sâmbătă, 27 februarie 2010

Cum e cu identitatea

Mi-am adus aminte de nedumeririle(unele injurioase!) în legătură cu "liberalul de stânga". Nu mi-am propus să le răspund. E ceva mai complicat de explicat, într-o lume extrem de intolerantă şi de primitivă în gândire, ca a noastră. Şi de un maniheism ridicol, şi fanatic, în acelaşi timp.
Dar dacă nedumeriţii au timp şi chef, îi invit să citească acest fragment din memoriile lui Tony Judt, care este şi el un soi de "girafă", în sensul că aşa ceva nu există. Pentru că, aşa cum spune Judt, cuvântul "identitate" este unul periculos. Mai ales în mintea extremiştilor, zic eu.
Cei care s-au dumirit ce şi cum cu "liberalul de stânga" pot avea o lectură interesantă, produsul unei minţi inteligente şi lucide, aparţinând unui om căruia i se potriveşte, zic eu, definiţia lui Radu Cosaşu: un extremist de centru.

11 comentarii:

Stefan A. spunea...

O mica analiza
- Unii va injura aici sau pe alte bloguri.
- Treceti prin depresie declarind ca poate sinteti prost (in doua comentarii) .
- Cistigati si un premiu .
- Acum aveti probleme cu identitatea.
Ma intreb , ce fumati in general si daca sinteti sub influenta flacarii violet (asa e moda acum)!
:)

Constantin Gheorghe spunea...

E, mă alint şi eu! E drept, mi-au plăcut anii 60 şi sunt profund nostalgic după acele vremuri, minus drogul. Nu din ipocrizie. Ci dintr-un soi de auto-control exacerbat. Nu-mi place să mă las condus de drog sau de alcool. Cum foarte rar accept să merg în dreapta. Am învăţat de timpuriu să conduc, am carnet de aproape 40 de ani. Şi da, am reuşit să mă las de fumat(tutun!) acum mai bine de douăzeci de ani. Timp în care am ajuns să-l detest!
Flacăra Violet o las în seama profesioniştilor...

Stefan A. spunea...

Pe pagina profil spuneti ca aveti 55 de ani . Cum aveti carnet de 40 de ani ?
PS. Eu am ajuns pe lume in 1960.
Pentru mine anii 70 au fost cei cu cele mai placute amintiri !Pentru anii 60 eram prea mic !

Constantin Gheorghe spunea...

Am spus "aproape" 40 de ani. Oricum, am făcut şcoala de şoferi în cadrul liceului, şi la 18 ani am dat examen. Practic, e vorba de 40 de ani.

Stefan A. spunea...

No bine ca am clarificat aceasta problema extraordinara si plenipotentiala !
Acum pot sa dorm linistit !
Ne vom intilni din nou pe acest blog sau pe altele pe care le cunoasteti !

Fluieratorul spunea...

Da, de acord cu Tony Judt, labels applied to people make me feel uneasy too.

Gabi spunea...

Pentru cei carora li se pare ciudata sintagma "liberal de stanga", propuneţi-le acest test. Poate se lamuresc. http://www.politicalcompass.org/test

Bujold spunea...

The Political Compass

Economic Left/Right: -2.50
Social Libertarian/Authoritarian: -2.00
Cam asta-i la mine - tot liberal!
Pentru cei care cred ca stiu ce este liberalismul, o intrebare:
in secolul al XIX-lea principalele partide din Principate(Regat) erau PNL si Partidul Conservator. Cine era la dreapta si cine la stanga? Dar dupa primul razboi, cand conservatorii au disparut si a aparut PNT?

ama spunea...

Eu, mai mult cu stinga, dar vizitator asiduu al acestui blog.
Ma calmeaza, cel mai adesea, lucidic=tatea cu care se pun si se dicuta problemele aici.

N. Raducanu spunea...

@Bujold
Pana la primul razboi mondial, partidul liberal era de stanga, iar cel conservator - de dreapta. Dupa razboi partidul liberal (PNL) era de dreapta, iar PNT (national taranesc)- de stanga. Parerea mea este ca dl. Constantin Gheorghe si-a luat denumirea blogului inspirat de cel al lui Paul Krugman, intitulat "The Conscience of a Liberal". Numai ca in SUA "liberal" este un om de stanga, in timp ce la noi... De aici - o anumita confuzie.

Gabi spunea...

@Chiar daca nu recunoaste, si eu cred ca s-a autobotezat dupa Krugman. Dar asta nu-i rau deloc...
Dl. Raducanu nu ne spune cat de libertarian de stanga este...
In contemporaneitate (mai putin SUA) liberal- liberalism se foloseste in intelesul economic (v. neo-liberalism, etc.), deci de dreapta.
In state, in America Latina, liberal poarta semnificatiile legate de drepturi si libertati, deci conotatii apropiate stangii. Partidele liberale latino-americane sunt membre ale Internationalei Socialiste...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...