joi, 22 octombrie 2009

Traian Hitler

Un Referendum inutil tocmai a fost iniţiat, printr-un Decret semnat de Pulea Vodă, Referendum care are doar un scop strict electoral. Doar că el va diviza şi mai mult clasa politică şi-i va ameţi şi mai mult pe cetăţeni. Este greu să vii să explici de ce vrei să desfiinţezi o cameră a parlamentului, când atât sistemul unicameral, cât şi cel bicameral sunt la fel de legitime, democratice şi normale. Cum explicaţiile cu economia şi eficienţa sunt cretine şi rizibile, rămâne un singur motiv: "aşa vrea pula mea!"
Decretul este neconstituţional, pentru că iniţiază o modificare a Constituţiei. În Constituţie este dedicat un întreg Titlu, VII, procedurii de revizuire. Îl redau tot, pentru a înţelege de ce este neconstituţional acest Referendum:
" ARTICOLUL 150 (1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
ARTICOLUL 151(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. (2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. (3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
ARTICOLUL 152(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii. (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora. (3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război. "
S-o luăm metodic: cei care pot iniţia revizuirea sunt, în ordine: Preşedintele României, dar nu de capul lui, ci la propunerea Guvernului. Întrebare: de ce nici-un guvern din ultimii cinci ani n-a propus revizuirea? Urmează un sfert din numărul deputaţilor şi senatorilor. PDL are mai mult de un sfert. De ce n-a făcut acest lucru? Şi nu în ultimul rând 500.000 de cetăţeni. Dacă urăsc atât de mult Parlamentul şi vor să-i rărească pe parlamentari, n-ar fi o mare greutate să strângă cineva semnăturile necesare. Dar nu văd că dă nimeni în clocot din pricina haitei de deputaţi şi senatori. altminteri îi rădeau de mult. Să vă reamintesc acrobaţiile necesare aprobării revizuirii Constituţiei din 2003, când miza era aderarea la UE şi la NATO?
Doi: trebuie construită o majoritare de două treimi în fiecare Cameră, ceea ce Pulea Vodă nu va avea în vecii vecilor, Amin! Mai mult, dacă una dintre Camere o respinge, este nevoie de o şedinţă comună şi de trei pătrimi din totalul deputaţilor şi senatorilor. Şi mai amin!
Abia după aceea urmează Referendumul de aprobare a modificărilor. Avem încă o problemă: dacă cineva este mai şmecher, poate interpreta desfiinţarea unei camere drept o încălcare a pluralismului politic, domeniu care nu poate face obiectul revizuirii. Şi totul eşuează, ca şi decretul acesta, la Curtea Constituţională.
Şi mai e ceva: Parlamentul nu este o firmă, pe care s-o eficientizezi reducând personalul şi cheltuielile. Este aberantă calea asta de atac împotriva Parlamentului şi parlamentarismului. De fapt, PDL şi Pulea Vodă au evoluat spre fascism. Fără jenă şi fără teamă! Vezi episodul de azi, când un parlamentar PDL apluda un discurs al lui Hitler, crezând că Bădin citează din băsescu!
Putem sta şi asista liniştiţi la aceste derive totalitare, fără să reacţionăm? Ne putem permite luxul căderii în totalitarism?
PS: tembelul de Flutur ameninţă Moldova cu o a doua "revoluţie portocalie" şi-i promite lui Pulea vodă că va câştiga detaşat turul unu şi-l va învinge pe Geoană în turul doi. "Pana pe 6 decembrie toata Moldova va fi portocalie. Le cer sucevenilor sa vina alaturi de Traian Basescu si de Partidul Democrat-Liberal si ii asigur ca Traian Basescu reprezinta drumul drept pentru Romania. Iar faptul ca am fost desemnat seful campaniei nationale cred ca are o semnificatie politica si pentru judetul nostru. De aceea spun ca victoria lui Traian Basescu va fi victoria intregului judeţ". Dumnezeule mare!

4 comentarii:

Lulutza spunea...

Mai e un eurooranjgutzan care cheama "mesele" la "revolutie constitutionala": http://cristianpreda.ro/2009/10/17/sa-redam-parlamentul-ceta%c8%9benilor/

Parca, parca Adolfica Basescu suna mai... popular.

Karakas spunea...

Drumul spre iad/dictatura e pavat cu cele mai bune intentii.

Asa si cu Boc si dorinta lui sa dea o lectie parlamentarilor.

"Referendumul este necesar, pentru că altfel parlamentarii nu vor renunţa niciodată la privilegii. Trebuie să vină românii să le dea o lecţie parlamentarilor"

In UK a fost de curind un mare scandal de coruptie in Parlament, si totusi nu l-a desfiintat nimeni prin referendum.

http://www.mediafax.ro/politic/boc-referendumul-initiat-de-presedinte-solutia-prin-care-parlamentarii-sa-primeasca-o-lectie-5026911/

Anonim spunea...

I wish not agree on it. I regard as nice post. Specially the title-deed attracted me to read the sound story.

Anonim spunea...

Genial dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Thank you seeking your information.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...