Întâi citatul din Hayek: "Noţiunea numită de obicei alimentare de capital" poate fi astfel descrisă în mod adecvat numai în termenii totalităţii tuturor canalelor alternative de venit, între care existenţa unui stoc de resurse nepermanente(împreună cu fluxul de intrare aşteptat) ne permite nouă să alegem... Fiecare dintre părţile constituiente ale acestui stoc poate fi folosit în moduri diferite şi în combinaţii diferite cu alte resurse permanente şi nepermanente, pentru a furniza canale de venit temporare...Ceea ce sacrificăm pentru a obţine un canal de venit de o formă particulară reprezintă întotdeauna părţile canalelor de venit parţiale ale altor forme de timp pe care le-am fi avut în loc. Astfel...singura descriere adecvată a "alimentării de capital" este o enumerare completă a domeniului canalelor de ieşitre posibile de forme temporale diferite care pot fi produse de resursele existente."
Până aici e limpede, mai limpede decât motivarea ratingului AAA acordat băncii Lehman Brother's fix când se pregătea să dea colţul. Aţi înţeles tot, cum e cu canalele ale atemporale, spaţiale, şi totale de mobilizare a rezervelor permanente şi nepermanente. Ei bine, nenea Tipler nu pare convins de capacitatea americanului de a înţelege din prima meandrele gândirii lui Hayek, şi se pune pe explicat. Înainte de a citi, luaţi paharul cu apă şi pastila de Xanax lângă voi!
"Noi, locuitorii naţiunilor Primei Lumi, suntem mai bogaţi decât strămoşii noştri, deoarece, de exemplu, majoritatea dintre noi îşi pot permite să aibă căpşune proaspete la micul dejun în orice zi a anului. Mâncatul căpşunelor proaspete în fiecare zi a anului nu era o acţiune alternativă pentru mulţi dintre strămoşii noştri de acum o mie de ani. Mulţi dintre strămoşii noştri au trăit în regiuni ale Pământului unde nu existau căpşune, iar în regiunile unde acestea creşteau, ele nu erau disponibile iarna decât pentru foarte, foarte puţini oameni care le produceau în sere speciale... Urmându-l pe Hayek şi egalând bogăţia totală cu numărul de aranjamente posibile, obţinem pentru bogăţia societăţii 2 la puterea I, deci bogăţia creşte ca 2 la puterea timpului subiectiv. Cum timpul subiectiv merge de la zero la infinit, aceasta înseamnă că bogăţia creşte veşnic exponenţial în timpul subiectiv....Această creştere exponenţială a bogăţiei permite vieţii din viitorul îndepărtat puterea de a ne învia pe toţi şi, în plus, permite Punctului Omega să împartă bogăţia într-o astfel de manieră încât porţia noastră, deşi este un procent veşnic descrescător al întregului, tinde tot către plus infinit. "
Prieteni, ne-am scos! La plus infinit pe axa timpului vom fi infinit bogaţi, deşi infinit morţi, ceea ce trebuie să ne asigure confortul sufletesc necesar să ne bucurăm fără să ne fie ruşine de nesimţirea bogăţiei infinite. Aferim! Mai daţi-mi o batistă, că nu mai pot de râs!

3 comentarii:

Béranger spunea...

Totul pentru căpşune, totul pentru victorie!

Nu rata nici chestia cu Punctul Omega.

Căcatul ăsta de carte:
http://www.amazon.com/dp/0385467990
se găseşte în engleză, în format DJVU, aici:
http://www.megaupload.com/?d=9KU2LBKH
sau
http://depositfiles.com/files/ex7dque88
sau
http://www.uploading.com/files/C6S8VVH9/tipler.djvu.html

Un reader free de DJVU pt. Windows:
http://windjview.sourceforge.net/

E căcare de căcare!

Anonim spunea...

Domnul Basinescu a citit un raport fara cap si fara coada, in care cel putin afirmatiile privind PIB se contraziceau (spunea ca variatia la finalul lui 2009 [T4] fata de aceiasi perioada a anului trecut va fi + pe cand mai la vale spunea ca dinamica economia a anului va fi -).
In fine in tarile asezare si nepopulate cu cimpanzei portocalii (si in RO intr-o anumita perioada) se facea ceva studii si dupa se vorbea. Dar acum taiem fara sa masuram si oricum daca incercam sa masuram suntem pe jumatate beti.

Comisia prezindentiala din SUA a produs o evaluare a efectelor stimulilor fiscali: http://www.whitehouse.gov/administration/eop/cea/Economic-Impact/

O cimisie prezidentiala in Franta a produs un raport privind masuri alternative de PIB: http://www.stiglitz-sen-fitoussi.fr/en/index.htm

In Congesul American se discuta reforma cadrului de reglemetare a sistemului financiar: http://cop.senate.gov/reports/library/report-012909-cop.cfm

La UN se discuta pe un raport privind reforma sistemului fiananciar international: http://www.un.org/ga/president/63/interactive/financialcrisis/PreliminaryReport210509.pdf

La noi niste cimpanzei portocalii care nu stiu sa scrie si sa citeasca un act normativ (dovada repetatele si stupidele erori pe care le contin actele propuse de ei) cica reformeaza o tara.

Ar fi de ras daca nu ar fi de plans!

Karakas spunea...

Uite care-i treaba cu capsunele infinite: unii papa si altii ba. 25milioane someri ca urmare a crizei:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8259032.stm

Bre, astia nu au reglementat nimic la nici o institutie financiara in SUA si UK. Bancherii au aceleasi practici de a isi acorda bonusuri si isi fac de cap din banii contribuabililor. Nu au nici un fel de respect fata de banul public. Ca-i public, ca-i privat, sunt banii lor, ca-s in banci. Obama mai mingiie cu vorba niste crestete pe la Wall Street, da' cam atita.

Tot sclavi raminem...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...