vineri, 1 ianuarie 2010

O urare complementară

"O nouă teamă fericită!" Asta ar trebui să însoţească tradiţionala urare de "La mulţi ani!". Acum la modă este sfârşitul lumii în variantă mayaşă. Nici Nostradamus nu e mai optimist. Dar cine îşi mai aduce aminte de nebunia de acum un deceniu, apocalipsa Y2K? Nenea ăsta ne povesteşte cum a trecut lumea peste "apocalipsa datei". Şi, profesor de filosofie fiind el, face o observaţie pe care orice om de bun-simţ n-o poate nega: "Apocalyptic scenarios are a diversion from real problems — poverty, terrorism, broken financial systems — needing intelligent attention. Even something as down-to-earth as the swine-flu scare has seemed at moments to be less about testing our health care system and its emergency readiness than about the fate of a diseased civilization drowning in its own fluids. We wallow in the idea that one day everything might change in, as St. Paul put it, the “twinkling of an eye” — that a calamity might prove to be the longed-for transformation. But turning practical problems into cosmic cataclysms takes us further away from actual solutions."

2 comentarii:

Ken spunea...

Sa mai adaug si eu ceva.
Cei mai infocati "promotori" ai Apocalipsei -- fie ea in varianta crestina ori Maya ori chiar sttintifica ori stiintifico-fantastica -- au un lucru major in comun: afaceri de milioane de pe urma acestei forme de terorism. in State se vand in draci kit-uri de supravietuire pentru toate buzunarele. De la rezerve de hrana, apa si medicatie la cursuri de supravietuire off-the-grid, la materiale de constructie pt bunkere, generatoare si pompe. Foarte interesant de observat este ca multi dintre noii bussinessmen-i si instructori sunt diversi fosti militari de cariera. Cu teama si amaraciune, totdeodata, ma intreb (mai degraba retoric), ce o fi pregatind Pentagonul? Si in acest sens, se impune o intrebare, logica totusi, zic eu, daca tot vine Sfarsitul, de ce naiba tot ingramadesc la tone de aur prin diverse insule (Caiman ori aiurea) ori monopolizeaza diversele resurse? Sunt ani buni de cand se vorbeste tot mai alarmant despre epuizarea resurselor, a apei potabile planetare (pe cale sa devina noul "petrol") si din sursele si perspectiva armatei, evident. Si atentie mare, ochii acestor afaceristi sunt acum si pe resursele de apa ale Romaniei dimpreuna cu aurul de la Rosia. Nu mai dau link-uri pentru informatii care sunt, in fond, publice. Cine este interesat poate gasi o pletora de date pe net si le poate pune singur cap la cap.
Daca exista vreun adevar in toata tevatura teoriilor conspirationiste, atunci, cred eu, nu trebuie sa ne temem de diversele ordine zise 'masonice', ordine cavaleresti etc. ori de diversii magnati ca Soros, Rockefeller ori grupul Bilderberg -- aruncati drept prada opiniei publice ca diversiune precum praful in ochi. In spatele atator perdele de fum si oglinzi sunt alti papusari, mult mai nemilosi, dornici de conflicte armate drept "afacere perfecta", lacomi si fara nici un fel de scrupule.

Anonim spunea...

Of, teama. Ce vă temeţi că se termină apa şi petrolu' când UNGURII din Harghita & Covasna se pregătesc de DOAMNE FERI?! Ioi te, dacă am avea subvenţie la bere şi dacă pe femei nu le-ar durea capul tot anul, lumea ar fi un loc muuult mai bun şi nu ne-am mai gândi la teamă. Zău aşa.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...