vineri, 19 februarie 2010

Ruşine, Nicolas Sarkozy!

Din L'Expansion, o analiză ilustrată a felului în care sunt plătiţi francezii, la stat şi la privaţi, diferenţele între diferitele sectoare, între bărbaţi şi femei. Datele sunt din 2007, când încă nu se "inventase" criza. Cu toate astea în anumite sectoare se observa deja o tendinţă de scădere a salariilor. Ce-i de remarcat? În primul rând este vorba despre salariile nete. în al doilea rând, ca şi la noi, între stat şi privaţi este un soi de echilibru în materie de salarii.
Funcţionarii câştigă între 1700 şi 2150 de euro net, pe lună. Media în sectorul privat(care înseamnă multe, şi diferenţele sunt mari între diversele sectoare, ca şi între bărbaţi şi femei) este de circa 2000 euro pe lună. Cel mai mult câşigă profesiile liberale, cu excepţia medicilor(circa 173.000 de oameni), în medie 6233 euro pe lună. Cum era de aşteptat, avocaţii câştigă cel mai mult.
O altă remarcă: în întreprinderile private, diferenţa de salariu între muncitori şi cadre este de circa 2518 euro pe lună. Dar ce m-a şocat este faptul că în analiză n-am găsit cuvântul "nesimţite". Ruşine, Nicolas Sarkozy!

5 comentarii:

Shadow spunea...

Dle Gheorghe dvs luati de bune orice cifre va vin din ziare.

Sunt multe de rasul lumii in "analiza" in cauza.

1. Functionarii cadre superioare sunt la niste salarii "mirobolante". Au mare bucurie de a nu putea fi dati niciodata afara doar in cazul unei "greseli grave", nu va spun cat de greu se probeaza in tribunal o "faute grave".

2. Salariile de mai sus sunt BRUTE. Sau ca sa fiu oarecum mai explicit sunt NET impozabile. Adica nu sunt inca impozitate dar s-a tras din ele asigurarea de sanatate si pensie si alte "cotizatii", somaj, etc.

3. Media intre privat si stat nu este nici pe departe de 2000 de euro.

4. Normal ca cel mai bine castiga profesiile liberale dar nu inteleg de ce ii scoate pe medicii liberali. Adica cu cabinet fie ei si specialisti. Aia castiga mai bine si decat avocatii :-).

5. In intreprinderile private nici pe departe diferenta intre cadre si muncitori nu este la nivelul de 2500 de euro. Nu de alta dar ala este un salariu mediu de cadru.

In mediul public in Franta de cativa ani incerca sa se apropie de salariile functionaresti europene care raman la cote foarte inalte. Nu nu la nivelul "micului functionar" ci cel al "cadrelor superioare". Cautati pe net sa vedeti la cat sunt platiti cadrele ue clasati B sau A. Dar stati pe scaun inainte sa nu va ia cu ameteala.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, este Institutul lor de Statistică. Şi apoi, sigur că nu iau în discuţie vârfurile. Ştiu că un prefect francez are undeva spre 10.000 de euro pe lună. Başca alte drepturi: casă, maşină, elicopter, când are nevoie, etc, etc. Dar de două decenii n-am auzit de scandaluri de corupţie cu prefecţi francezi. Au mai tras cu urechea pentru stăpâni, au mai dat foc unei cârciumi aparţinând unui mafiot în Corsica, dar cam atât.
La fel, sunt convins că unele cifre sunt trase de păr. Dar aşa arată totuşi o societate normală. Pe când noi ne bucurăm la cei zece euro luaţi de la gura copilului "bogatului", în schimb ne doare în cur când o tută îşi cumpără geantă de 5000 de euro, şi fiscul tace mâlc.

Anonim spunea...

in 2007 80% din cetatenii din e.u. de vest deci fara cei din est traiau cu un venit net situat sub 158o de euro. cit sa fie la 3 ani diferenta? sa zicem ca astazi sint la sub 1700 euro. si asta inseamna bine? la preturile si cheltuielile lunare care sint dintr-o suma ca asta nu-ti ramine nimic!!! sa nu uitam ca ziua de miine nu este asigurata prin nimic iar joburile dispar pe rupte. concluzia este simpla ca buna ziua: ma pis pe el de vest! la ceausescu a fost de 1000x de ori mai bine!

Shadow spunea...

Acum un an doi un membru al guvernului lui sarkozy a fost dat in gat de presa ca si-a "tras" locuinta de serviciu cu chirie de 600.000 pe an(el avea casa in paris). Era vorba de vreo 300 mp in "buricul targului" vizavi de elizé.
A fost demis la vreo doua saptamani dupa iesirea in presa.

Anul trecut a fost timis in tribunal un primar al puterii care a "furat alegerile" la el in urbe.

Dupa parerea mea asta e una din masurile unui stat normal. Fie el la putere sau in opozitie se ajunge la "gherla". Poate nu aceeasi perioada ca "muritorul de rand" dar orisicat.

A mai fost si treaba cu jupé prins cu mata in sac tarziu dupa ce a angajat "fictiv" la primaria Parisului pt a face bani de campanie. E drept primarul de atunci nu a raspuns inca dar tot a fost chemat macar sa dea cu subsemnatul chiar daca era "presedinte sortant".

Sunt multe bube si la francezi, sarkozy a picat in preferintele electoratului mult. De exemplu ministrii lui ai educatiei au fost niste "erori umane" si actualul este de aceeasi factura. Pt ca eliminand 100.000 de oameni din sistem a facut pe de o parte ca criminalitatea in scoli sa explodeze azi dar si pt ca nu mai gasesc oameni care sa vrea sa profeseze in invatamant. Nu asigura "decenta" vietii.
Ultima aberatie a actualului este eliminarea "stagiului" pt "maitre" (profesor). Calitatea invatamantului este in declin.

Sunt multe erori la altii din care guvernantii romani ar putea invata daca ar vrea. Dar nu "ei stiu" din nastere. Asa cum "stie" si funeriu. Eliminand scolile de la tara, prelungiind durata de transport a elevilor, si baiguind aberant ca "banul urmeaza elevul" cica dupa model suedez dar fara nici o aplicare din rau in mai rau.

Sau baiguind ca "manualele" sunt "somnifere" de parca ar fi citit el macar unul din manuale(sunt cateva mii). Hei rupismul asta nu e dovada de competenta ci de incompetenta crasa. Nu reformezi un sistem distrugandu-l pe cel anterior si nelasand "nimic" in functiune. Reforma este o actiune continua cu schimbari mici si sens "unic" spre o adevarata "strategie" nici ea dezbatuta public.

Si ca sa radem putin am vazut o ministra a lui sarko aflata in campanie azi care s-ar califica bine in parlamentul romanesc(pecres). Soilea in voie in parlament dar bine aia au deseori sesiuni care se termina pe la 3-4 dimineata.

Constantin Gheorghe spunea...

Nu idealizez situaţia din Franţa. Ştii bine că au tot dat amnistii în anii 90 pentru politicienii care-şi finanţau partidele cu bani publici, prin intermediul oamenilor de afaceri. Băieţii chiar ne dau clasă. Dar funcţionarii publici, bine plătiţi, stau în general în banca lor. De asta nu se prea simte corupţia.
Apropo de dormitul în Parlament: Camera Deputaţilor, de fapt Sala de Şedinţe, are o problemă, care vine de la paranoia lui Ceauşescu. Normal, aerul din interior ar fi trebuit să se schimbe total la circa 90 de minute. Cum el nu vroia schimb de aer cu exteriorul, să nu intre gaze de luptă, să nu-l omoare aşa, vezi Doamne!, aerul se uzează repede, şi lipsa de oxigen dă somnolenţă. Ar trebui schimbat întreg sistemul de ventilaţie, făcut unul presurizat, cu o centrală de aer foarte mare şi sofisticată, care costă. Nimeni nu are curajul s-o facă, de frica linşajului mediatic. Ai văzut ce-au păţit când au cumpărat uniforme liftierilor şi celor de la pază: "parlamentarii îşi cumpără cămăşi şi cravate de mii de euro!" E mai bine să fie înjuraţi că dorm...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...