marți, 29 septembrie 2009

Un model sfârşit

Să uităm puţin de ţigănia politicii româneşti, şi să ne oprim la rezultatele alegerilor din Germania şi Portugalia. În Germania social-democraţii au avut cel mai slab rezultat de după cel de-al Doilea Război Mondial. În Portugalia, socialiştii au câştigat alegerile cu peste 40% din totalul voturilor. Ca o constatare generală, social-democraţia este într-o gravă pierdere de viteză peste tot în Europa, spre bucuria a tot felul de tâmpiţi, care văd în asta un soi de revanşă istorică a dreptei politice şi ideologice.
Indubitabil, social-democraţia este în criză. Spuneam că, într-un fel, motivul acestei crize este unul de înţeles: şi-a epuizat modelul. Iată ce spune azi Laurent Bouvet, profesor de politologie la Universitatea din Nice: " La crise de la social-démocratie est une triple crise. La social-démocratie est en crise parce que, d'une certaine manière, elle a réalisé son projet historique, c'est-à-dire la mise en place de l'Etat-providence et d'une forme d'économie sociale de marché dans tous les pays où elle a exercé le pouvoir. Son programme est achevé historiquement. Elle a aussi réussi en ce qu'elle a survécu au communisme, qui était l'autre grande voie vers la réalisation du socialisme. Donc la social-démocratie ou le socialisme démocratique est le vainqueur du combat historique engagé après la Révolution de 1917 contre la version révolutionnaire du socialisme. Mais là aussi, la perte de cet ennemi intime a conduit la social-démocratie à se retrouver seule face au capitalisme et au libéralisme. Et la troisième crise de la social-démocratie, c'est qu'elle a échoué face au libéralisme et au capitalisme, soit parce qu'elle n'a pas su leur résister, soit parce qu'elle en a délibérément épousé les contours. C'est ce qu'on appelle le social-libéralisme. Donc la crise est profonde, elle n'est pas simplement conjoncturelle."
Afirmaţiile sale explică doar criza social-democraţiei occidentale şi deschide o discuţie referitoare la ţările din Estul Europei, inclusiv România. Şi-a epuizat modelul şi în aceste ţări? Au aceste ţări un Stat-providenţă demn de acest nume? Economiile lor sunt economii sociale de piaţă? Evident, nu! Cele două obiective nu doar că nu sunt atinse, dar nici nu-şi propune nimeni să le atingă. De două decenii ţările din Est se străduiesc să devină nişte imitaţii ale "capitalismului" ultraliberal anglo-saxon, un soi de continuatoare ale revoluţiei reaganiene, neo-conservatoare. Ce le-a reuşit este o caricatură cu accente sud-americane, societăţi super-polarizate, care risipesc resurse şi distrug destine.
Şi atunci de ce social-democraţie e pe năsălie şi în Est, nu doar în Vest? " Au niveau européen, la droite domine parce qu'elle a su capter une partie importante du vote populaire. Elle a su le faire en "triangulant" les valeurs de la gauche : le travail, le modèle social familial, la nation, l'identité nationale… La reconquête pour les gauches européennes passe par la reconquête des couches populaires. A la fois sur le programme économique et social (quelle sortie de crise ?) et sur les valeurs, les mêmes que celles que la droite a réussi à capter. On peut appliquer peu ou prou ce raisonnement à l'ensemble des pays européens, comme au niveau de l'Union européenne elle-même. Quelle que soit la taille du pays."
Cu alte cuvinte, nu mai ştie cui şi cum să se adreseze, pentru că nu are un discurs adecvat noii realităţi sociale, creată de tranziţia la economia de piaţă. Şi mai ales nu are, din punctul meu de vedere, un discurs critic la adresa capitalismului, care este, culmea, mai virulent, deşi ipocrit, la dreapta. Ne place sau nu, capitalismul rămâne singurul model de structurare a vieţii economice. A-l accepta aşa cum este, cu slăbiciunile şi excesele lui, înseamnă a accepta, într-o democraţie, dominaţia unui sistem totalitar, care se comportă ca atare. Bătălia pentru reformarea capitalismului este o bătălie pentru supravieţuirea democraţiei. O luptă pe care stânga social-democrată pare să nu şi-o asume.
Cine va lua locul social democraţilor, dacă aceştia se vor scinda între un soi de social-liberalism şi o stângă mai radicală? O întrebare căreia nu i se poate da un răspuns cât de cât precis acum. Şi nici într-un viitor apropiat...
PS: ăia care ne tot futeau la cap cu Coreea comunistă sunt rugaţi să ne lase! Iubitul Conducător local, un fel de Mare Machitor al lor, a eliminat din Constituţie(la ce le-o folosi lor Constituţia?) orice referire la socialism şi comunism. Au rămas cu Ciuciu...Bun şi ăla!

6 comentarii:

Andrei Gheorghe spunea...

In legatura cu coreea si renuntarea la comunism si socialism: parca ar fi scoasa din sfarsitul cartii "Ferma Animalelor" scrisa de George Orwell.

Anonim spunea...

Nuantele vor ramane singurele deosebiri intre doctrine; acesta e viitorul, sa ne obisnuim cu ideea.
Sau poate asa a fost dintotdeauna, dar nu stiam noi.

Karakas spunea...

Un material similar despre scaderea puterii social democratiei, culmea, in vremuri grele pentru dreapta neo-liberala a aparut in IHT:

http://www.nytimes.com/2009/09/29/world/europe/29socialism.html?_r=1&ref=global-\
home

Sfatul dat de experti este ca, daca dreapta a luat concepte de la stinga si le-a folosit cu succces, asa trebuie sa faca si social-democratii, sa preia subiecte gen clima, mediu de la verzi.

Interesant mi s-a parut si comentariul ca est germanii sunt diferiti de vest germani, si ca social-democratia nu prinde in Est, tocmai pentru ca esticii sunt mult mai la stinga:

Part of the problem is the "wall in the head" between East and West Germans.
While the Christian Democrats moved smoothly eastward, the Social Democrats of
the West never joined with the Communists. "The two Germanys, one Socialist, one
Communist — two souls — never really merged," said Giovanni Sartori, a professor
emeritus at Columbia University. "It explains why the S.P.D., which was always
the major Socialist party in Europe, cannot really coalesce."

Miscarile socialiste sau social-democrate si-au cam pierdut din "miscari". Nu au suflu, nu au mesaj, nu apar in media. Putini in vest stiu ca exista.

Totusi, ideile de stinga sunt ca niciodata mai prezente azi in discutii, in media, in acte de guvernare.

der spunea...

interesant sa vad ca au si romanii un blog unde nu se spun prostii cu nemiluita! problemele social-democratiei sint altele decit se vad in romania iar inspiratiile din ziare americane pt a putea percepe o problema euroapeana constituie o idee proasta asa ca cei care vor apela la astfel de metode numite de informatie vor sfirsi prin a se departa total de realitate. discutia este in primul rind f lunga si ea trebuie sa inceapa inca de la evenimente de acum mai bine de 40 moment in care elita inghesuita de tineretul de atunci face unele concesii insa pe de alta parte reformeaza invatamintul intr-o sursa de produs handicapati mintali pe banda rulanta pt a evita astfel de evenimente pe viitor. acum traim acel viitor in care tineretul nu este capabil sa inteleaga nimic si ca atare nu-si pot exprima dorinte la nivel social si politic. daca va intereseaza metoda de indobitocire in masa aplicata in vest dar si in romania cu un mare succes dupa cum poate fi admirat la fiecare ora din zi sau noapte se bazeaza pe teoriile lui wilhelm wundt. alta problema este coruptia clasei politice a vestului care nu este stiuta sau vazuta in romania desi este extrem de usor. asa numitii sociali democrati sint toti oamenii concernelor iar dupa ce-si dovedesc utilitatea in mandatul politic urmeaza sa primesca functii mari in etajele superioare ale concernelor. exista liste in toate ziarele si revistele vestului!!! problema este ca nu stiti unde sa va uitati iar in plus va lipseste experienta vietii in vest. pe scurt cam asta ar fi motivul caderii social democratiei! problema romanilor este nestiinta si idolatrizarea vestului care este un zero total! de remarcat este deosebitul masochism al multor romani care desi vad ce nenorocire este insista mai departe pe varianta cu vestul luminos care ne da noua de toate! mori de ris nu altceva!
viitorul a fost deja povestit insa iarasi romanii n-au auzit: comunitas! se povesteste ca este societatea in care individul va avea raspunderea propiei lui vieti. pe scurt este ceva dincolo de darwinism.

der spunea...

scuze pt unele greseli insa este greu de scris in viteza intr-un spatiu f mic de la locul de munca unde sint turnatori cu gramada! asa este viata in vest unde nu-ti ocupa doar timpul ci iti maninca toata viata pt citeva frimituri. astazi sint clar mult mai putine decit alea la care se referea brucan in 90. f multi nu le au nici pe alea! asa se explica de ce germania are 3 milioane de copii subnutriti!!!! traiasca vestul nu-i asa?

Karakas spunea...

@der: "inspiratiile din ziare americane pt a putea percepe o problema euroapeana constituie o idee proasta"

Poate, dar sa nu generalizam. IHT este o publicatie serioasa, nu un tabloid. Si deseori e foarte util sa vezi care este perceptia americana asupra evolutiilor din Europa. Perceptie care poate fi corecta, partial corecta sau incorecta.

In rest, te inteleg :))

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...