joi, 28 ianuarie 2010

De veghe în lanul cu îngeri

A încetat din viaţă J.D. Salinger. Cartea lui, "De veghe în lanul de secară" a încântat sufletul atâtor adolescenţi. A fost un tip ciudat. Din 1965 nu a mai publicat; a trăit în recluziune în casa lui din Cornish (New Hampshire). A avut o viaţă interesantă. Mama sa, pe jumătate scoţiană, pe jumătate irlandeză. Tatăl său evreu polonez. Tipic pentru America începutului de secol 20. A participat la debarcarea în Franţa, în ziua Z, pe plaja Utah. A fost mutat la cotrainformaţii şi s-a ocupat de interogarea prizonierilor.
Viitoarea soţie a lui Charles Chaplin, din pricina căreia a fost obligat să părăsească America, Oona O'Neil, fiica dramaturgului Eugene O'Neil, i-a fost prietenă. A început să publice în The New Yorker. "A Perfect Day for Bananafish" a fost prima povestire care a văzut lumina tiparului, în 31 ianuarie 1948. Romanul său cel mai cunoscut, "De veghe în lanul de secară", apărut pe 16 iulie 1951 a fost vândut până acum în 65 de milioane de exemplare. Se poate spune că Salinger a fost, într-un fel, cronicarul adolescenţei.
Acum este de veghe în lanul cu îngeri...

Un comentariu:

ancaf spunea...

de veghe in lanul de secara este o carte extraordinara care a schimbat ceva/mult in literatura. timpul nu a trecut decat peste autorul ei. fiica mea de 13 ani a citit-o in iarna asta si i-a placut extraordinar de tare. am fost socata cand v-am citit articolul. sincer, parca a murit un prieten din adolescenta.
ps sper sa nu va sune prea patetic.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...