joi, 29 octombrie 2009

Naţia şi ocupaţia

Nu scriam despre cele ce urmează, dacă nu era această sentinţă a unui tribunal din Dublin, care spune: "romii îşi cresc copiii cu gândul de a-i învăţa să fure, se pare că aceasta este cultura lor, acesta este modul în care, din păcate, funcţioneaza aceste familii. Este o cultura diferită, nu are nimic în comun cu a noastră, iar magazinele noastre sunt jefuite pe bandă rulantă".
Da, ceea ce ne facem noi că nu vedem, o spun cu voce tot mai apăsată occidentalii. Care, să fim oneşti, au totuşi experienţă, fericită sau nu, e o altă discuţie, în gestionarea diversităţii etnice. Dar asta cu ţiganii îi depăşeşte, neîndoielnic. Pur şi simplu nu ştiu ce să facă, nu-i duce mintea cum ar putea reacţiona în limitele sistemului lor de valori, ale legilor şi cutumelor lor.
Da, este o ciocnire între două tipuri de civilizaţie, care nu au nimic în comun. În ambele tipuri faptele antisociale sunt prezente. Dar doar în cea ţigănească antisocialul este programat, este normalitatea. Este crunta realitate, şi orice am face noi, cu mijloacele permise de valorile noastre, nu avem cum schimba lucrurile în ceea ce-i priveşte pe ţigani.
Iar dacă este vorba despre noi, românii, atunci suntem de-a dreptul comici, şi cretini, în acelaşi timp, dacă ne închipuim că putem schimba ceva plecând de la premiza că ţiganii suferă de pe urma rasismului românilor, şi că dacă vrem să se schimbe ceva trebuie să combatem rasismul. Cu glumiţe de genul acesta. Un al nu se ştie câtelea ONG care trăieşte bine, mersi, de pe urma "rasismului" românilor şi a discriminării ţiganilor, organizează o campanie. "Campania presupune imprimarea a 26 de benzi pietonale cu mesajul “Sunt rrom şi am obosit să fiu călcat în picioare în fiecare zi” în 26 de locuri din Bucureşti, în zona Unirii, Romană şi Universitate. Acţiunea este finanţată cu fonduri Phare, sub coordonarea Guvernului."
Sigur, sărăcia este o realitate, dar nu doar la ţigani. Şi abandonul şcolar, şi violenţa în familie, şi analfabetismul, şi exploatarea muncii copiilor. Dar doar ţiganii şi-au făcut din ele valori civilizaţionale. Aşa că în continuare nişte ONG vor toca degeaba bani pe campanii idioate, ţiganii vor rămâne tot ţigani, şi românii tot rasişti. Adică, şi aici mă refer doar la români, în rândul lumii. Pentru că nu doar românii resping aceast mod de viaşă, care ne calcă pe toţi pe nervi. Şi uneori ne costă viaţa sau averea.
Nu sunt politic corect, ce-i drept. Dar nici nu mi-am propus aşa ceva. Corectitudinea politică este un mod de a eluda problemele, de a amâna rezolvarea lor. Regret, dar asta e situaţia.

Un comentariu:

Cowboy Desperado spunea...

Poza aleasa de d-l Costel la acest post face parte din Omagiul adus lui Pulea Voda la acest link:
http://www.youtube.com/watch?v=3G2-5PryxkU
Multumesc d-lui Costel pentru transferul de inspiratie!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...