miercuri, 21 octombrie 2009

O problemă care nu se rezolvă de la sine

Pulea Vodă i-a chemat la el pe Boc cel Mic şi Tâmp şi pe Lucian Croitoru. Sunt curios ce le-a spus cu adevărat. Oricum toţi trei au de înfruntat o realitate, care nu se rezumă la celebra constatare: "o problemă(în cazul de faţă criza politică) care nu se rezolvă de la sine în trei zile, înseamnă că nu se poate rezolva!" băsescu şi ai lui au abordat problema în ideea că această criză politică se va rezolva de la sine, fiind suficientă numirea unui premier. Plus ceva publicitate negativă, gen "nu mai vine FMI, nu mai primim banii, nu mai plătim pensiile", care ar fi făcut ca în Parlament să se formeze spontan un soi de majoritate pentru Croitoru. Votul de azi, din Partlament, a pus punct iluziilor. Asta nu este o criză care se rezolvă singură. Mai mult, lăsată de capul ei, se agravează.
Întrebarea pe care sper că şi-o pune acum Pulea Vodă este: "cum ies din căcat?" Opţiunile sale sunt puţine: îl duce pe Croitoru în Parlament cu un guvern, pică. Numeşte pe altcineva. Dar pe cine? Unul din PDL, şi atunci n-are nicio şansă. Sau îl numeşte pe Iohannis, dând satisfacţie adversarilor lui. Ceea ce crede el că i-ar slăbi poziţia în faţa electoratului.
Sigur că va alege cea mai proastă soluţie: să nu mai numească pe nimeni. Dacă va câştiga alegerile, sigur va determina o dinamică parlamentară în favoarea sa şi va trece prin Parlament orice premier vrea muşchii lui. Nu va fi ales preşedinte, nu mai e problema lui. Atunci problema lui va fi să-şi angajeze un bun cabinet de avocaţi!
Alegerea este prostă pentru ţară, dar bună pentru el. Ea nu îndepărtează de la butoanele puterii pe amicii lui politici, în perioada critică a campaniei electorale. Oricât de alarmiste sunt luările de poziţie publică ale oranjgutanilor, nu se pune problema neplăţii salariilor şi pensiilor până la sfârşitul anului. Oricum, în decembrie vom avea guvern, c-o fi cu premier numit de el, sau de adversarii lui. Şi FMI nu pleacă în vacanţă de Crăciun de la Sfântul Niculae.
Singura lui problemă de imagine, în acest caz, este aceea că un vot negativ în Parlamentt, dacă Lucian Croitoru nu-şi depune mandatul, şi se duce să ceară investitura cu un guvern clocit în incubatorul PDL, este că ar fi percepută de români ca o a doua înfrângere majoră în mai puţin de o lună, după căderea guvernului Boc II. Şi nu e chiar o problemă de neglijat.
Acum dilema lui electorală este dacă intră în turul doi de pe poziţia unu sau de pe doi. După o nouă înfrângere în Parlament, şi dacă se întâmplă şi altceva în campanie, un scandal care-l priveşte pe el sau pe cineva din anturajul său, poate să-şi pună serios întrebarea dacă intră în turul doi.
Deşi militar, Pulea Vodă a uitat un principiu de bază pentru oricine alege războiul pentru rezolvarea conflictelor: în momentul în care faci asta, primul lucru pe care trebuie să îl ştii este cum ieşi din război. În acest moment Pulea Vodă nu ştie cum poate ieşi din ceva în care s-a băgat de bună-voie şi nesilit de nimeni. Şi prin tot ce face agravează crizele: şi pe cea politică, şi pe cea economică, dar şi criza democraţiei, ca sistem de guvernare.
PS: Joe Biden, vicepreşedintele Marelui Licurici, tocmai a aterizat pe the land of no choise. Sigur a venit pentru o partidă de sex. Să-i fută la cap pe politicieni, în frunte cu Pulea Vodă, pentru a-i face să înţeleagă că interesele Americii în zonă cer altceva de la ei: pace şi prietenie cu vecinii, stabilitate politică şi responsabilitate. Tare mă tem că nu va avea parte nici de plăcere, nici de orgasm...
PPS: mă sună un prieten, să-mi spună că traian băsescu se dezlănţuie pe RRA. Cu un discurs fascist de-a dreptul. În esenţă spune ceva de genul: "avem noi ac de cojocul celor care nu sunt buni români". Ei bine, băi pulă, după criteriile tale eu nu sunt un bun român. Ce-mi faci, în afară de a mă pupa în cur? Mă trimiţi în lagăr? La Canal? Mă dai afară din ţară?

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...