miercuri, 25 noiembrie 2009

O fi valabil şi pentru băsescu?

Acum vreo doi ani scriam despre băsescu şi despre comportamentul lui de mascul alfa al politicii româneşti. Comportament dovedit, o dată în plus ieri, când bătea câmpii despre cum nu face el alianţe cu nimeni şi cum se bate el cu toţi mogulii. Ce citesc azi în FT? Că masculii alfa din finanţe îşi asumă riscuri mai mari atunci când le creşte nivelul testosteronului în sânge. Numai că, zice în rezumat autorul, un nivel moderat de testosteron şi multă minte este o combinaţie care aduce profituri mai mari. Mai mult, abilităţile de a negocia au prea puţin de-a face cu testosteronul.
Nivelul testosteronului indică doar cât de mult poate risca cineva, nu şi abilităţile sale de a negocia. Cred că asta îi vine mănuşă lui băsescu. Îi place să rişte, să joace pe muchie de cuţit. Asta merge doar în jocurile binare, de genul care pe care. Când nu mai e vorba de testosteron, ci de negociere, de jocuri multipolare, în care se fac şi se desfac alianţe, băsescu e nul, e un zero barat.
Până acum i-a mers pentru că ceilalţi au considerat că nu merită să-şi asume riscuri. Acum îşi asumă şi riscuri, le-a crescut şi lor testosteronul, dar au şi abilităţile necesare negocierii. Şi masculul alfa o să rămână doar cu testosteronul.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...