duminică, 7 februarie 2010

Extremiştii "şcolii austriece"

Se naşte în România un curent extremist de dreapta, de un radicalism care se poate transforma cât se poate de repede în violenţă. Oricine este bănuit de simpatii de stânga este catalogat drept cârpă, târfă, bun de ucis cu tancurile. Pentru demenţii ăştia, mă refer la unii dintre cei care comentează la Bogdan Glăvan pe blog, dar şi la alţii, care, apropo, îşi zic "liberali", Stiglitz este un mâncător de căcat, iar Krugman un dobitoc. Pentru ei statul este un duşman, impozitul o prostie, un furt. "Frate, eu am bani, m-am scos! Restul, să crape! Eu am bani, mă! Vă fut muma-n cur la toţi! "
Idolii ăstora sunt Mises, Hayek şi în general economiştii din "şcoala austriacă". Bine, e drept că tot Austria a dat lumii şi un pictor ratat, care halea "comunişti" pe pâine. Trecem! Dar a găsi într-un curent de gândire economică(nici mai bun, nici mai prost ca altele) fundamentele unei ideologii extremiste, e deja o derivă care te obligă să te gândeşti la Marx şi la Stalin. Aşa cum Stalin nu avea nimic în comun cu Marx, folosindu-l drept pretext pentru un regim totalitar, aşa şi demenţii ăştia nu au nimic în comun cu "şcoala austriacă", ci o folosesc drept pretext pentru legitimarea urii faţă de gândirea de stânga, oriunde s-ar exprima ea. Dar cine se mai încurcă în amănunte în România? Oricum era de aşteptat evoluţia asta. Elitele româneşti, cu rare excepţii, au fost fascinate de conducătorii autoritari, au refuzat să apere democraţia şi elitismul lor e, în fond, tot un totalitarism. Şi ne mirăm că se uită toţi la noi ca la tâmpiţi!
Noi nu trăim în secolul ăsta. Nu-l înţelegem. Pentru noi valorile europene sunt nişte fleacuri. Ţara asta nu are nicio raţiune de a exista în lumea civilizată. Sunt ţări africane mai civilizate şi mai normale decât noi. Cei care au plecat din România nu au plecat pentru că aici este prea mult stat, ci pentru că nu mai există stat! Şi nici nu vor mai veni înapoi!

34 de comentarii:

Stefan A. spunea...

Vezi ca domnul Glavan nu pretinde disparitia statului , libertatea fara reguli sau capitalismul fara morala .
Ca apar si exaltati pe acel blog care doresc o societate pur individualista , este perfect adevarat . Tot pe acelasi blog apar si "socialisti " , "comunisti" ca noi care sant vazuti ca gunoi uman . Asta este un efect al democratiei dar cum multi individualisti numiti liberali habar nu au ce inseamna dictatura, gulag,gropi comune , "dusman al poporului" (erau prea tineri)combat cu aceleasi solutii din dictatura . "un glonte in cap ", "punem mitraliera pe voi ", etc . Cred ca Romania are un mare deficit . De 20 de ani, o mare masa de tineri nu a vazut nimic din ce inseamna solidaritate,egalitate in sanse de a realiza ceva in viata , promovare pe merit , justitie egala pentru toti, etc .Tot in Romania , non valoarea ,parvenitii, au ajuns sa conditioneze o natiune intreaga . Reflexul uman, scarba fata de realitatea cotidiana duce la preudo solutii"eficiente ".
Nu acesta este scopul acestui blog de care vorbim dar sti cum e , mereu gasim o oaie neagra in comentarii. Pot sa fiu eu sau altul, diferenta e sa se inteleaga ca nimeni nu e perfect si ca atare extremismul ,(dreapta ,stanga) provoaca doar dezastre . Cum bine a documentat istoria.

John Galt spunea...

Intelectualii castrati ai Pulii mele..

Asta sunteti voi. :D

Din pacate "fetelor", sunteti pe directia mea.

Pacifistul spunea...

Eu nu cred ca acel blog de care vorbiti are tenta extremista... dimpotriva. Blogul dl. profesor Glavan Bogdan se inscrie in nota blogurilor liberale, libertariene si dezbate o problema grea pentru socialisti: utilitatea interventionismului statului in economie in diferite forme.

Mai mult, dl. Glavan a scris recent o carte interesanta pe care va recomand sa o cititi.

Am urmarit putin disputa iscata acolo si nu cred ca e cazul sa va faceti probleme. Va impacientati degeaba ca sa va faceti probabil putina reclama.

Constantin Gheorghe spunea...

Nu despre Bogdan Glăvan este vorba. Nu am nimic a-i reproşa! Se poate discuta şi fără să faci parte din aceeaşi şcoală de gândire. Nici nu ar fi normal să cenzureze pe cineva. Pe mine mă şochează altceva: modul în care o viziune despre faptul economic se transformă în mintea unora în ideologie extremistă.

Pacifistul spunea...

Dar cele doua teorii in jurul careia se discuta sunt antagoniste si... de ce nu, aflate la extrema.

Nu aveti de ce sa fiti suparat. Pe bune.

Constantin Gheorghe spunea...

Nu sunt supărat. Dar nici nu pot ignora refuzul diversităţii de opinii. În această ţară lipsa de spirit critic a născut dependenţa de ideea unică. Bizar pentru unii de-şi zic "liberali". În lumea asta sunt mai multe libertăţi care contează, nu doar libertatea economică.

John Galt spunea...

Constantin, te rog nu mai extrapola fanteziile tale sexuale cu "deportarea", "mitraliera", "totalitarismul" samd.

E o diferenta de la cer la pamant intre ce spun eu si ce intelegi tu - si nu e din cauza ca nu pot eu sa ma exprim. Pur si simplu "oameni ca tine" nu vor sa inteleaga niste concepte simple, NATURALE, gen "1+1=2" de care tot iti zic. Cu care da, ai dreptate: sunt extremist, radical. Gravitatia sau legile fizicii nu sunt discutabile. Din cauza asta nu accept compromisul absolut deloc (vezi argumentul cu Thatcher pe care iarasi l-ai ratat). Sa recunosc ceva FALS ar fi o ipocrizie si o prostie ce SIGUR va lasa urme, DIN NOU. Iar eu nu vreau sa fiu vinovat, nu vreau sa fiu aratat cu degetul peste 20-30 de ani de copii mei (cum esti tu acum).


Nu vreau sa te jignesc deloc insa cred sincer ca.. nu ai uneltele necesare ca sa pricepi. Din cauza asta spun ca discutia poate continua "numai cu tancurile".

Pentru mine tot efortul asta de a discuta cu tine vine tocmai din dorinta de a intelege care a fost momentul in care RATIUNEA ta a fost intoxicata, de unde pana unde au aparut ideile astea care ne tin pe loc de zeci de ani (sau care au OMORAT milioane de oameni in trecut).


Ar trebui sa apreciezi acest fapt - pentru mine ar fi mult mai simplu sa spun ca TU/VOI/Leftisii de pretutindeti sunteti vinovati pentru dezastrul in care e tara si lumea in general, sa merg inainte si sa ma doara in fund. Uite ca eu nu sunt asa - eu inca incerc sa va gasesc circumstante atenuante.

Anonim spunea...

va certati degeaba pt ca-capitalismul iubit al romanului a murit! o sa vina altceva si nu cred ca sinteti tocmai voi aia care sa dati lectii lumii sau care sa fiti vreodata consultati pt ceva.
spre deosebire de vestici romanii sint ingusti la minte si pricep greu ca lumea se misca altfel decit vor ei. precizez ca ingustimea mintii romanului vine din propie vointa deoarece la total sintem mult peste vestici insa incapatinarile si mindria nebuneasca de-a avea neaparat dreptate ne distruge aruncindu-ne exact in pozitia in care sintem. astia care gindesc dupa cite miini au sa se duca la munca si sa nu mai piarda timpul pe bloguri ca vesticii au nevoie de bani si de unde sa-i ia daca nu de la prosti?!
glavan bolovan a scris numai timpenii si sint 1 milion de carti in vest care-l contrazic insa el nu este decit un servitor vestic asa ca ce-ar putea scrie el decit timpenii?! daca-l voi lua de-o aripa sa-l duc in vest sa simta pe pielea lui teoriile alea pe care le tot morfoleste el acolo isi va blestema zilele. pt ceilalti care va dati acum capitalisti de dreapta ca de aia este mina principala pt voi :))) va anunt ca va veni o zi cind o sa va iasa parul prin caciula si o sa faceti foamea la greu. 3 ani va dau ca bosii nu gindesc ce va place voua si ei nu vor ce va trebuie voua! cine sinteti voi ma?

Anonim spunea...

adica glavan bolovan este profesor in romania si screi si carti?! te pomenesti ca mai este si apreciat?! pai nu va mai mirati unde sinteti!
sper sa supravietuiesc si dupa portia asta de ris!

John Galt spunea...

Ce sclavi infecti ai adunat pe blogul asta bai Gheorghe.

Generatii intregi de oameni au murit ca voi sa mancati o paine, si degeaba.

Iulian spunea...

In Romania se intampla ce s-a intamplat si in alte tari de pe la sfarsitul anilor 70 incoace, adica un puternic curent ideologic, atent cultivat de o suita numeroasa de think-tank-uri, ONGuri, intelectuali publici.

Am urmarit chiar sa vad comentariile in cauza.
Lucruri similare se pot gasi si la alte organizatii membre ale Retelei Stockholm in Romania, precum:
Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala;
Institutul Ludwig von Mises Romania;
Romania Think Tank:
Centrul pentru Economie si Libertate.

Acum, care e totusi problema? Problema nu consta in simpla vehiculare a unor idei, care nu-i asa, in ansamblul diversitatii generale, formeaza doar o narativa intre multe altele, ci in doua aspecte foarte concrete:

1) refuzul diversitatii de opinii - orice alta idee e socialista, comunista, retrogada si alte etichete de "naspa"

2) rigiditatea in gandire: aceleasi teze, destul de vechi si obosite de altfel, cam de sfarsit de secol XIX si redescoperite in epoca de inceput a Razboiului Rece drept colac de salvare ideologic anti-comunism.

Ca sa nu uit, ar mai fi ceva: mai toate aceste organizatii si acesti intelectuali sunt in stipendia corporatiilor multinationale si, partial, ambasadelor straine. O fi bine, o fi rau? Spune cine iti da banii si iti spun pe al cui interes il canti...

Anonim spunea...

radu

ba daca n-ai murit tu tot degeaba! si ba prostule la capitalistii tai nu se prea maninca nici macar piine. fiecare al 5-lea n-are ma mincare in new york! si cara-te odata la munca ca noi aici in vest avem nevoie de prosti care sa traga ca cineva trebuie sa plateasca datoriile astea si cine altcineva s-o faca daca nu voi astia care spuneti ce-i bun capitalismul?

Pacifistul spunea...

Omule chiar că esti ciudat.

Ce faci acum... muţi înjurăturile de pe blogul lul Bogdan pe blogul tau.

De acord total cu RaduBT in cazul acesta.

Ce o sa faceti... nu ati citit nimic, nu cunoasteti omul si acum incepeti cu anonimele... ca la partid.

Ai pierdut... clar.

Constantin Gheorghe spunea...

Şi? Au să mă înjure, după care au să se plictisească. Sau mă plictisesc eu de tâmpeniile lor şi nu le aprob comentariile.

Anonim spunea...

pacifistule si tu tot anonim esti! sau nu realizezi asta?
si tu tot ca romanul ingust la minte asa ca de ce te-ai deosebi de radu bt adica bita timpitului probabil pt ca da in balta ca altceva nu-l duce mintea. ba vestul vostru iubit al caror servitori sinteti in tara vostra s-a dus! o sa vina altceva si uite ca bosii nu vor tot aia cu voi! e bine? faceti si voi o reclamatie poate reusiti! viata s-a stricat in vest cind dreapta a pus mina pe putere adica niste talibani fara minte asa ca voi. stinga nu mai exista s-a desfintat de multi ani dar voi nu stiti asta pt ca dupa cum am spus sinteti ingusti la mine. in general meritati ce si cum este si la munca ca vestul are datorii iar soarta voastra este sa le platiti ca doar sinteti adeptii astora asa ca trebuie sa-i sustineti. la munca cu voi si nu mai pierdeti timpul ca-i pretios!

un curios spunea...

Sunt curios ce parere are RaduBT despre Obama: e de drepata, sau de stanga?

Anonim spunea...

iulian are dreptate dar ce sa te faci cu romanul care datorita mintii inguste nu va realiza in veci nimic!? deci vor fi gramezi de radubt. si dupa asta sa ne mai intrebam de ce nu ne respecta nimeni in vest?! pai cine respecta servitorii? aparatori ai capitalismului salbatic nu exista la ora asta nicaieri -invest nici atit!- in schimb in romania colcaie peste tot.

Karakas spunea...

"Putzul" gindirii de dreapta pute in extrema sa la fel de rau ca si extrema stinga. Diareea verbala e moartea forumurilor de dezbatere serioase.

Pacifistul anonim spunea...

Daca tot va simtiti bine in socialism de ce nu va carati naibii in Cuba sau Coreea de Nord.

Lasati-ne pe noi sa traim cat mai liber cu putinta si nu ne mai indoctrinati poporul asta cu idiotenile astea socialiste in care spuneti ca credeti cu tarie.

Sunteti toti niste frustrati care probabil ati trait prima tinerete bine in comunismul luminos si acum plangeti dupa el.

Iar cand constatati ca multi nu dau doi bani pe "valorile" voastre de 0 bani treceti la injuraturi sau atacuri la persoana.

Asa e... sunt anonim insa prefer sa raman asa ca poate vorbiti voi cu statul sa imi bage pumnul in gura.

Cubanezu spunea...

Dedicatie pentru toti socialistii:

http://www.trilulilu.ro/VedetesiMuzica/86dba590a64dda

Socialisti din toate tarile uniti-va. Dati-va mana peste tara!

Anonim spunea...

Pacifistul anonim vorbeste de injuraturi si atacuri, cand RaduBT zvarle in loc de orice argument "Intelectualii castrati ai Pulii mele". Frumos.

Ce-o fi, daca nu extremism intelectual, sa proclami senin ca impozitarea progresiva e socialista, ca Obama e un comunist, ca oricine nu este libertarian e adeptul unui comunism periculos care vrea sa fure banii si libertatea individului? Adultii (profesorii) care vantura chestiile astea sunt extremisti cu metoda, propagandisti adevarati; discipolii si laudatorii lor cu cas la gura si totodata cu spume la gura fac asta din teribilism, fiindca asa isi gasesc si ei un temei de revolutie, un crez, niste inamici care trebuie doborati. Si pentru un tanar frustrat de starea in care e Romania si departe de orice nuanta a discutiilor din restul lumii pe tema asta, cred ca nu e putin lucru!

Anonim spunea...

Si mai am de adaugat ceva: fratii lor ideologici, desi in mod sigur RaduBT si ai lui nu-i recunosc ca atare, sunt baietii indarjiti de la Altermedia, aia care injura UE ca e comunista si cred ca "leftistii" (care darama valorile crestine, impun homosexualitatea, impun impozite, impun vaccinuri, impun feminismul, in general impun diverse lucruri care ne limiteaza libertatea si ne ameninta fiinta nationala) sunt inamicul nr.1 in lumea contemporana. Leftistii, d-le Gheorghe, formeaza o conspiratie groaznica, a internationalismului proletar renascut, incarnat de Obama, cioara care distruge America incercand sa impuna si acolo modelul comunist al UE. Curat Illuminati, si cu 666 in varf de card! Iar din cand in cand, baietii de la Altermedia se imbatoseaza si se imbraca in verde, ca trebuie comemorati Mota si Marin care au luptat contra comunistilor. Solidaritate sociala? Nu, noi nu suntem egali cu lenesii! Pfui! Moarte comunistilor!

ana_idu spunea...

incredibil! ce demonstratie mai buna a valabilitatii comentariilor dvs. decat comentariile la aceasta postare?

John Galt spunea...

Pe scurt:

Carpe de oameni, secretare, tarfe, natie de cersetori, tarani inculti, tarani violenti, tigani, infractori, HOTI, CRIMINALI, pupincuristi, lingai, pesedisti, nazisti, obsesivo compulsivi, labe triste.

Asta imi sunteti bai cacanarilor, leftistii pulii mele oricand, la orice pas.

Cititi in PULA MEA de fraieri ce zic (da ba boilor, e link, poate fi apasat AICI), dupa aia n-aveti decat sa ciripiti ca niste handicapati cat vreti.


Nu va mai extrapolati propria gandire de handicapati asupra altora, nu mai imprastiati intoxicatiile voastre de CACAT inca o generatie. E DE AJUNS!!!

Cine pula mea ma plateste bai cacatilor, ce organizatie ati zis? ONG, UE? Credeti ca eu sunt cersetor ca voi ba? Muisti si cu gura si cu curul, asta sunteti, neam de neamul vostru asa a fost intotdeauna. Trezirea! Eu in viata mea nu am luat nici macar un capat de ata de la voi bai cacatilor, nu am castigat ABSOLUT NIMIC de la stat si nici de la cineva (speculatii pe bursa cum sigur sunteti voi).

Uite ca acum in plina criza eu imi fac casa mea, cladirea de birouri, spatii comerciale - uite ca acum eu dau de mancare la zeci de oameni ce isi asteapta de cateva luni salariul "de la voi".

Greseala mea e ca nu am plecat la timp si sa-mi vad de viata mea, ca am preferat sa NU intru pe bursa si sa va violez din orice pozitie si cursul si economiile. Acum insa imi demonstrati ca asta ar fi de fapt SINGURUL mod in care o sa invatati vreodata ceva. Nici o grija, data asta nu va iert.

Si nu ma mai acuzati de prostiile voastre - chiar daca vorbesc in stilul vostru (ca sa ma intelegeti si voi - drept dovada feedback-ul oriunde)- uite ca nu sunt nici NATIONAL SOCIALIST (ca asta e nazismul), nu am legatura nici cu Hitler, Stalin, Mao sau cine pula mea credeti ca sunt idolii mei. Eu nu am idoli. Eu nu am nevoie de subventii si nici de vrun "stat" care sa ma apere.

Imi stiu drepturile NATURALE, INALIENABILE foarte bine, nu e nevoie sa veniti voi sa mi le explicati "cu forta". Nici sa ma trimiteti "la munca" (canal?), pentru ca pana acum uite asa, stand degeaba in fotoliu si la calculator deja am facut mai multe pentru TARA asta daca vreti, pentru cel putin 1000 de oameni, pentru nu stiu cate alte mii de cateva ori mai mult decat TOATE subventiile si pensiile pe care le-ati primit voi ca niste sclavi si cersetori de cand e natia voastra.

Da, interesul meu e mai important decat soarta tarii, insa uite cum totusi nu am dat la nimeni in cap, nu am obligat pe nimeni sa-mi dea impozitul progresiv, nu am furat de la nimeni si totusi, in urma mea ramam chestii UTILE, care nu vor fi doar zone industriale parasite in cativa ani. Nici pamant infestat si poluat, nici fete trimise la produs in spania, nici bolnavi de hepatita si sifilis, speranta de viata la 50 de ani.

Mi-ar fi rusine bai cacatilor sa mai deschid gura cand orice om normal vede in ce hal ati adus tara asta. VOI BA, socialistii pulii care nu va vindeti nimic insa acum traiti din contul din banca sau subventii pe afara. Si acuzati pe altii ca vor sa va ia locul.

Jet ba fraierilor, muriti mai repede. Eu nu va mai platesc absolut nimic.

ama spunea...

Răducule,
Baţi cîmpii cu graţie. Felicitări !!!
Nu mi-aş fi imaginat că o sa am ocazia să contactez un asemenea ins talentat !!!

John Galt spunea...

Pentru "un curios":

[D]emocracy gives [the beatification of mediocrity] a certain appearance of objective and demonstrable truth. The mob man, functioning as citizen, gets a feeling that he is really important to the world—that he is genuinely running things. Out of his maudlin herding after rogues and mountebanks there comes to him a sense of vast and mysterious power—which is what makes archbishops, police sergeants, the grand goblins of the Ku Klux and other such magnificoes happy. And out of it there comes, too, a conviction that he is somehow wise, that his views are taken seriously by his betters — which is what makes United States Senators, fortune tellers and Young Intellectuals happy. Finally, there comes out of it a glowing consciousness of a high duty triumphantly done which is what makes hangmen and husbands happy.

The larger the mob, the harder the test. In small areas, before small electorates, a first-rate man occasionally fights his way through, carrying even the mob with him by force of his personality. But when the field is nationwide, and the fight must be waged chiefly at second and third hand, and the force of personality cannot so readily make itself felt, then all the odds are on the man who is, intrinsically, the most devious and mediocre — the man who can most easily adeptly disperse the notion that his mind is a virtual vacuum.


..

Gheorghe, scoate naibii reclama aia infecta care tot apare cand intru aici. Daca ai nevoie de bani nu trebuie decat sa-mi spui, iti fac eu o donatie numai sa-ti scoti plugin-ul ala socialist si de cacat cu care iti monitorizezi cititorii.

Securist mai obosit ca tine nu cred sa fi vazut. Serios acum.

:)

Andrei Gheorghe spunea...

RaduBT este aceeai persoana cu Extra300. Are 17-18 ani, este bolnav psihic si foloseste internetul pentru a-si refula suferinta.

Domnule gheorghe, de ce nu ii blocati comentariile atunci cand incepe sa injure?

Sau il folosim din nou pe post de material de studiu?

Constantin Gheorghe spunea...

Evident, este material de studiu! Treaba lui cum îşi exprimă argumentaţia. Doar că dacă aşa îşi închipuie că lumea va da atenţie valorilor în care crede, face o mare eroare. Ştiu eu, poate îşi dă seama. Deşi...

John Galt spunea...

Blondelor, soriceii din cutiuta sunteti voi, in caz ca nu ati observat..


:D


dar ca sa revin: bai Ghitzucilor, voi credeti ca eu scriu aici ca lumea "sa dea atentie valorilor" mele sau ale partidului (ong-ului care ma plateste, sorry), sa-mi defulez suferintele din copilarie & shit? Mai nou sunteti si psihologi? - ia incercati sa nu mai fiti niste papagali de crevedia obositi ce isi extrapoleaza trairile intense de stanga si poate o sa observati ca unii oameni spun uneori niste chestii DOAR pentru a avea cu celalalt un DIALOG RATIONAL, pentru un SCHIMB DE IDEI si joc de tenis bazat pe LOGICA, pe argumente RATIONALE, OBIECTIVE, si nu pe basini sau monolog. Nu pentru a imputi atmosfera cu propria transpiratie si perceptie gresita asupra realitatii.


Stiu ca e dificil sa va imaginati DE CE incerc sa port un dialog cu voi insa hai, incercati sa nu mai extrapolati si sa puneti etichete ca niste tarani handicapati care cred ca daca ei FURA (mananca cacat, imprastie propaganda whatever) uite ca toata lumea e la fel. Incercati sa raspundeti la obiect, da?

E vorba pana la urma de un minim respect fata de interlocutor.

Constantin Gheorghe spunea...

Tocmai asta e: minim respect faţă de interlocutor, Radu din Botoşani. De aceea, pa!

un curios spunea...

Eu atat am inteles din raspunsul lui: stie engleza si crede ca are vacuum in cap.

ama spunea...

Măi, Răducule, măi,
Dragul meu băieţaş. Să-ţi spun o vorbă din popor:
"Dacă doi îţi spun că eşti beat, du-te de te culcă..."
Deci, somn uşor şi mîine să-mi vii cu mintea limpede, da ?

John Galt spunea...

Natie de retarzi, asta sunteti.

Si fii atent: sunt unul singur care va zice asta - voi sunteti milioane.

EU am dreptate. :)

Muriti!

ama spunea...

Răducule dragă, văd că nu ai avut un somn revigorant. Mai încearcă !!!
Dacă continui aşa, în Bucureşti există un stabiliment care ţi-ar putea fi de folos. Se numeşte Spitalul Nr. 9, la Iaşi este Săpoca, pe lîngă Timişoara este la Jimbolia, parcă. Trebuie să fie şa ceva pe la Cluj şi Tg. Mureş, dar n-am informaţii.
Fac ăia nişte minuni cu electoşocurile, n-ai idee...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...